- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için ‘ucube’ dediği için açılan hakaret davasında Türk Dil Kurumu (TDK), ‘ucube’ kelimesinin ‘şaşılacak kadar çirkin olan’ anlamına geldiğini ve hakaret anlamı taşımadığını belirtti.
Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ için ‘ucube’ dediği gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a açtığı tazminat davasın görülmesine devam edildi. İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya Başbakan Erdoğan ve Heykeltıraş Aksoy adın avukatları hazır bulundu.
Duruşmanın başlamasının ardından hakim, TDK’ya sorulan soruya cevap geldiğini belirti. Cevap yazısında dilimize Arapça’dan girdiği belirtilen ‘ucube’ kelimesinin TDK’nın çıkardığı Türkçe Sözlük’te sıfat olarak ‘çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan’ anlamında olduğu kaydedildi. Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lugat adlı eserinde de ‘pek acayip şey, garip şaşılacak şey’ şeklinde anlamlandırıldığı ifade edildi.
TDK’nın cevabında, “Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere ucube sözü olumsuz anlamda olmakla birlikte hakaret anlamı taşımamaktadır. Bu söz, kişinin bazı kişi ve varlıklara ilişkin kanaatini anlatan bir kelimedir” ifadeleri yer aldı.
Duruşmada söz alan Başbakan Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, ucube kelimesini heykelin bulunduğu yerdeki tarihi dokuyu bozması nedeniyle kullandığını ifade ederek heykelin içeriği ve şikayetçi ile ilgili bir ifade olmadığını belirtti.
TDK’nın cevabı üzerine mahkemeye dilekçe veren Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, ucubenin çok çirkin anlamına geldiğinin açık olduğunu belirtti. Kazan, “Bu tanımlar aktarıldıktan sonra konuşmanın yapıldığı yer ve konuşmanın üslubu ele alınmadan ‘hakaret anlamı taşımamaktadır, kişinin kanaatini anlatan bir kelimedir’ sonucuna varılması tam bir teslimiyet ve Başbakana biat ifadesidir, kabul edilemez” dedi.
Dil Derneği’nden aldıkları yazıyı hatırlatan Kazan, bu yazıda ucubenin aşağılama kastıyla kullanıldığının belirtildiğini kaydetti. Kazan, tanıklarının dinlenmesine karar verilmesini istedi.
Bir dahaki celse tanıkların dinlenmesine karar veren mahkeme, heykelin yapımı için 286 bin TL ödeme yapıldığını hatırlattı. Heykelin yapımı ve sonrasında yıkımı nedeniyle bu işlemi yapan Kars Belediyesi yetkilileri hakkında belediyeyi zarara sokmuşlarsa ne gibi bir işlem yapıldığının Kars Belediyesi’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sorulmasına karar vererek duruşmayı erteledi.