- Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kamu binalarını ele geçirmesi sonrası Ukrayna Hükümeti’nin silah bırakılması için tanıdığı süre bu sabah sona erdi.
Ukrayna’da dün, yayınlanan kararname ile Rusya yanlılarına bu sabah saat 09.00’a kadar silah bırakmaları söylenmişti. Ukrayna Hükümeti silah bırakılmaması halinde bu bölgelerde terör operasyonu düzenleyeceğini dile getirmişti. Ukrayna Geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov da ele geçirilen valilik, kamu ve emniyet binalarının terk edilmesini aksi takdirde kapsamlı bir operasyon düzenleyeceklerini dile getirmişti.
Yaşanan bu gelişmeler sonrası Rusya kanadı ise yapılacak operasyonun yanlış olacağını dile getirdi. BM’den acil toplantı talep eden Rusya, konunun acilen ele alınmasını istedi. Rusya’nın bu isteği sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanı Joy Ogwu üyeleri acil toplantıya çağırdı. Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Yanukoviç de düzenlediği basın toplantısında orduya ‘yönetimin emirlerine uymamaları’ çağrısında bulundu. Yanukoviç ülkesinde yaşanan karışıklıkların sebebi olarak ABD’yi gösterdi.
Verilen sürenin dolması sonrası Ukrayna Hükümeti’nin harekete geçip geçmeyeceği henüz bilinmezken uzmanlar olası bir operasyon sonrası iç savaş tehlikesinin de kapıda olduğunu belirtti. Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna yanlılarının birçok noktada çatışabileceği belirtilirken özellikle ülkedeki doğu kentlerinde olayların büyüyebileceği belirtildi. Nitekim Ukrayna’da dün Zaporijya kentinde ayrılıkçıların hükümet binasını ele geçirmesi sonrası Ukrayna yanlıları ve ayrılıkçılar karşı karşıya gelerek protesto gösterilerinde bulunmuştu.
Ukrayna’da devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç AB ile yapılacak reform yasasını reddetmesi sonrası Rusya yanlısı olduğundan dolayı haftalarca protesto edilmişti. Özellikle başkent Kiev’de çıkan çatışmalar sonrası baskıya dayanamayan Yanukoviç görevinden istifa etmişti. Yanukoviç’in istifası sonrasındaysa başta Kırım olmak üzere birçok bölge yeni yönetimi tanımadığını dile getirmişti. Bir süre sonra yaptığı referandumla Ukrayna’dan ayrıldığını dile getiren Kırım yönetimi, daha sonra Rusya’nın yönetimi altına girmeyi kabul etmişti. Kırım’ın bağımsızlığını kazanarak Rusya yönetimine girmesi sonrasında Rusya asıllı nüfusun fazla olduğu Slavyansk, Kramatorsk, Druzhkovka ve Zaporijya gibi kentlerde ayrılıkçılar hükümet binalarını ele geçirdi.