• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:23Güneş 06:00Öğle 13:07İkindi 16:56Akşam 20:03Yatsı 21:34
    • 18°C Kocaeli
    • 17°C İstanbul
    • 25°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9915.62 2.05
  • Altın: 2439.282 -0.03
  • Dolar: 32.4246 -0.15
  • Euro: 34.6533 0.03

Kafe ve restoranlara yeni zorunluluk!

Resmi Gazete'de fiyat etiketi yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelikte lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerindeki fiyat etiketleri için yeni kararlar yer aldı.
Kafe ve restoranlara yeni zorunluluk!

Resmî Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre; 1 Ocaktan itibaren lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunlu olacak.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan

yönetmeliğe göre; tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerlerinin hizmetin sunulduğu iş yerlerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne koyulması zorunlu olacak. Yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

SADECE MENÜLERDE YER ALIYORDU

Şu anki mevcut sistemde menü ya da QR kod ile ürünlerin ücretlerine erişiliyordu. Bazı restoranlarda menü olsa da karşısında fiyatlandırması bulunmuyordu. Böyle tüketiciler yemek yemek istediklerinde iş yerine girmeden kapının önünde duran listeden fiyatları inceleyip tercihini fiyatlara göre belirleyebilecek.

AVRUPA'DA UYGULANIYOR

Avrupa'nın bazı ülkelerinde kapıda fiyatları belirten listeler yer alıyor. Böylece hem yerli vatandaşları hem de turistler hangi fiyata ne yemek yiyeceğini tayin edebiliyor.

FİYAT KIYASLAMASI YAPILABİLECEK

Fiyatların görünür olması birçok restoranı birbirine göre kıyaslama avantajı da sağlayacak. Böylece aynı yemeğe daha fazla ücret ödeme ya da sürpriz hesapların ortaya çıkmasının önüne geçilecek.

YAZ AYLARINDA BÜYÜK FARKLAR OLUŞUYORDU

Yaz aylarında faaliyet gösteren bazı işletmelerde fahiş fiyatlara lahmacun, hamburger gibi ürünlerin satışları oluyordu. Yeni sistemle birlikte bu tarz mekanların önünde ücretler yazacak ve vatandaşlar ne kadar harcayacağını bilerek giriş yapabilecek.

REKABET DOĞURABİLİR

Fiyat listelerinin kapıda duyurulmasıyla birlikte restoran, lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler arasında fiyat rekabeti oluşabilir ve bu da tüketicinin lehine sonuçlar doğurur.

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bilindiği üzere, perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ait fiyat etiketleri, tarife ve fiyat listelerine ilişkin hususlar, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde düzenlenmektedir. Temel amacı “perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olan Yönetmelik, tüketicilerin “ekonomik çıkarlarının korunması” ve “doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi” açısından önem arz etmektedir.

Lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin sunduğu mal ve hizmet fiyatlarında, enflasyon oranının ve maliyetlerin çok üzerinde, devamlı şekilde fiyat artışları yapıldığı, ve bu fiyat değişimlerinin ise fiyat listesi ve tarifeler yolu ile tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilerek ekonomik çıkarlarının korunması amacının gerçekleştirilmesine engel olunduğuna ilişkin son dönemlerde çok sayıda tüketicilerimizden şikayetler alınmaktadır.

Bakanlığımıza intikal eden bu şikayetlerin ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Değişiklik yapılmadan önce, düzenlemenin yapıldığı sektörü temsil eden ilgili mesleki kuruluşlar tarafından da uygun görüş verilen Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelik değişikliği uyarınca, “ lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması zorunlu hale getirilmektedir. ”

1 Ocak 2024’de yürürlüğe girecek düzenleme ile tüketicilerimizin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde daha işyerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerimizin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedeflenmektedir.

“Tüketicilerin, satın almadan önce mal ve hizmetlerin nitelikleri ile fiyatları konusunda doğru ve eksiksiz bilgilendirilmeleri, fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunmaması gerekmektedir.”

Ticaret Bakanlığımız tarafından 2023 yılının ilk 11 ayında 65.375 farklı firmada denetimler yapılmış olup, 20.209 adet firmaya toplam 37.021.761 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerine ilişkin yaygın ve yoğun denetimler 2024 yılında da hız kesmeden devam edecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim