• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:15Güneş 06:41Öğle 13:03İkindi 16:31Akşam 19:16Yatsı 20:36
    • 24°C Kocaeli
    • 26°C İstanbul
    • 23°C Ankara
    • 24°C Rize
  • BIST: 9762.68 0.05
  • Altın: 2818.586 0.27
  • Dolar: 34.0293 -0.13
  • Euro: 37.9164 0.02

Prof. Dr. Öztürk: “Parkinson Hayata Engel Değildir”

Türk Nöroloji Derneği 2. Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, “Hastalığın kalıtsal formları daha genç yaşlarda başlayabilmekte ve daha hızlı ilerlemektedir. Bu formun ortaya çıkmasınd
Prof. Dr. Öztürk: “Parkinson Hayata Engel Değildir”

- Türk Nöroloji Derneği 2. Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, “Hastalığın kalıtsal formları daha genç yaşlarda başlayabilmekte ve daha hızlı ilerlemektedir. Bu formun ortaya çıkmasında akraba evliliklerinin rolü önemlidir. Parkinson tedavi edilebilir bir hastalık. Parkinson hayata engel değildir” dedi.

Dünya Parkinson Hastalığı Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, “Parkinson hastalığı ilerleyici ve fonksiyon bozucu nörolojik hastalıklar içinde önemli bir yer tutar. Hastalık istirahat sırasında ortaya çıkan titreme, hareketlerde yavaşlık, katılık ve pozisyonunu koruma, devam ettirmede zorlukla birliktedir. Yaygın vücut ağrıları, yorgunluk, koku almada bozukluk da zaman zaman öncü bulgular olabilir. İleri aşamalarda günlük yaşamı devam ettirmede zorluk yaratacak şekilde unutkanlıklar yaşanabilir. Beyindeki hasardan kaynaklanan ve kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesi olarak bilinen demans ortaya çıkabilir. Hastalığın hareket sistemindeki etkileri dışında kan basıncında değişiklikler, iştah ve tat almada bozukluklar, kabızlık, ishal, sindirim bozukluğu, cilt değişiklikleri, uyku bozuklukları da hastanın yaşam kalitesini kötü yönde etkileyen ek bulgulardır” dedi.

“BELİRTİLERİN ÖNEMSENMEMESİ TANIYI GECİKTİRİYOR”

Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin parkinson hastası olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, “Parkinson hastalarının sayısının fazla olmasına karşın bu hastaların ancak yüzde 60’ı tedavi görüyor. Ayrıca ortaya çıkan belirtilerin önemsenmemesi tanıda gecikmeye neden oluyor. Tanı konup, uygun tedavi planlanan hastalarımızın motor fonksiyonları ve diğer hastalık belirtileri belirgin ölçüde düzelmekte, günlük yaşamlarını, işlevlerini başarıyla sürdürebilmektedirler” diye konuştu.

“HAYATI DAHA VERİMLİ HALE GETİREBİLİRLER”

Selçuk Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı olarak parkinson hastalığı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, “Hastalarımızın tedavi ihtiyaçlarına göre ilaç tedavisi, derin beyin stimülasyonu denilen beynin belirli bölgelerinin uyarılmasına dayanan tedavi metodunu ve gerekirse cerrahi tedavilerini fakültemiz beyin cerrahisi anabilim dalı ile işbirliği içinde gerçekleştiriyoruz. İlaç tedavisi yanı sıra rehabilitasyon ve uğraş tedavileri önem taşıyor. Ayrıca bu hastaların yaşam alanlarına gerekli düzenlemelerin yapılması da kısıtlılıklarını büyük ölçüde azaltıyor. Güvenli bir yaşam sürmelerini sağlıyor. Parkinson hastalarımızın en etkin tedaviyi alarak, uygun beslenme ve düzenli egzersiz ile daha aktif ve daha verimli olarak hayatın içinde olmaları mümkündür” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim