• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 21°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 19°C Rize
  • BIST: 9123.21 0.48
  • Altın: 2323.393 0.72
  • Dolar: 32.3527 0.06
  • Euro: 34.951 -0.31

Akaryakıtta ÖTV bitti, zamlar pompaya yansıyacak!

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2001 Ekonomi Raporu’na göre, ilk 8 ayda akaryakıtta ÖTV geliri eşel mobil sistemi kaynaklı olarak yüzde 40.3 oranında azaldı. Son zamlarla birlikte akaryakıtta ÖTV oranı sıfırlandı.
Akaryakıtta ÖTV bitti, zamlar pompaya yansıyacak!

Döviz kurundaki artış, akaryakıt fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Pazartesi günü gece yarısından itibaren benzinin litre fiyatına 40 kuruş zam gelecek. Bu zam son, 10 gün içerisinde benzine gelen ikinci zam olacak. Bu 10 gün içerisinde motorin ve LPG’ye gelen zamlar da pompa fiyatlarına yansıdı. Son zamların ardından akaryakıt fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansımaması için kullanılan eşel mobil sistemi de etkisiz kaldı. Benzinde 2.53, motorinde 2.05 ve LPG’de 1 TL olarak ÖTV sıfırlanmış oldu.

'DEVLETİN ELİNDE ENSTRÜMAN KALMADI'

Akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistemi kapsamında, artan maliyetlerin tüketicilere yansımaması için, kur ve petrol fiyat artışları ÖTV’den karşılanıyordu. Ancak gerek kur gerekse petrol fiyatındaki aşırı artış, vergi oranlarında indirime yönelik marj bırakmadı. ÖTV’nin sıfırlanmasıyla birlikte akaryakıt üzerinde devletin KDV dışında herhangi bir vergi almadığını belirten Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Akaryakıtta uygulanan ÖTV limitleri sonlandı. Artık genel fiyatlar doğrudan pompa fiyatlarına yansıyacak. Devletin elinde şu anda artı bir enstrüman yok. Uluslararası piyasalardaki yansımalar aynen bizde de uygulanması gerekiyor artık. Teknik anlamda devletin yapabileceği bir şey yok maalesef.”

EŞEL MOBİL SİSTEMİ ARTIŞ POMPAYA YANSIMASINI ENGELLİYORDU

Son dönemde akaryakıt fiyatlarının döviz kurundaki oynaklık nedeniyle çok sık değişimini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışların özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanması için, eşel mobil sistemi uygulanıyor. Bu sistemle akaryakıtın pompa fiyatının sabit kalmasına çalışılıyordu.

ÖTV GELİRİ YÜZDE 40 AZALDI

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2001 Ekonomi Raporu’nda “Petrol ve doğal gaz ürünlerinden yapılan ÖTV tahsilatının Ocak-Ağustos döneminde uygulanmakta olan eşel mobil sistemi kaynaklı olarak yüzde 40.3 oranında azaldığı” ifade edildi.

‘125 MİLYAR TL GELİRDEN VAZGEÇTİK’

Bütçe görüşmeleri sırasında Plan Bütçe Komisyonu’na bilgi veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “Enflasyonla mücadeleye destek olmak amacıyla eşel mobil sistemini etkin bir şekilde kullandık. Akaryakıt ürünleri üzerinden alınan özel tüketim vergisi tutarlarında indirimler yaparak, birçok sektör için girdi mahiyetinde olan akaryakıt fiyatlarının yükselmesini engelledik. Bu uygulamalar nedeniyle doğal olarak önemli maliyetlere katlanıyoruz. Bu kapsamda, yıl sonuna kadar 125 milyar TL’lik kamu gelirinden vazgeçerek vatandaşımıza, esnafımıza, çiftçimize ve reel sektöre güçlü bir destek sağladık” bilgisini verdi.

Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim