• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:02Güneş 05:45Öğle 13:06İkindi 16:59Akşam 20:16Yatsı 21:52
    • 11°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 9°C Ankara
    • 11°C Rize
  • BIST: 10247.75 0.00
  • Altın: 2396.514 0.12
  • Dolar: 32.2224 0.04
  • Euro: 34.6968 0.35

TGİSDF Et Fiyatlarındaki Artışa Dikkat Çekti

Merkez Bankası, Salı günü Temmuz ayına ilişkin açıkladığı aylık fiyat gelişmeleri raporunda, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesinin gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çekmişti.
TGİSDF Et Fiyatlarındaki Artışa Dikkat Çekti

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz: 'Et fiyatları AB'den 2 kat daha pahalı'Yıllık fiyat artışının yüzde 30′a yükseldiği kırmızı et fiyatları tartışma konusu oldu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Tarım Bakanlığı’nın başlattığı et ithalatının fiyatları indirmeye yetmeyeceğini belirtti. Merkez Bankası da et fiyatlarındaki artışın enflasyona olumsuz etkisine dikkat çekmişti.

Merkez Bankası, Salı günü Temmuz ayına ilişkin açıkladığı aylık fiyat gelişmeleri raporunda, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesinin gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çekmişti. Tarım Bakanlığı geçtiğimiz günlerde et ithalatı kararı almış; bu kapsamda bakanlığa bağlı Et ve Süt Kurumu 550 ton ve 3,200 ton olmak üzere iki ithalat ihalesi gerçekleştirmişti. Bünyesinde Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (Etbir) ile Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’ni (Setbir) de bulunduran TGDF’nin basın toplantısında konuşan Kopuz, “Ete bir yılda yapılan zam yaklaşık yüzde 30. Fiyat artışı daha da devam ediyor… Bakanlık da fiyatları stabilize etmek için ithalat hamlesini yapıyor” dedi ve ekledi: “Ama mevcut ithalat, fiyatları aşağı çekmeye yetmeyecek; sadece stabil hale getirecek. Çünkü ithalat miktarları çok düşük. Oysa ithalat kalemi spekülatörleri disipline etmekte önemli bir enstrüman.” Besiciyi koruma adı altında tüketiciye yüksek fiyatla et yedirilmemesi gerektiğini ve bakanlığın iradesini net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Kopuz, “Bakanlık 200,000 besilik ithalatına izi verdi. Ancak bunun ne kadarının ne kadar sürede gerçekleştirileceği fiyatlar açısından belirleyici olacak. Angajman neyse yapılmalı. Bu angajmanları yapmazsa besici meydanı boş bulur, zammı yapar” diye konuştu.

FİYATLAR AVRUPA BİRLİĞİ’Nİ İKİYE KATLADI

Şu anda et fiyatlarının, AB ülkelerindekinin iki katı olduğunu söyleyen Kopuz; Türkiye’de 1,400 liranın üzerinde seyreden buzağı fiyatının, AB’de ortalama 270 euro yani 825 TL seviyesinde olduğu örneğini verdi. Kopuz, “Aynı şekilde 250 kiloluk besilik dana fiyatı AB’de ortalama 2.43 euro/kg iken ülkemizde 15-17 TL /kg seviyesinde. Yani iki kat daha pahalı” dedi. Kurban Bayramı’nın yaklaşmış olmasının fiyat artışlarında bir etken olduğunu, fakat tek neden olmadığını söyleyen Kopuz, et fiyatlarındaki artışın bir senelik süreç olduğuna dikkat çekti. Kopuz’un verdiği bilgiye göre, Kurban Bayramı’nda 3-3.5 milyon kesim olması öngörülürken; bazı besiciler ve spekülatörler hayvanlarını kesime göndermeyerek bekletiyorlar. Kısa vadede ithalat silahının spekülatörleri önlemek için önemli bir enstrüman olduğunu; uzun vadede ise Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarının revize edilmesi zorunluluğu bulunduğunu söyleyen Kopuz şöyle konuştu: “Bunun için yapılması gerekenler; yem bitkileri ve yem hammaddelerinin üretiminin artırılması, hayvancılık politikalarının belirlenmesinde en önemli rolü oynayan tarım istatistiklerinin gözden geçirilmesi, küçükbaş hayvan sayısının artırılması, destek miktarlarının beş yıllık dönemler halinde belirlenmesi, modernize olamayan mezbahaların kapatılması için belirlenen son sürenin bu sene sonunda yeniden ertelenmemesidir. Bu önlemler alındığında fiyatlar stabil hale gelebilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim