• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 17°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

İzmit Belediyesi’nde bu kez sendikalar birbirine girdi!

İzmit Belediyesi’nde 2 işçin işten çıkartılMası sonrası bu kez iki sendika birbirine girdi…
İzmit Belediyesi’nde bu kez sendikalar birbirine girdi!

İzmit Belediyesi’nin CHP’ye geçmesini ardından başlayan tartışımalar devam ediyor. Bu kes CHP ile AK Parti değil sendikalar birbirine girdi. Tartışmanı ana gündemi ise Fatma Kaplan Hürriyet tarafından kovulan 2 belediye işçisi. İzmit Belediyesi’nde örgütleneme çalışması yapan Genel-İş Şube Başkanı Vedat Küçük, İzmit Belediyesi’nde iki işçinin çıkartılması sonrası, Hizmet-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy’un açıklamalarını eleştirdi. Küçük, 2004 yılında Halil Vehbi Yenice’nin Saraybahçe Belediye Başkanı seçildiğini kaydederek, “Ben o dönem şube mali sekreteriydim. Daha yeni önceki başkan Metin Alan’la sözleşme imzalamıştık ve Yenice, ekonomik yapının o maaşları ödemeye izin vermediğini ifade etti. Biz de kendisine 6 ay süre verdik. Kasım ayına geldiğimizde ise eylem kararı aldık ve 29 kişi, eylem sürecinde işten çıkarıldı. İşe iade davasını işçiler kazanmasına rağmen Yenice işçileri işe almadı. Biz de eylemlerimizi sürdürdük” dedi.

Vedat Küçük, 2004’te Bekirpaşa Belediyesi’nde ise Hizmet-İş’in örgütlü olduğunu kaydederken, “O dönem belediyede çalışan özellikle CHP’li kadınları fen işlerine sürüldüler. Masa başı görevleri olan kadınlar başka birimlere gönderildi. İdris Ersoy’un o dönem hiç sesi çıkmadı. Hatta destekledi. Çünkü onlar için işçi hakları yoktur. Onların önceliği siyasettir” ifadelerini kullandı. Ersoy’un süreci provoke ettiğini söyleyen Küçük, “2 işçinin işe gitmemesini yasal hak olarak görüyor. Tamam, haklı. Fakat başkanın da 6 gün işe gitmeyen işçin iş akdini fesih etme hakkı var. Bu durumda bir sendika başkanı işçilerin işe devam etmelerini savunur ve sağlar. Ama İdris Ersoy bunu yapmak yerine işçileri gaza getiriyor. İşe gitmeyin diyor.

Bu provokasyonun sebebi belli. Çünkü yetki Hizmet-İş’ten gidiyor” diye konuştu. Bu açıklamalara cevap veren Hizmet-İş endikası Kocaeli Şube Başkanı İdris Ersoy, “Bir dönem Kocaeli’nin en büyük sendikalarından biri olan, Genel-İş sendikasını, sendikal anlayışıyla ile dip yaptıran, eski başkanların mirasını yiyen, sendikal anlayışını yandaşlık üzerine kuran bir şahsın yalan yanlış hezeyanları” dedi. Ersoy, “Genel-İş Şube başkanı sendikal mücadeleyi, dün AK Partili belediye başkanı Nevzat Doğan’la Ankara’da pişmaniye açılışı, bugün se CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet ile İzmit’te başka açılışlara iştirak etmek olarak algılamış olacak ki, bugün, işinden, aşından olmuş, tazminatsız işten çıkarılan iki işçiyi  haksız, işvereni haklı çıkaracak kadar yandaşlığı kanıksamıştır.

Bu anlayışın devrimci işçi Sendikasına bağlı Genel-İş Sendikasının Kocaeli’de geldiği son noktayı izah etmeye yetiyor. Genel-İş başkanı, 2 işçinin sürgün ve işten atılmalar ile ilgili 6 iş günü içinde itiraz edebileceklerini, işvereninde bunları çıkarma hakkına vurgu yaparken, bu işten çıkarmanın iş kanununa göre yasal olmayacağını işçinin işe iade davasını kazanacağını ifade eden hukuk metnini nedense vurgulamayarak tam bir işveren avukatlığına soyunmuş. Kendisini İzmit Belediyesinin bir müdürü gibi görmüştür. Bu sendikal anlayışın işçiye verecek hiç bir şeyi kalmamıştır. Hizmet-İş Sendikası olarak hiç bir işçiyi gaza getirdiğimiz doğru değildir, bu iki üye kendi kararlarını vermiş, hasta raporları olduğu için ve hiç bir kanuna uymayarak sürgün edildikleri için, temizlik işlerine görevlendirmeyi kabul etmemişlerdir, biz de sendika olarak işçilerimizin yanında olduğumuzu ifade etmişizdir” dedi.

AErsoy’un açık alamsının devamı şöyle; “Genel-İş Şube başkanı, benim 2008 yılında Şube başkanı olduğumu unutmuş, 2004’ deki Bekirpaşa belediyesindeki yapılanlara sarılmıştır. Genel-İş Şube başkanına 2004 de 29 işçi çıkarılırken ben mali sekreterdim diyerek kendini bu işten sıyırmak için çaba sarf ediyorsun, o zaman 2010 da İzmit Belediyesinde Genel-İş örgütlü iken ve sen Şube başkanı iken 400 işçi arkadaşımız kamu kurumlarına gönderilirken niye sesin çıkmadı, çıkmadığı gibi bu 400 işçi arkadaşların içinde yönetim kurulu üyelerinin kardeşleri, eşlerini ve bir kaç yandaşını işverenle bir olup, tekrar listeden çıkarttığını bu işçiler hala unutmamıştır. Son olarak İzmit Belediyesi yetkili sendika olarak 2021 kadar Hizmet-İş Sendikasının olduğunu, 2021’ den sonrada İzmit belediyesinde Hizmet-İş olacağını vurgulayarak, bundan sonrada işçilerimizin hakları, hukuklarını, senin bir yandaş olarak söylemekten korktuğun, işçilere seçimden önce belediye başkanının verdiği zam sözü yerine getirilmesi için mücadele edeceğimizi söylüyor, bir kez daha Türk sendikal tarihine yakışan bir sendikal anlayışı benimseyerek, işverenlerin avukatlığını bırakmanı ve işçilerin yanında bulunmanı tavsiye ediyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim