- Türkiye’de ilk defa eğitim ve yükseköğretim kurumlarının yöneticilerini bir araya getiren ve vakıf üniversiteleri ile iş dünyasının işbirliğinin öneminin vurgulandığı EDU SUMMIT I. Eğitim Zirvesi, Taksim The Marmara Hotel’de gerçekleşti.
Değişen piyasa koşullarında vakıf üniversitelerinin öğrenci yetiştirmesindeki gücü ve ayrıcalığının dile getirildiği zirvede konuşmacılara iş dünyasının önemli isimlerinden Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Vakıf Üniversiteleri Birliği Genel Sekreteri Levent Uysal, Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız plaketlerini vererek teşekkür etti.
Açılış konuşmalarını Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu'nun yaptığı etkinliğe katılım oldukça yüksekti. EDU SUMMIT ilk olarak "Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Eğitim ve Yükseköğretim” başlığını ele aldı.
Birinci oturum, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Atilla Eriş’in başkanlığında yapıldı ve “Geleceğin Üniversitelerini Kurmak: Türkiye’nin 2023 Yükseköğretim Vizyonu” konusu tartışıldı. Konuyla ilgili alanlarının önde gelen isimlerinden Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdür yardımcısı Doç. Dr. Semih Aytekin, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komşuoğlu, Işık Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın konuşma yaptı.
Yöneticiliğini ERG Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder’in yaptığı ikinci oturumda ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, Türk Eğitim Derneği Başkanı
Selçuk Pehlivanoğlu ve FMV Işık Eğitim Kurumları Genel Müdürü Erdoğan Bozdemir, “2023 Gençliğini Yetiştirmek: Ortaöğretimde Yeni Yaklaşımlar” konusunda düşüncelerini dile getirdi. Son oturum ise “İş Dünyası 2023 Üniversitelerinden Neler Bekliyor?” başlığında, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yöneticiliğinde yapıldı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, MÜSİAD 3. Dönem Başkanı Doç. Dr. Hasan Sert, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır ve Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz konuyla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Konuşmacılar genel olarak piyasanın taleplerine ve değişen pazar şartlarına göre öğrenci yetiştirmenin, gençleri hayata hazırlamanın ve sektör-üniversite işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Vakıf üniversitelerine tek tipleştirmeyi kırmak ve esnek hareket kabiliyeti geliştirmek konusunda daha çok fırsat tanınması gerektiği belirtildi ve kendi akademisyenlerini seçebilme noktasında vakıf üniversitelerinin daha avantajlı olduğu, aynı zamanda sektörün en önemli insan kaynağının üniversiteler olduğu vurgulandı.