• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 10°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 12°C Ankara
    • 8°C Rize
  • BIST: 9079.97 0.00
  • Altın: 2324.068 0.75
  • Dolar: 32.3623 0.09
  • Euro: 34.9104 -0.49

Sağlık Bakanlığından Mers Hastalığına İlişkin Açıklama:

Sağlık Bakanlığı MERS hastalığına ilişkin, “Dünya Sağlık Örgütü’nün hastalıkla ilgili güncel bilgi ve tavsiyeleri takip edilmeye başlanmış, laboratuvarları 10 gün içerisinde bu yeni virüsü tespit etme kapasitesine kavuşturulmuş, sağlık kurumlarımıza hast
Sağlık Bakanlığından Mers Hastalığına İlişkin Açıklama:

- Sağlık Bakanlığı MERS hastalığına ilişkin, “Dünya Sağlık Örgütü’nün hastalıkla ilgili güncel bilgi ve tavsiyeleri takip edilmeye başlanmış, laboratuvarları 10 gün içerisinde bu yeni virüsü tespit etme kapasitesine kavuşturulmuş, sağlık kurumlarımıza hastalıkla ilgili bilgiler duyurularak gerekli tedbirlerin alınması sağlanmış ve ülkemizde vaka araştırılmasına yönelik belirlenen düzen ve kriterlerle çalışmalara başlanmıştır” dedi.

Bakanlıktan MERS hastalığına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “MERS (Middle East Respiratory Syndrome), Eylül 2012’de ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıkan yeni bir Coronavirüs’ün (MERS-CoV) neden olduğu ağır solunum yolu hastalığı bulgularıyla görülen bir hastalıktır. Suudi Arabistan’ın bu hastalığı gecikmeli olarak tespit etmesi göz önünde bulundurulduğunda hastalığın ortaya çıkışı Haziran 2012’ye dayanmaktadır. Hastalık halen Suudi Arabistan başta olmak üzere çoğunlukla Orta Doğu ülkelerinde görülmekle birlikte Avrupa’ da da Orta Doğu ile epidemiyolojik bağlantısı olan bir kaç vaka görülmüştür. Hastalığın duyurulmasının hemen sonrasında ülkemizde bilim kurulu oluşturulmuş, Dünya Sağlık Örgütü’nün hastalıkla ilgili güncel bilgi ve tavsiyeleri takip edilmeye başlanmış, laboratuvarları 10 gün içerisinde bu yeni virüsü tespit etme kapasitesine kavuşturulmuş, sağlık kurumlarımıza hastalıkla ilgili bilgiler duyurularak gerekli tedbirlerin alınması sağlanmış ve ülkemizde vaka araştırılmasına yönelik belirlenen düzen ve kriterlerle çalışmalara başlanmıştır. 2012 ve 2013 yılları Hac sezonlarında Suudi Arabistan’daki hastanelerimizle temas halinde süreç takip edilmiş ve Hac’dan ülkemize dönen vatandaşlarımızın sağlık durumları virüsün inkübasyon süresi boyunca takip edilmiştir” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Hastalığın dünyadaki seyrine dair gelişmeleri ve Türkiye’deki çalışmaları değerlendirmek üzere ilgili bilim kurulu ile Nisan 2013 ve Haziran 2013’te yeniden toplantılarını gerçekleştirilmiş olup Türkiye’de uygulanmakta olan “vaka algoritması” oluşturulmuş, ülkemiz sağlık çalışanlarına hastalıkla ilgili güncel bilgiler ulaştırılarak eğitim verilmeleri sağlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile koordineli olarak İl Müftülükleri’nin Hacı adaylarına Hac öncesi verdiği eğitimlere Halk Sağlığı Müdürlüklerinden bir eğitimcinin katılımı sağlanarak hastalığa ve bu hastalıktan korunma önlemlerine dair Hacı adaylarına eğitimler ve broşürler verildi. Suudi Arabistan’da görev yapacak olan görevli hekimlere güncel bilgilerin ulaştırılmıştır.”

Hastalığa dair dünyada yeni bilgiler ortaya çıktıkça olası vaka tanımında düzenlemelerde bulunulduğunun bildirildiği açıklamada, “Türkiye’de halen “Akut ciddi solunum yetmezliği ve/veya akciğer infiltrasyonları olan ve vaka görülen ülkelere son 14 gün içerisinde seyahat öyküsü bulunan ve/veya vaka görülen ülkelere seyahat öyküsü bulunan bir kişiyle seyahat dönüşünden sonraki 14 gün içerisinde yakın temasta bulunup semptomları bu temastan sonraki 14 gün içerisinde gelişen kişiler” şüpheli olarak kabul edilip kendilerine laboratuvar testi yapılmaktadır. Hastalığın dünyada duyurulduğu Eylül 2012’den, 2012 Hac sezonu ve 2013 Hac sezonunun da içerisinde yer aldığı günümüze kadarki süreçte ülkemizde halen devam etmekte olan çalışmalar neticesinde 464 şüpheli vaka tespit edilmiş olup hiçbirinde MERS olmadığı laboratuvar testleri ile gösterilmiştir. 18 Nisan 2014 tarihi itibarı ile dünya genelinde MERS sebebiyle hastalandığı laboratuvarlarca doğrulanmış vakaların ülkelerine göre sayıları aşağıdaki tabloda sunulmuştur. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunda altta yatan kronik hastalıklar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü MERS-CoV’e bağlı olarak, ülke giriş noktalarında özel bir tarama yapılmasını ya da seyahat ve ticaret kısıtlamaları yapılmasını halen tavsiye etmemekte olup, “Medya’da 18.04.2014 tarihinde yer alan haberde Malezya’da tespit edilen vakanın Türk Hava Yolları’nın TK93 ve TK60 numaralı uçuşları ile İstanbul aktarmalı olarak seyahat ettiği ifade edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Malezya’nın bildirdiği ilk vakayı doğrulamıştır ancak seyahatine dair medyada yer alan bilgiyi henüz doğrulamamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, MERS-CoV (+) hastalığında belirten vaka sayısının 244 kişi olduğunu, 94’ünün ise hayatını kaybettiği bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada MERS-CoV (+) hastalığı ile ilgili şu örnek vakada yer aldı:

“Vaka 54 yaşında, diyabet öyküsü olan bir erkektir. 29 Mart 2014 tarihinde Umre’den ülkesine (Malezya) dönmüştür. 4 Nisan 2014 tarihinden itibaren hasta kendini iyi hissetmemeye başlamıştır. 7 Nisan 2014 tarihinde bir klinikte kan şekeri yüksek bulunmuştur. 9 Nisan 2014 tarihinde ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetleri ile acil servise kaldırılmış olup burada çekilen röntgenlerinde pnömoni gözlemlenmiştir. Vaka yapılan tedaviye rağmen 13 Nisan 2014 tarihinde çoklu organ yetmezliği tablosu ile hayatını kaybetmiştir. Vakada MERS-CoV ilk olarak 14 Nisan 2014 tarihinde yapılan PCR testi ile gösterilmiş olup 15 Nisan 2014 tarihinde de ayrıca gen sekanslaması ile doğrulanmıştır. Vakanın ölüm sebebinin MERS-CoV’e sekonder olarak gelişen pnömoni olduğu ifade edilmiştir. Vakanın 18 kişilik bir grup ile 15 Mart 2014 tarihinde Umre ziyareti yaptığı, 26 Mart 2014 tarihinde bir deve çiftliğini ziyaret ettiği ve bu çiftlikte taze deve sütü içtiği ifade edilmiştir. Vakanın Malezya’daki temaslı araştırması halen devam etmekte olup şu ana kadar bu vakayla ilişkili tedavisini yürüten sağlık personeli de dahil olmak üzere bir başka vaka tespit edilmemiştir. Hastanın bulunduğu uçağın İstanbul üzerinden aktarmalı uçtuğu bilgisi bulunduğu için bu uçakta olabilecek muhtemel yakın temaslıları tespit etme ve bu kişilerin sağlık durumlarını takip altına almak üzere Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları ve Diyanet İşleri Başkanlığımız ile temasa geçilmiş olup çalışmaların hale devam edildiği bilgisi verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim