• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:21Güneş 05:59Öğle 13:07İkindi 16:56Akşam 20:04Yatsı 21:35
    • 12°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9915.62 2.05
  • Altın: 2439.282 0.00
  • Dolar: 32.4246 0.00
  • Euro: 34.6533 0.00

Bakan Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Genç Profesyoneller Çalıştayı’na Katıldı

14 Ekim Dünya Standartlar Günü münasebetiyle gerçekleştirilen “Uluslararası Genç Profesyoneller Çalıştayı’’, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır’ın teşrifi ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleşti.
Bakan Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Genç Profesyoneller Çalıştayı’na Katıldı

Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih  Kacır ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yozgatligil, Dr. Çetin Ali Dönmez, Oruç Baba İnan ve Zekeriya Coştu; TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kocaeli Milletvekilleri Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Veysal Tipioğlu, Sami Çakır, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Ahmet Kesik, İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Seyhan Alkan, Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Erol İnce, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, AR-GE ve Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit, ilgili kurum yöneticileri ve müdürleri, çok sayıda konuşmacı ve davetli katıldı.

5-(medium).jpg

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde TSE Tanıtım Videosu’nun gösterimi ile program başladı.

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin’in açılış konuşmalarını yapmasının ardından program; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın çalıştaya ilişkin konuşmalarını yapmasıyla devam etti. Çalıştaya katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Bakan Mehmet Fatih Kacır: ‘’14 Ekim Dünya Standartlar Günü vesilesiyle Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü bilişim Vadisi’nde sizlerle birlikte olmaktan memnuniyet duyuyor, hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.’’

2-(medium).jpg

Standartlar, Güvenli Bir Geleceğin Teminatıdır

Gençlerin standardizasyon alanında cesaretlendirilmesinin önemini vurgulayan Bakan Kacır: “Standartlar; küresel düzeyde işbirliği, kalite güvencesi ve uyumun temel taşlarıdır. Standartlar; ticaret endüstrisinin vazgeçilmezi olmakla birlikte insan hayatının her alanında daha güvenli bir geleceğin teminatıdır. Her yıl 14 Ekim de kutlanan Dünya Standartlar Günü, standartların öneminin anlaşılmasında, standardizasyon bilincinin ülkemizde ve küresel düzeyde artmasında önemli bir rol oynuyor. Bu sene düzenlediğimiz Dünya Standartlar Günü programımızın odağında da Türkiye Yüzyılının mimarları gençler yer alıyor. Uluslararası Genç Profesyoneller Çalıştayı ile gençlerimizin uluslararası standardizasyon kuruluşlarını tanımasını ve bu kuruluşların çalışmalarına katılımını teşvik edecek, gençlerimizi standardizasyon süreçlerinde daha aktif olmaları yönünde cesaretlendireceğiz. Ayrıca bugünün, TSE ve bizler açısından ayrı bir önemi var: 1969 yılında dönemin Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Merhum Faruk Sünter‘in teklifi üzerine, ISO Konseyi 14 Ekim tarihini Dünya Standartlar Günü olarak onaylıyor. O tarihten itibaren 14 Ekim günü tüm dünyada Dünya Standartlar Günü olarak kutlanıyor. Merhum Faruk Sünter‘i bu vesileyle rahmetle ve saygıyla anmak istiyorum. Bu vesileyle yoğun emek ve çabaları ile TSE‘yi bugünlere taşıyarak; ülkemizde standardizasyon altyapısının ve kültürünün gelişmesinde katkı sunan tüm yol arkadaşlarımıza TSE çalışanlarına ve yöneticilerine de teşekkür ediyorum.”

7-(medium).jpg

Küresel Ticarette Söz Sahibi Olmamızda TSE’ nin Rolü Büyük

Bakan Kacır, TSE ‘nin çalışmaları ve ticaretteki rolünden bahsederek: “Değerli misafirler, bölgesel savaşların ticarette korumacı uygulamaların, ekonomide enflasyonist baskıların küresel çapta derinden hissedildiği bir dönemden geçiyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye,  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, güven ve istikrar zemininde hedeflerine ilerliyor, büyümesini sürdürüyor. Son 12 çeyrektir kesintisiz büyüyen, geçtiğimiz yılda 254 milyar dolarlık ihracata ulaşan bir Türkiye’den söz ediyoruz. Bu seviyelere gelmemiz en önemli unsur; Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda, yüksek katma değerli, dünya ile rekabet edebilen ürünleri yerli ve milli geliştirebilme, üretebilme kabiliyetimizdir. Global ticaret düzeninde ihracatta başarılı olmanın anahtarı, ürün ve hizmetlerde standardizasyonu sağlamaktan geçiyor. Dolayısıyla Türk Standartları Enstitüsü’nün küresel ticarette söz sahibi olmamızdaki rolü oldukça büyüktür. TSE, geliştirdiği standartlarla sanayicilerimizin ve iş dünyamızın yanında yer alıyor; belgelendirme, muayene, gözetim laboratuvar ve eğitim hizmetlerini yerine getiriyor.”

 

Geçtiğimiz Yıl TSE, 150 bin Ürün Denetimi Gerçekleştirdi

Bakan Kacır: “TSE ne kadar güçlü olursa, gelişmiş ülke pazarındaki sanayicilerimiz de o kadar güçlüdür. Bu sebeple TSE‘nin faaliyetlerine her zamankinden daha fazla önem veriyoruz. Hem ülkemizde hem de uluslararası arenada TSE‘nin yapmış olduğu hizmetlere kısaca değinmek istiyorum. Yalnızca geçtiğimiz yıl muayene gözetim alanında; 210.000’den fazla belge ve rapor, 75.000’e yakın deney raporu ve 25.000’e yaklaşan kalibrasyon sertifikası TSE tarafından düzenlendi. İthalat denetimleri kapsamında, ki biz bu işi çok önemsiyoruz; Türkiye pazarını kalitesiz ithal ürünlerden korumak adına TSE’ye büyük görev düştüğünü düşünüyoruz. Bu kapsamda TSE, geçtiğimiz yıl 150.000 ürün denetimi gerçekleştirdi. Bu yılın başında milli gururumuz Türkiye’nin otomobili TOGG’un yollara çıkmasında da TSE yine çok önemli bir sorumluluk üstlendi. TOGG’a tam araç ulusal tip onay belgesi TSE tarafından verildi. Elektrikli araç şarj ekosistemimizi güçlendirecek ulusal standartlarımız TSE tarafından hazırlandı, yayımlandı.”

“Ayna Komiteler” ile Standartları Uygulayan Değil Belirleyen Konumdayız

Çağı takip eden teknolojilerle yapılan standardizasyon çalışmalarının ülkemizin dünyadaki konumunu olumlu yönde etkilediğini belirten Bakan Kacır: “TSE öncülüğünde ülkemizin küresel pazardaki rekabetçiliğini artırmak için uluslararası standardizasyon çalışmalarında da etkin bir rol üstlendik. Sanayicilerimiz, ihracatçılarımız ve ilgili paydaşlarımız, Ayna Komiteler ile standartları sadece uygulayan değil aynı zamanda standartları belirleyen konumda. Mevcut durumda 145 Ayna Komitesi ve bu komitelere üye olan 2 bin 374 uzmanımız bulunuyor. Yenilikçi teknolojilerde standardizasyon geliştirme çalışmalarını odak alanımız haline getirdik. Son iki yılda yapay zeka, blok zincir, veri güvenliği başta olmak üzere yenilikçi teknoloji sahalarında ayna komitelerimizi kurduk. Artık uluslararası teknoloji standartlarının oluşturulmasında daha etkin rol oynayan bir Türkiye var.”

 

TSE, Nükleer Enerji Alanında da Aktif

Enerji ve kaynak verimliliğine, ekolojik sürdürülebilirliğe dikkat çeken Bakır Kacır: “Özellikle pandemi ile birlikte hız kazanan dijital değişim dönüşüm süreçleri kuşkusuz iş modellerimizde de büyük değişimleri beraberinde getirdi. TSE; ikiz dönüşüm olarak adlandırılan bu dönüşümle birlikte işletmelerimizin ihtiyaç duyduğu test, belgelendirme ve sertifikasyon hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Veri merkezlerinin tasarım, yapım ve işletme aşamalarında ve güvenlikte belgelendirme faaliyetlerine geçtiğimiz dönemde başladı. Yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi yenilikçi teknolojilerde belgelendirme ve yine otonom araçlar ve hidrojen yakıtlı araçlar için test ve sertifikasyon alt yapısı kurma çalışmalarını TSE sürdürüyor. Yeşil dönüşümde önemli bir adım olan yeşil OSB sertifikasyon sistemi de yine TSE tarafından hayata geçirildi. Bu faaliyetlerin yanında sera gazi emisyonlarının hesaplanması, karbon ayak izi, su ayak izi, yaşam döngüsü analizi, sektör bazlı karbondioksit yakalama teknolojileri gibi faaliyetlerle TSE yeşil dönüşüm standartlarını da yine geçtiğimiz dönemde yayımladı. Ülkemizin enerji açığının kapatılmasında önemli bir adım olan nükleer enerjide de yine TSE önemli görevler üstleniyor. Nükleer Düzenleme Kurumuna (NDK) kritik ekipmanların imalatı ile saha ve montaj faaliyetleri süreçlerinde Teknik Destek Kuruluşu olarak hizmet verdi. Buradaki kazanımlarıyla, Akkuyu Projesi’nde yapı denetim işlerini yürüttü. Önümüzdeki dönemde TSE, nükleer enerji alanında yeni pazarlara giriş yapacak ve etkin bir rol üstlenecek.”

 

Dünya Genelinde Test ve Belgelendirme Faaliyetleri Sürüyor

Bakan Kacır, test ve belgelendirme faaliyetlerinin yurt dışında da ilgi gördüğünü söyleyerek: “70 yıllık birikim ve tecrübesiyle TSE, hem bölgemizdeki ülkelere hem de İslam dünyasına standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında hizmet sağlıyor, liderlik ediyor. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstütüsü (SMIIC) standartları kapsamında; helal gıda, helal kozmetik, helal turizm gibi başlıklarda helal belgelendirme hizmetleri sunuyor. Yurtdışına ihracatta teknik engellerin önüne geçmek, ihracatçılarımızın zaman ve maliyet kaybını minimum seviyeye indirmek adına başta Körfez ülkeleri olmak üzere ihracatımızın güçlü olduğu ülkelerde farklı alanlarda TSE test ve belgelendirme faaliyetleri yürütüyor.

Böylesine kritik görevler yürüten ve sorumluluğu geniş bir yelpazede bulunan enstitümüzün gelecekte daha başarılı çalışmalar yürüteceğinden bizlerin de enstitümüzün her zaman yanında arkasında olacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Ülkemizin 11 ili, 17 farklı merkezinde kurulu 23 deney, 3 kalibrasyon ve 184 ihtisas laboratuvarımızla TSE, ülkemizin en büyük test ve kalite hizmet ağına sahiptir. Önümüzdeki dönemde hizmete alacağımız TSE kalite kampüsümüzle TSE’nin gücüne güç katacağız. Burada donatılacak son teknoloji laboratuvarlarımız da sanayinin, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu testlerin hepsi ülkemizde yapılabilecek. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuza çok büyük katkılar sunacağına inandığımız TSE Kalite Kampüsümüz; teknolojik bilginin ülkemize transferi, stratejik sermayenin yurt içinde kalması, ekonomimizin sürdürülebilir bir biçimde güçlenmesi ve insan kaynağımızın yetkinleştirilmesine yönelik ülkemize önemli kazanımlar getirecek. Böylece Türk Standartları Enstitüsü, dünyada alanında en yetkin kuruluşlardan biri haline gelecek.”

 

Bakan Kacır, Çalıştay’da Müjdeyi Verdi

Konuşmalarını bir müjde ile sonlandıran Sayın Bakan; “Sözlerime son vermeden önce burada bir müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum; Avrupa Standart Kuruluşlarının en üst teknik yönetimi olan ve aynı zamanda üyesi bulunduğumuz CEN/CENELEC teknik kurullarının toplantılarına Mayıs 2024’te İstanbul’da ev sahipliği yapacağız. Gençlerimize standardizasyon faaliyetlerine katılmaları ve özellikle teknoloji standartları konularında aktif yer almaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. Tüm paydaşlarımızın 14 Ekim Dünya Standartlar Gününü kutluyor, bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum, sağlıcakla kalın, Allaha emanet olun.” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

Uluslararası standardizasyon süreçlerine aktif katılan aynı zamanda bünyelerindeki genç uzmanların da bu süreçlere katılımlarını teşvik eden firmalara ödüllerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi akabinde verilen aradan sonra çalıştaya alanında uzman olan konuşmacılarla devam edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim