• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:01Güneş 05:48Öğle 13:16İkindi 17:11Akşam 20:33Yatsı 22:12
    • 17°C Kocaeli
    • 23°C İstanbul
    • 18°C Ankara
    • 23°C Rize
  • BIST: 10891.42 0.18
  • Altın: 2529.106 0.09
  • Dolar: 32.8951 0.13
  • Euro: 35.7068 -0.12

Tarımda Plastiğin Sonu Göründü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğada çözülebilen çevre dostu materyal kullanılarak üretilen bahçe tarım aksesuarının Avrupa Komisyonu’na sunulduğunu bildirerek, “TZOB olarak ortağı olduğumuz Degricol projesiyle, tarı
Tarımda Plastiğin Sonu Göründü

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğada çözülebilen çevre dostu materyal kullanılarak üretilen bahçe tarım aksesuarının Avrupa Komisyonu’na sunulduğunu bildirerek, “TZOB olarak ortağı olduğumuz Degricol projesiyle, tarımda plastik malzeme kullanımının önüne geçmeyi amaçlıyoruz” dedi.

20140420aw067255_01.jpg

Bayraktar, yaptığı açıklamada, TZOB olarak, Fransa’dan Plastipolis ile Mecafonction, Almanya’dan MGH, İngiltere’den Biopac, Hollanda’da DLO, İspanya’dan Inspiralia, Cetec ve R&R ile birlikte projeyi yürüttüklerini belirtti. Proje ile ilgili bilimsel ve teknik araştırmaların, İspanya’dan Inspiralia, Cetec, Hollanda’da DLO araştırma enstitüleri tarafından yürütüldüğü bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:

“36 aylık proje süresinin ilk 18 ayı tamamlandı. 8-9 Nisan 2014 tarihinde proje ortaklarımızla birlikte Brüksel’de Avrupa Komisyonu’na ürettiğimiz bahçe tarım aksesuarımızın sunumu yapıldı. Sunumda şimdiye kadar yapılan araştırmalar sonunda formüle edilen ürün, projenin finansmanını sağlayan Avrupa Komisyonu’nun teknik ve idari yetkilileri tarafından değerlendirildi. Toplantı sonunda ürünün düşük maliyetle üretilebilir duruma getirilerek tarımda kullanıma sunulmasıyla ilgili görüş birliğine varıldı.”

3 MİLLİ ORGANİZASYONCA OLUŞTURULAN PROJEYE 6 KURULUŞ DAHA KATILDI

Plastik malzemelerin kullanımının insan sağlığı ve çevreye verdiği zararların en aza indirilebilmesi amacıyla plastik malzeme yerine tarım ve özelliklede bahçe tarımıyla da uğraşan üreticilerin kabul edebileceği biyoplastik bir malzemenin üretilmesi amacıyla projeye ortak olduklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Söz konusu projenin hayata geçirilmesine, 2011 yılı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında 27 Kasım 2012 tarihinde başladı ve 30 Ekim 2015’te tamamlanması planlanıyor. Projeye TZOB’un da içinde olduğu tarım, biyoplastik ve gıda-kalite sektörlerinden kuruluşlar ortak oldular. 3 milli organizasyon olan Türkiye’den TZOB, Fransa’dan Plastipolis, Almanya’dan MGH oluşturdu. Daha sonra değişik ülkelerden konuyla ilgili 6 kuruluş ortak oldular. Bu ortaklık; tarımda ve bahçecilikte kullanılan bazı ürünlerin yüzde 100’e yakın doğal malzemeden oluşan bir formülle ve rekabet edebilir derecede düşük bir maliyetle, depolama ve kullanımda ısıya dayanıklı olacak şekilde üretilmesini amaçlamaktadır.

Projeyle petrol türevi olan plastik hammadde yerine çevre kirlenmesini asgari düzeye indiren ve atık olarak kısa sürede tabiatta kaybolabilen organik malzeme üretilmesi hedefleniyor.”

PLASTİK İNSAN SAĞLIĞINI CİDDİ ANLAMDA TEHDİT EDİYOR

Bayraktar, plastik materyallerin günümüzde hayatın her alanında kullanıldığını, teknolojik gelişmelerin bunu daha da artırıp çeşitlendirdiğini vurguladı. Gıda sektöründen otomotiv sanayine kadar plastikten elde edilen ürünlerin kullanımının yaygınlaştığına dikkati çeken Bayraktar, “Ancak maliyetinin düşük olması nedeniyle gıda sanayinde kullanılan plastik malzemeler ve özellikle plastik şişeler insan sağlığını olumsuz etkilemekte, yapısında yer alan ve sonradan katılan kimyasal maddeler de sağlığı ciddi anlamda tehdit etmektedir” dedi.

PLASTİK MALZEMENİN TOPRAKTA YOK OLMASI 1000 YILI BULUYOR

Plastik maddelerin çevreyi de tehdit ettiğini, gelişi güzel bırakılan plastik atıkların toprak, su ve hava üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu atıkların toprakta çözünerek yok olmaları yüzlerce yılı bulabilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki cam şişe 4000 yıl, plastik malzemeler 1000 yıl, plastik tabak 500 yıl, plastik çakmak 100 yıl, teneke meşrubat kutusu 10 yıl, çiklet 5 yıl, sigara filtresi 2 yılda toprakta yok olabilmektedir. Bunlar çok uzun sürelerdir.

AB ÜLKELERİNDE BAHÇE VE SERALARDA 336 BİN TON PLASTİK ATIK ÜRETİLİYOR

Avrupa Birliği ülkelerinde plastik maddelerin tarımda ve özellikle bahçe ve çiçek tarımında son 50 yılda artan ölçüde kullanılması çevresel ve ekonomik ölçekte ciddi sorunlara yol açtı. Avrupa’da her yıl 1,2 milyon ton plastik atık üretiliyor. Bunun da 336 bin tonu bahçe ve seralarda kullanılan malzemelerden oluşuyor. Bu malzemelerin geri dönüşümü ve toplanmasına ilişkin işgücü maliyetinin yüksekliği ve toplanması için harcanan zaman önemli bir sorun oluşturuyor”

Türkiye’de de fındık kabuğu gibi çevre dostu, doğada çözülebilen ve kullanım alanı sınırlı olduğu için yeterince değerlendirilemeyen materyaller bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “fındık kabuğundan da bu tür malzeme üretmek için girişimlerde bulunuyoruz. Bunu yapabilirsek, çevreyi korumanın yanı sıra çiftçimiz için önemli bir gelir kapısı daha açılmış olur” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim