• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 8°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 11°C Ankara
    • 13°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

Türofed Yönetimi Turizm Gündemini Değerlendirdi

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Nisan ayı olağan toplantısını Antalya’da yaptı. TÜROFED yönetimi toplantı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2013 yılını değerlendirdi, 2014 beklentilerini açıkladı.
Türofed Yönetimi Turizm Gündemini Değerlendirdi

- Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Nisan ayı olağan toplantısını Antalya’da yaptı. TÜROFED yönetimi toplantı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2013 yılını değerlendirdi, 2014 beklentilerini açıkladı.

IC Airport Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, TÜROFED adına açıklamalarda bulunarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2013 yılının turizm sektörü için iyi bir yıl olduğunu belirterek konuşmasına başlayan TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, rakamların gelecek için umut vaad ettiğini söyledi.

2013 yılının Türkiye için çok iyi bir yıl olduğunu belirten Ayık, şöyle konuştu: “Rakamlar gelecek açısından umut vaad ediyordu. Sezon başındaki açıklamalarımız da bu trendin devam edeceği doğrultusundaydı. O zamanki verilere göre, erken rezervasyonlarda ülkemize dönük ciddi bir talep vardı. Böyle bir sezon başlangıcımız olacaktı. Ancak sonrasında çevremizdeki ve dünyadaki bazı gelişmelerden dolayı erken rezervasyon eğiliminde gerilemeler oldu. İlk 3 aylık rakamlara göre bir gerileme yoktu.”

Önümüzdeki aylarda ciddi bir sıkıntı olmazsa 2014’ü 2013 boyutunda olmasa da artı ile kapatacaklarını ifade eden Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle bunu söylememizdeki nedenlerden biri rakip ülkelerimiz olan İspanya ve Yunanistan’a yönelik satışlar oldukça iyi olmasıdır. Kuzey Afrika’daki durum belli. Sadece Tunus iyi bir satış trendi yakaladı. Mısır’daki beklentiler hâla olumsuz. Dolayısı ile Rusya, BDT, Avrupa ve diğer kaynak pazarlara bakarsanız gidilebilecek yegane ülke biz kalıyoruz. Muhtemelen önümüzdeki dönemdeki şansımız fazla. 2014, her şeye rağmen artı ile kapatılacak. Olumlu bir yıl beklentisi içindeyiz.”

Konaklama sektörü olarak bütün bölgelerde yapılması gereken her türlü çalışmaya devam etiklerini de anlatan TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, şunları kaydetti:

”Turizmin ivme kazanması için çalışıyoruz. Bunu yaparken son 30 yıllık süreç içinde enteresan olumsuzluklarla karşılaştık. Sektör bunun üstesinden geldi ve büyümeye devam etti. Bu bize önemli bir deneyim kazandırdı. Bugünkü deneyimlerimizi kullandığımız takdirde 2014’ü de kendi lehimize çevireceğimizi düşünüyorum. TÜROFED olarak devam ettirdiğimiz bir takım çalışmalarımız var. Bunlardan en aktif olarak yapmaya çalıştığımız şeylerden biri şudur: Biz Türkiye’nin federasyonu olacağız diye bir düşüncemiz vardı. Ağırlamanın olduğu tüm noktalarda olmak istiyoruz. Örgütlenmemizi tamamlayıp Türkiye’nin her yerine yayılacağız diyorduk ve bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Karadeniz Bölgesi şemsiyemiz altına yeni girdi. Afyonkarahisar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya’da çalışmalarımız sürüyor. Görev süremiz boyunca bu örgütlenmeyi tamamlamak istiyoruz. Türkiye’nin her yerinde olmak istiyoruz.”

Tanıtımla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışmalarının devam ettiğini belirten Ayık, BDT ve Rusya’da AVM ve bir takım dergi ve gazete reklamları ile özel etkinlikler yapmaya devam edeceklerini belirtti.Hindistan gibi uzak ülkelerde de road şov çalışmalarının olacağını ifade eden Ayık, fuar katılımlarının da devam ettiğini bildirdi.

"NİTELİKLİ ELEMAN AÇIĞI"

Sektörün temel sorunlarından biri nitelikli ve yetenekli eleman açığı olduğunu söyleyen Ayık, “Had safhada. Bu kadar hızlı büyümenin arkasından hiçbir eğitim kurumu yetişemiyor. AB projesi var. Bu projenin içinde aktif olarak yer alacağız” dedi.

Çevre için her türlü aktivite içinde olduklarını, kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalarının devam edeceğini kaydeden Ayık, Yeşil Yıldız konusunda eğitim programlarının da sürdüğünü ifade etti. Ayık, Yeşil Yıldız’ın yaygınlaşması için eğitim faaliyetlerine devam etmek istediklerini, belgelendirme ile ilgili kriterlerin düzenlenmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

"YASAL DÜZENLEME ŞART"

Sektör için yasal düzenlemeler gerektiğini belirten Ayık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde siyasetin meşgul olduğu konu farklı alanlarda. Seçimin sonuçlarına saygı duymalıyız. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yasal düzenlemeler üzerindeki çalışmalarımız devam edecek.”

Osman Ayık açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, TÜROFED çatısı altında 13 bölge derneği bulunduğunu, amaçlarının bunu 16-17 bölgeye çıkarmak olduğunu söyledi. 2014 sonuna yetiştirmek istediklerini anlatan Ayık, sözlerine şöyle devam etti: "ancak bölgelerde insanları bir araya getirmek zor oluyor. Öncelikle sektör bilinci oluşturmamız gerekiyor. Anadolu’nun her yerinde zincir veya 4-5 yıldızlı tesis var. Bu durum bizim işimizi kolaylaştırıyor. 3-4 tane daha yeni bölgenin federasyonumuza katılmasını bekliyoruz. Sektör için örgütlenme çok önemli bir durumdur.”

Türkiye’deki istihdamın yüzde 7.3’ünün turizm sektörü tarafından sağlandığını anlatan Ayık, şunları söyledi:

”Türkiye’de her sene 50 bin civarında yeni yatak oluşturuluyor. Bunu sadece yatak olarak görmemek lazım. Yeme içme tesislerini de düşünürseniz burada oluşacak ihtiyaç sayıları çok büyük. Türkiye’de var olan turizm eğitim kurgusunun yeni baştan düzenlenmesi için talebimiz var. Turizm meslek liselerinin artırılması lazım. Buradan mezun olanlar da sınavsız olarak üniversiteye girebilmeli. Fakülte eğitimi de ayrıca gözden geçirilmeli. Bu insanların sektörün ihtiyaçlarını karşılaması için eğitilmesi lazım. İki yıllık meslek yüksekokulları gayet yeterli. 4 yıllık süre çok uzun. Avrupa’da benzer uygulamalar var. Sektörün temel ihtiyaçları ara eleman grubundadır. Bu konuda çok hızlı bir şekilde insan yetiştirmeliyiz.”

“YEŞİL YILDIZ ALMAK KOLAYLAŞTIRILMALI”

“Yasamız turizm tesislerine enerji desteği sağlıyor” diyen Ayık, ancak Eylül başındaki yeni çıkan yönetmelikle bu desteğin Yeşil Yıldız şartına bağlandığını söyledi. Yeşil Yıldız almanın kolaylaştırılması gerektiğini anlatan Ayık, şöyle konuştu: "Otellerin Yeşil Yıldız alması için 2 yıllık bir geçiş süreci olmalı. Günümüzde Türkiye’de 50-60 tane Yeşil Yıldızlı otel var. Bu sayı çok düşük. Amacımız bu sayının çoğaltılmasıdır. Bölge başkanlarımız Yeşil Yıldız’ın farkındalığı için çalışmalar yapıyor. Bakanlık kontrolörleri de gerekli desteği sağlıyor.”

“UKRAYNA’YI DİĞER ÜLKELER TELAFİ EDECEK”

Türkiye’nin suçluların iadesi ile ilgili bir mutabakat imzaladığını, doğal olarak Rusya’nın da kendi vatandaşlarına uyarı yaptığını bildiren Ayık, sözlerine şöyle devam etti: “Bu uyarı da ‘Türkiye’ye seyahat etmeyin’ olarak yorumlanmamalı. Antalya ve kıyılarına bakarsanız Mart sonundaki rakamlarda gerileme vardı. Nisan ayı ile rakamlar artılara dönmeye başladı. En önemli pay orta Orta Avrupa, Almanya, Rusya ve BDT ülkeleridir. Bu ülkelerden gelen insanlar ilk seyahat deneyimlerini Türkiye’de yaşıyor. Türkiye hep kaynak pazarlarda birinci oldu. Önümüzdeki 20 yıllık dönemde de lider olmaya devam edecek. Rusya’da 145 milyon, BDT ülkelerinde 350 milyonun üzerinde nüfus var. Rusya’dan 4, BDT ülkelerinden 2 milyon turist ağırlıyoruz. Bu pazarlardan alınacak daha çok ciddi rakamlar var. Ukrayna’da sorunlar var. Daralma olabilir. Bunu da diğer ülkelerle telafi edeceğiz.”

“HİÇBİR ZAMAN MORALİMİZİ BOZMADIK”

2012 yılında 2013 yılı için ‘Türkiye yüzde 5-8 büyür’ dediklerini ifade eden Ayık, şunları kaydetti:

”Ama rakamlar bizim dediklerimizin üzerinde gerçekleşti. Çevremizde yaşanan sıkıntılar sonlanmış olsaydı 2014 için de bu trendin mümkün olacağını düşünüyorduk. Olaylar sonlanmadığı gibi yeni olaylar patladı. Ancak Türkiye bundan sonra kolay kolay kaybetmez. Dünya turizm sektörünün en önemli aktörlerinden biriyiz. Bulunduğumuz coğrafyada bizim potansiyelimizi absorve edecek bir ülke yok. Seyrimiz istikrarlı bir şekilde devam edecek. Biz sektör olarak hiçbir zaman moralimizi bozmadık. Hep karmaşanın içinde olduk. Terör yaşadık, ekonomik krizler yaşadık, deprem gördük, kuş ve domuz gribi gibi olumsuzluklar gördük. Bütün bu olumsuzluklardan güçlenerek ve büyüyerek çıktık. O yüzden hiçbir zaman moralimizi bozmadık. Ülke ekonomisine olan katkılarımıza devam edeceğiz.”

“2634 NOLU YASA YENİDEN YAZILMALI”

Turizm sektörünün yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğunu söyleyen Ayık, şunları söyledi: “2023 hedeflerini daha önce yakalamamız için bu gerekli. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2634 sayılı yasa ile donatılmıştı. Son 10 yıllık süre içinde birçok kurum ve kuruluş tarafından bu donatılan yetkiler budandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yetkilerin bir kısmını artık kullanamıyor. Önümüzdeki dönem içinde 2634 sayılı yasa Türkiye’nin gerçeklerine göre yeniden yazılması lazım. Daha sonra da nitelikler yönetmeliği düzenlenmeli. Bakanlığımızı koordinatör bakanlık şekline döndürmemiz lazım. Bakanlığımız yasal yetkilerini kullanabilmesi lazım. 2634 nolu yasanın eski ruhuna kazandırılması lazım. Bakanlığımızı rahat bir şekilde kullanabilmemiz lazım.”

TURİZM YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI

TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de toplantının sonunda ecrimisile dikkat çekti. Mehmet İşler, ecrimisil uygulamalarının en büyük sıkıntı olduğunu anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: "Her sene tespit yapılıyor ve fiyatlar hızlı bir şekilde değişiyor. Sektörümüzün yasasına ihtiyacı var. Rehberler, deniz ticaret ve TÜRSAB’ın yasası var. 80 milyar dolarlık bir hacme ulaşan turizmin yasası bir an önce çıkmalı.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim