- Avrupa Larengoloji Derneği Başkanı ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferhan Öz, Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde liderlere seçim maratonu öncesinde "Seslerinizi hazırlayın" uyarısında bulundu.
Antalya'da düzenlenen 10. Avrupa Larengoloji (Ses Hastalıkları) Kongresi'nde ses kısıklıklarının nedeni ve siyasilerin mitinglerde yaşadığı ses kısıklığı sorunu gündeme getirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde adaylara önemli uyarılar geldi. Kongrede son yılların modası "ses gençleştirmesi" konusu tartışıldı. 51 ülkeden 450 bilim insanının bir araya geldiği ve Avrupa Larengoloji Derneği Başkanı ve Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferhan Öz'ün başkanlığını yürüttüğü kongrede, ses kısıklıkları, yutma bozuklukları, gırtlak kanserleri, baş boyun cerrahisindeki son gelişmeler ele alındı.
"SES KISIKLIĞININ NEDENİ HPV OLABİLİR"
Prof. Dr. Ferhan Öz, bebeklikten yetişkinliğe kadar toplumda en sık görülen sorunlardan biri olan ses kısıklığının nedenlerinden birinin Human Papilloma Virusu (HPV) olduğunu söyledi. HPV’den korunmak için aşının önemine değinen Prof.Dr. Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda sadece kadınlar değil erkekler de aşılanmalı. Ses kısıklığı önemsenmesi gerekiyor. Ses kısıklığı, burun tıkanıklığı son derece önemli konular. Ses kısıklığı 7 günü aştığı sürece mutlaka altında bir etken vardır. 7 günü aşan ses kısıklıklarında hastaların kulak burun boğaz hekimlerine başvurmaları gerekiyor. Çünkü ses tellerinde oluşan bir kanserin ilk belirtisi ses kısıklığı ile ortaya çıkar. Hastalar son derece kısa sürede hekime başvurdukları zaman erken teşhisi sağlamış olur. Böylece tedavide yüzde yüz başarı şansı var. Ses kısıklığı yaşam kalitenizi etkiler, işinizi etkiler."
"ALERJİSİ OLAN KİŞİLERİN SESLERİ ÇATALLIDIR"
Prof.Dr. Ferhan Öz, özellikle içinde bulunduğumuz mevsimde görülen alerjik sorunların da ses kısıklığına neden olduğunu söyledi. Toplumda sıkça görülen reflünün ses kısıklığının önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öz, sözlerine şöyle devam etti: "Alerji ses kısalığına neden oluyor. Polenler solunum yollarına girdiği zaman burundaki değişikliklere benzer değişiklik sergiler. Hafif bir ödem şişme alerji olan kişiler dikkat ederseniz sesleri hep çatallıdır. Bu tarz ses değişikliği yaşayan kişiler sesin yorulmasını sağlıyor. Ses tellerinde travma oluşuyor. Farkındalığında ise ses problemlerini azaltıyorsunuz."
"SESİN DOĞRU KULLANIMINDA ÖNEMLİ"
Özellikle seslerini kullanan meslek sahiplerinin ses nodüllerine dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Prof.Dr. Öz, "Ses kısıklığının tedavisi yanlış kullanımı düzelterek sağlıyorsunuz. Örneğin ilkokul öğretmeninin öğrencilere yanlış tonda konuşması ses nodüllerine neden oluyor. Sesini doğru kullanma önemli. Bu kongrede ses terapistleri de var. Ses de doğru kullanımı öğretiyorlar" dedi.
SEÇİM MARATONU SIRASINDA SESLERİ KISILAN LİDERLERE UYARI
Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Prof.Dr. Öz, aday ve liderlere seslerini doğru kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu. Seçim maratonu öncesi ses tellerinde hazırlığın şart olduğunu ifade eden Prof.Dr. Öz şunları söyledi:
"Liderlere önerim seçim maratonlarına başlamadan önce birçok ilde konuşma yapıyorlar. Liderler konuşmalarında her zamanki ses tonlarını kullanmıyorlar. Çok yoğun kullanıyorlar. Duygularını katıyorlar. Kontrollerinin dışında kullanıyorlar. Maratonun sonuna gelince ses tellerine zarar veriyorlar. Öncesinde iyi antrenman yapmaları lazım. Bir ses terapisi onlara ses egzersizi verip ses tellerini daha güçlendirmeleri sağlanabilir. Çünkü ses telleri insanın aynen kol bacak adalesi gibidir. Onları ne kadar çok çalıştırırsanız güçlendirirsiniz o zaman yorulmaz hata yapmazsınız. Yanlışlık yapıyorsunuz sesinizi dinlendirin. Suyu bol tüketsinler hiç yanından ayırmasınlar. Seslerini kontrollü kullansınlar. Gıdalarına dikkat etsinler reflü olmasınlar. Alerjiye dikkat etsinler. Hatta öncesinde çalışsınlar. İyi uyusunlar."
SES GENÇLEŞTİRME
Seslerinin yaşlandığını düşünenlerin çareyi cerrahide aradığını belirten Prof.Dr. Öz, sözlerini şöyle tamamladı: "Ses terapisti arkadaşlarımız çok güzel bir şekilde çalıştırabiliyor sesi güçlü kuvvetli ses haline getirebilirsiniz ancak bunlarla sonuç alınamıyorsa kalıcı değişiklik başlamışsa enjeksiyon teknikleri veya çatı cerrahileri gibi ameliyatlarla sesin daha güçlü bir şekilde çıkmasını sağlayabiliyorsunuz."