• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 18°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9079.97 3.10
  • Altın: 2308.099 1.42
  • Dolar: 32.3328 0.26
  • Euro: 35.0976 -0.02

"Türkiye Letonya İş Formu" İstanbul'da Düzenlendi

Türkiye-Letonya İş Forumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Eker, Letonya’nın Türkiye’ye AB’ye katılım sürecinde destek verdiğini dile getirirken Cumhurbaşkanı Berzins, i
"Türkiye Letonya İş Formu" İstanbul'da Düzenlendi

- Türkiye-Letonya İş Forumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Eker, Letonya’nın Türkiye’ye AB’ye katılım sürecinde destek verdiğini dile getirirken Cumhurbaşkanı Berzins, iki ülke arasındaki anlaşmaların daha da artması gerektiğini söyledi.

Türkiye-Letonya İş Forumu’nun İstanbul’da gerçekleşen ikinci oturumu MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlendi. Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’ın onur konuğu olarak katıldığı iş birliği formuna Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rınkeeviç Rınkevics,Letonya Ekonomi Bakanı Viaçeslav Vjaceslavs Dombrovskis, Letonyalı ve Türk işadamları katıldı.

“RUSYANIN ENERJİ ANLAMINDA TEKELİNİ KIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konuşmasında İstanbul’un tarihi olarak çok önemli bir yer olduğunu dile getiren Letonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Andris Berzins, ikili görüşmelerden duyduğu memnuniyet duyduğunu söyledi.

Türkiye’nin dünyada 22’inci ticaret noktası haline geldiğini söyleyen Berzins, “Türkiye ile Letonya arasındaki ilişkilerin giderek artırmak gerekiyor. Bu anlamda fırsatları değerlendirmek adına yapılacak çok şey var. Bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ülkemize davet ettik. Sayın Cumhurbaşkanı da bundan dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade ettiler” dedi.

İki ülke arasında birçok özelliklerin olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Berzins, “Ülkemiz NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi. AB’ye üye olmamızla birlikte çok önemli gelişmeler yapıldı. Gördüğümüz kadarıyla Türkiye’de de Azerbaycan’da da, Kazakistan’da da büyük gelişimler değişimler oluyor. Bu ülkeler büyük önem kazanan ülkeler arasına giriyor. Ülkenizle iş birliklerini geliştirmek ve önde gelen ticaret gelişmelerimizi arttırmak isteriz. Hem kültürel hem de ticari anlamda katkı sağlar” diye konuştu.

“Rusya’nın enerji anlamında tekelini kırmaya çalışıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Berzins, “Çok ciddi fırsatlar var enerji alanında. Türkiye - Letonya iş dünyasının temsilcileri çok ciddi iş birliği potansiyeline sahipler. Türk ortaklarıyla çok iyi iş yapılıyor. İki ülke arasında ciddi iş birliği fırsatlarının olduğunu düşünüyorum” dedi.

“LETONYA TÜRKİYE’YE AB’YE KATILIM SÜRECİNDE DESTEK VERİYOR”

Türkiye ile Letonya arasındaki dostane ilişkilerin çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise “Türkiye, Letonya’yı 20. yüzyılın başında tanıyarak Letonya’nın yanında oldu. İki ülke birçok uluslararası kuruluşlarda örneğin NATO’da birlikte faaliyet gösteren ülke oldu. Biz biliyoruz ki Letonya, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde destek vermektedir. Bunu biz taktirle karşıladığımızı dile getirmek isterim. Bu ziyaretleriniz de siyasi alanını yanı sıra bir çok alanda ticaret ufuklarını da açacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiye tarihinin en istikrarlı ve ekonomik büyümesini ard arda geçirdi” diyen Bakan Eker, Cumhurbaşkanı Andris Berzins’ın 2015 yılında AB Dönem Başkanı olması nedeniyle Türkiye’nin rakamsal başarılarından söz etti. Bakan Eker, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne çok büyük bir güç katacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin tarım alanındaki başarılarında da söz eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarım ve gıda sektörü ile Türkiye, 11 sene önce yaklaşık 7 buçuk milyon insanın çalıştığı tarım sektöründen 23 milyar dolar tarım hasılatı elde ediyordu. Türkiye’nin ele ettiği tarım hasılatı 23 milyon dolardı. Bu hasılatı ile 10- 11 sene önce Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde 4.büyük dünyanın ise 11’inci ülkeleri arasında yer alıyordu. Geçen zaman içerisinde Türkiye, 6 buçuk milyon insan ile elde tarım hasılatını 62 milyar dolara çıkarttı”

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Türkiye ekonomisindeki büyümeye dikkat çekerek, "Dünyada, AB üyesi ülkeler de dahil, pek çok ülkenin, dış ticaretleri kriz öncesi seviyesini yakalayamamıştır. Buna karşılık Türkiye, son 5 yılda dış ticaret hacmini yaklaşık yüzde 21 artırmıştır. Bunda Türkiye’nin son yıllarda uyguladığı ürün ve ülke çeşitlemesi stratejisinin payı büyüktür. Bu çerçevede, ülkelerimiz arasında tesis edilen dostluğa ek olarak, reel konjonktür de, her iki ülkenin ticari ilişkilerini artırmasını gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede, bugün işbirliği alanlarına biraz daha detaylı değinmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins’e hediye takdiminde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GETİP iş dünyasını buluşturdu27 Şubat 2024 Salı 09:26
  • Açlık sınırı 15 bin 33 TL, yoksulluk sınırı 51 bin 998 TL oldu15 Şubat 2024 Perşembe 16:11
  • Cari açık belli oldu13 Şubat 2024 Salı 17:10
  • Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı05 Şubat 2024 Pazartesi 14:40
  • Markette 42 üründen 29’unun fiyatı arttı!01 Şubat 2024 Perşembe 09:33
  • Kocaeli’de ihracat arttı, ithalat azaldı!31 Ocak 2024 Çarşamba 17:26
  • Marketlere bir gecede zam yağdı!27 Ocak 2024 Cumartesi 13:01
  • Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!25 Ocak 2024 Perşembe 14:26
  • TÜİK hissedilen enflasyonu açıkladı25 Ocak 2024 Perşembe 10:40
  • Kocaeli'de Çenesuyu'na yine zam geldi!25 Ocak 2024 Perşembe 09:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Scripti: CM Bilişim