• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 11°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 17°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2499.907 0.64
  • Dolar: 32.5633 0.04
  • Euro: 34.7694 0.15

NEDİR BU BİTCOİN ?

Aziz Gökhan Karakuş

Dünya’da herhangi bir ülkeye veya merkez bankasına ait olmayan elektronik ortamda oluşturulmuş bir para ve finansal devrimdir.

Bitcoinbirbirine bağlı şifrelenmiş bloklar oluşturmak suretiyle merkezsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak "1. nesil blockchain" (blok zincir) olarak adlandırıldı.

Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine , karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır. BitcoinBlockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Blokchain , Blok zincir nedir ?

Bloklardan oluşan zincir yapıdaki Blokchain, ( Blok Zinciri ), şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemidir. Para transferlerinde her adım şifreli bir blok oluşturur. Örneğin göndericinin adı , gönderilen  tutar gibi bilgilerden her biri bir bloktur. Transfer işlemi esnasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir,asla değiştirilemez ve şifreler kırılamaz. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain’in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi bu teknolojiye dayanır. Blok üzerindeki bilgiler sadece üzerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra Blokchain teknolojisi şeffaftır , isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip onları gözden geçirebilir.

Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?

Bitcoin kullanımının çeşitli risklerinin yanı sıra pek çok avantajı da vardır. Enflasyon ve çökme riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve iz sürülemez* (anonim) olması en temel avantajlarındandır. Para transferlerinin geleneksel yöntemlere kıyasla daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı olması Bitcoin’in sağladığı önemli bir avantajdır. Milyonlarca lira değerindeki Bitcoinlerinize cüzdan erişimi sağlayabildiğiniz her yerden ulaşabilirsiniz.Bu denli yüksek miktarlarda paraları nakit veya farklı bir yöntemle bu kadar kolay taşımanın yolu yoktur.

Bitcoin’in Dezavantajları Nelerdir?

İzinin sürülememesi bazı durumlarda avantaj sağlasada dezavantaj oluşturduğu durumlarda mevcuttur. Ticaretinin illegal olduğu ürünlerin ödemelerinde kullanılmasına ve kara para aklama maksadıyla kullanılmasına neden olmaktadır. Bu teknoloji üzerinde uzmanlaşmış kişi sayısının az olması, kaybetme riski, harcama yapılabilecek platformların darlığı sistemin diğer dezavantajlarındandır.

Dünya’mız açısından bir dezavantajı ise arkasında bir marka , devlet , resmi kurum , üretim bulunmadığı için dünyanın başına büyük dertler açabilecek güçte tehlikeli bir finansal transfer ve emeksiz para kazanma aracıdır. Bitcoin sistemi üzerinden uyuşturucu , terör paraları  yasa dışı tüm gelirler kolayca transfer edilebilir ve aklanabilir.

Bitcoin’in Kaynağı Nedir?

Bitcoin herhangi bir devlete veya merkez bankasına bağlı değildir. Geleneksel paralarda olduğu gibi karşılığında altın gibi herhangi bir değerli maden yoktur. Fiziksel olarak basılan bir para değeri değildir. Bitcoin tamamen sanal olarak üretilen ve temelinde matematik formülü olan bir sistemdir. Bu matematik formülü herkese açıktır ve isteyen herkes bu sisteme dahil olabilir. Bitcoin madenci sistemine dahil olan her birey sistemin güvenliğini sağlamlaştırmış olur.

Bitcoin Güvenilir Midir?

Bitcoin’in belli bir protokole bağlı olması sayesinde yaptığınız her işlem baştan sona şifrelenir. Şifrelenen zincir üzerindeki bütün işlemler kayıt altına alınır. Cüzdan bilgileriniz kaybetmeniz veya bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hataları dışında sistemin güvenlik konusunda hemen hemen bir açığı bulunmamaktadır.Yinede kimse bunu garanti edemez. Sonuçta karşınızda başınıza bir şey geldiğinde bir muhatap yoktur.

Bitcoin değerinin iki kere satılmasını engelleyen sistem sayesinde, sizin haberiniz olmadan veya hileli bir gönderime izin verilmemektedir.

Belli bir merkezinin olmaması ve bütün işlemlerin farklı bilgisayarlar üzerinden onay alması gerekliliği Bitcoin sistemini güvenli kılmaktadır.

Bitcoin'in Değeri Nasıl Belli Olur?

Bitcoin fiyatı sadece arz-talep ilişkisine göre değişir, çünkü dolaşımdaki Bitcoin sayısı sınırlandırılmıştır.

Arz-talep dengesi, alıcı ve satıcının belli bir üründe karşılıklı olarak fiyat konusunda karar kılmasıdır. Bitcoin’in fiyatını belirleyen unsurda burada başlar, insanlar Bitcoin almaya başladıkları zaman - dolaşımdaki Bitcoin miktarının sınırlı olmasından dolayı- değeri artmaya başlar, satmaya başladıklarında ise değeri düşmeye başlar.

Nasıl Bitcoin ile Ödeme Kabul Edilir?

Bitcoin ile ödeme kabul etmenin en kolay yolu kişiden kişiye, yani adresten adrese transfer yapmaktır. Bu yöntem bazı akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla uygulanabilir.

Yine de sadece bu amaç için tasarlanmış ticari uygulamalar da bulunmaktadır. Bu uygulamalar QR kod okutmaya dayalıdır.

Kişisel Bitcoin Yorumum ;

İleriki dönemlerde Merkez bankalarının da bitcoin tarzı paralar çıkarıp  kağıt paralardan elektronik paralara tamamen geçilmesi devletler açısındanda olasıdır. Bitcoin şuan için değeri sürekli artsa da dünyanın en süpekilatif para kazanma aracıdır. Bir gün içinde 39.000 dolara çıkıp 29.000 dolara düşebilmektedir. Bu araca yatırım yapacaklar ciddi para kaybetmeye her an hazır olmaları gerekmektedir. Merkeziyetsiz bir para birimi olduğu için şifrenizi unutmanız halinde Bitcoinde bulunan paralarınızı almanız imkansızdır.  Merkez bankaları bu işin içine girip gerekli yasal düzenlemeler olmadıkça Bitcoin ve alt coinler her türlü dolandırılmaya , büyük yatırımcıların robotik algoritmalar sayesinde coinleri anlık düşürüp yükseltme kabiliyetleri olduğu için özelikle kaldıraçlı piyasalarda küçük yatırımcıları panikletip elindeki bitcoinlerden zarar etmelerine sebebiyet vermektedir. Finansal okur yazarlığı dahi olmayan bir çok kişi bitcoin alıp satmakta ciddi zararlara uğramaktadırlar.

Bitcoin şimdilik geleceğin elektronik para devrimi olarak gözüksede bana göre kumar masasından farksızdır. Özelikle arkasında resmi bir kurum olmayışı her türlü oyuna açık olmasını kolaylaştırmaktadır. Merkeziyetsizleştirilmiş olması ayrıca düşündürücüdür. Böyle milyarlarca doların döndüğü ve vergi kaybının hayli yüksek olduğu ,kara paranın kolyaca aklanmasına imkan veren bir sistemin devletlerin müdahale etmemesi seyirci kalması akıllara özelikle şu soruyu getirmelidir!!!!

Bu elektronik para devriminin arkasında dünya’yı yöneten devletlerin kurmak istediği kölelik sisteminin ilk aşaması mı tamamlanmaktadır ?

Bitcoin ağzınıza bir parça bal çalsa da gelecekte başımıza bela olacak bir icattır.  Özelikle Merkeziyetsiz yani bir devlete veya merkez bankasına bağımlı olmayan bir para birimi olması dahi ciddi manada endişe vericidir.

Umarım yanılırım .....

Bu yazıdaki tüm yorumlar kişisel düşüncelerdir. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim