• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:36Güneş 07:00Öğle 12:57İkindi 16:09Akşam 18:44Yatsı 20:03
    • 16°C Kocaeli
    • 20°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9109.34 2.37
  • Altın: 2917.035 -0.09
  • Dolar: 34.2344 0.03
  • Euro: 37.5774 0.05

Peygamber İsimliler Ülkesi: Türkiye

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişi Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (SAV) ismini veya O’nunla doğrudan ilgili bir ismi taşıyor. Diğer peygamberle ilgili isimler de bir hayli yekun oluşturuyor. ’Yaşa...
Peygamber İsimliler Ülkesi: Türkiye

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişi Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (SAV) ismini veya O’nunla doğrudan ilgili bir ismi taşıyor. Diğer peygamberle ilgili isimler de bir hayli yekun oluşturuyor.

’Yaşayan nüfus içinde Türkiye’deki insanların ne kadarı peygamberimizin ismini veya lakabını taşıyor?’ sorusuna cevap arayan ilahiyatçı ve sosyolog Erol Erdoğan, "Doğan çocuğumuza isim aramak, onlarca isimden birini seçmek, bir ömür boyu o isimle çocuğumuza seslenmek. Bütün bunları gözümüzün önünden geçirdiğimizde, isim vermeyi, insanın doğumundan sonra yeniden tanımlanması olarak düşünebiliriz. İsim verdiğimiz çocuğa adeta “Sen şusun, şöyle olmalısın” diyoruz. İsim vermek dinamik ve heyecanlı bir iş. Bu sürecin içinde din, kültür, duygu, gelenek gibi onlarca etken var. İsim vermek, her kültürde, dinde, medeniyette önemli bir ritüel. İslam’da ailenin dini sorumluluklarından biri. İsim vermenin duygu, sevgi, aşk boyutu da güçlü. Çünkü sevdiğimize isim seçiyoruz. Sevdiğimize sevdiğimizden bir işaret koyuyoruz" dedi.

Erdoğan, Peygamberimizin isimlerinin ve lakaplarının listesini hazırladığını belirterek, "Muhammed, Mustafa, Ahmet, Mehmet, Mahmut, Emin, Ekrem, Resül, Nebi ve diğerleri. Bunların yanı sıra peygamberimizle doğrudan ilişkili isimleri de listeye ekledim. Çocukları, hanımları,damat ve kayınpederleri, teyze ve halaları gibi. Çünkü bu isimlerin çocuklara verilmesinde peygamberimize duyulan sevgi var. Onlar, peygamberimizin en yakınları; ailesi, akrabası, ehli beyti. Peygamber sevgisi, isimleri hece hece, harf harf çoğaltmış. Bazı isimler birden fazla versiyona sahip. En fazla versiyona sahip isimlerin başında ‘Fatma’ geliyor. ‘Mehmet’ ismi de öyle. En bilinen yazım şekli: Mehmet. Sayıları az olmakla birlikte Memet, Mehmed, Memed şeklinde yazılanları da var. ‘Ayşe’ ismini Aişe şeklinde tercih edenler de az değil. Az sayıda da ‘Ayşa’ var.

Bir de, hatalı yazımlar var. Nüfus memurluğunun hatalı yazımı diye düşündüğüm bazı isimler ve sayıları şöyle: Memed: 74, Mıstafa: 14, Musdafa: 6, Hatce: 66, Fadma: 26, Omer: 22" diye konuştu.

“300 BİN İNSAN, ADINI YAŞIYOR”

Araştırmaya göre, Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişi peygamberimizin kendi ismini veya onunla ilgili bir ismi taşıyor. Peygamberimizin asıl ismi Muhammed. Bu ismi, (Muhammed/Muhammet) yaşayan nüfus içinde ad olarak taşıyanların sayısı yaklaşık 300 bin.

Yaşayan nüfus içinde, peygamberimizle ilgili isimler sıralamasında 1 milyonu aşan 5 isim var. Peygamberimizle ilgili en çok verilen isim Fatma. Fatma ismi Fatma, Fatıma, Fadime, Fadik, Fadma, Fadiş, Fatima, Fatime, Fadim, Fadimana, Fatma Zehra, Fatoş, Fatmanur, Fatmagül, Fatımatüzzehra şeklinde farklı versiyonlarıyla yaklaşık 1 milyon 650 bin kişiye ad olmuş.

PEYGAMBERİMİZLE İLGİLİ EN ÇOK VERİLEN İKİNCİ İSİM MEHMET

Peygamberimizle ilgili en çok verilen ikinci isim Mehmet. Mehmet ismi Mehmet, Memet, Mehmed, Memed şeklinde farklı versiyonlarıyla 1 milyon 494 bin 279 kişinin adı. ‘Muhammed’ ismini vermeyi hürmeten doğru bulmayanlar ‘Mehmet’ ismini tercih ediyorlar. Muhammet ve Mehmet aynı anlama geliyor, Arapça yazılışları da aynı.

Peygamberimizle ilgili en çok verilen üçüncü isim Hasan ve Hüseyin. 1 milyon 324 bin 987 kişi peygamberimizin torunlarının adları olan Hasan ve Hüseyin ismine sahip.

Dördüncü sıradaki isim Mustafa, beşinci sıradaki isim ise Ayşe. 1 milyon 168 bin 502 kişi Mustafa; 1 milyon 35 bin 479 kişi Ayşe ismini taşıyor.

‘Fatma’ isimlilerin sayısı Türkiye’nin 71 il nüfusundan, Mehmetlerin sayısı 69 il nüfusundan, Hasan ve Hüseyinlerin toplamı ise 67 ilin nüfusundan daha çok.

DOST VE AKRABALARININ İSİMLERİ DE YAYGIN

Sayısı beş yüz bini aşıp milyona yaklaşan isimler de şunlar: Hatice (peygamberimizin ilk eşi) 809 bin, Ali (damadı ve halifesi) 827 bin, Zeynep (kızı, torunu) 615 bin, İbrahim (oğlu) 549 bin, Emine (Amine isminin Türkçe kullanımı) 881 bin.

Bazı isimler ve sayıları şöyle: "Amine (annesi) 15 bin, Abdullah (babası) 284 bin, Ömer (kayınpederi, halifesi) 398 bin, Osman (damadı, halifesi) 352 bin, Ebubekir/Bekir (kayınpederi, halifesi) 147 bin. Halime (sütannesi) 118 bin. Medine (hicret ettiği ve yaşadığı şehir) 110 bin. Hamza (amcası) 90 bin, Kasım (oğlu) 34 bin, Şeyma (sütkardeşi) 68 bin, Erva (halası)10 bin, Berra (halası) 17 bin, Sevde (eşi) 8 bin, Safiye (eşi) 74 bin, Beyza (halası) 80 bin, Betül (Hz. Fatmanın lakabı) 116 bin".

En az verilen isimler de şöyle: "Fahita (teyzesi) 3, Ümeyme (halası) 23, Hilye (şemailinin sanatı) 59, Seleme 91, Mücteba (Hz. Hasan’ın lakabı) 266, Meymune (eşi) 389. Zeyt (evlatlığı) 610, Mekke (doğduğu şehir) 911, İsra 1387".

DİĞER PEYGAMBERLERİN İSİMLERİ

Çocuklara ad olarak seçilen isimlerde Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (SAV) yanı sıra tüm peygamberle ilgili isimler de bir hayli yekün oluşturuyor. Yaşayan nüfus içinde, Adem 145 bin, Havva 52 bin, Yusuf 328 bin, Musa 68 bin, Meryem 60 bin, İsmail 463 bin, Yakup 77 bin, Yunus 100 bin, Süleyman 132 bin, Salih 162 bin kişinin ismi gözüküyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim