• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 16°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9452.26 -0.76
  • Altın: 2499.643 0.63
  • Dolar: 32.5852 0.11
  • Euro: 34.7859 0.08

(Özel Haber) Saü’lü Doç. Dr. Sağıroğlu, Yeni Bir Bitki Türü Keşfetti

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, Ocak ayında Osmaniye yöresi Amanos Dağları’ndaki çalışmaları sırasında, halk arasında ‘Kılıç Otu’ olarak bilinen ve ‘Gladiolus Osmaniyensis’ adını verdikleri bitkinin keşf
(Özel Haber) Saü’lü Doç. Dr. Sağıroğlu, Yeni Bir Bitki Türü Keşfetti

- Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu, Ocak ayında Osmaniye yöresi Amanos Dağları’ndaki çalışmaları sırasında, halk arasında ‘Kılıç Otu’ olarak bilinen ve ‘Gladiolus Osmaniyensis’ adını verdikleri bitkinin keşfedildiğini ve bunu uluslararası alanda tescil ettirdiklerini söyledi.

Doç. Dr. Sağıroğlu yeni keşfettikleri Gladiolus Osmaniyensis bitki türünün sadece Osmaniye yöresinde yayılış göstermesinin uluslararası anlamda ve Türkiye açısından önemine değinerek, bitkinin halk arasında romatizmal ağrılarda, kaşıntı ve benzer hastalıklarda kullanıldığını söyledi.

Bitkinin keşif sürecine ilişkin bilgi veren Doç.Dr. Mehmet Sağıroğlu, “Doktora sonrası çalışmalarımıza devam ediyoruz, bu çalışmalar esnasında Türkiye’nin zengin bir flora yapısına sahip olmasından dolayı zaman zaman ilginç bilgiler ile karşılaşabiliyoruz. Bu karşılaştığımız ilginç bilgiler üzerinde değişik araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucunda da bunların hem Türkiye için hem de bilim dünyası için zaman zaman yeni türler keşfedebilme durumuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Yani yeni türler keşfedebiliyoruz. Ocak ayında keşfettiğimiz bu türlerden bir tanesi de, bilimsel dergide yayınlanan Türkçesi ‘Kılıç Otu’ olarak bilinen bir bitki. Latincesi ‘Gladiolus Osmaniyensis’ olarak biz bu bitkiyi adlandırdık” dedi.

Keşfedilen bitkinin Türkiye’de Osmaniye bölgesinde yayılış gösterdiğini ve bu bitkinin Dünya da toplam 260 civarında türü olduğunu söyleyen Sağıroğlu, “Bizim bulduğumuz bu bitki, yani adı ‘Gladiolus Osmaniyensis’ olan bu bitki Türkiye’de Osmaniye bölgesinde yayılış gösteriyor, Osmaniye Amanos Dağları’nda. Başka bir bitki üzerine araştırma yaparken bu bitkiyi keşfettik. Bu bitkinin dünyada toplam 260 civarında türü var. Bu türlerin çoğu da özellikle Afrika da tropikal alanlarda yayılış gösteriyor” diye konuştu.

Osmaniye yöresinde yayılış gösterdiğinden dolayı o yörenin adına ithafen ‘Gladiolus Osmaniyensis’ ismini bitkiye verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Sağıroğlu, “Gladiolus Osmaniyensis’ adını verdiğimiz bu bitki sadece Osmaniye yöresinde yayılış gösteriyor. Sadece o yörede yayılış gösterdiğinden dolayı o yörenin adına ithafen bu ismi verdik. Halk tarafından değişik amaçlarda kullanılabiliyor, bazen romatizmal ağrılarda kullanılabiliyor, kaşıntı ve benzeri hastalıklarda kullanılıyor. İngiltere örneğinde olduğu gibi lapa yapımında soğanları kullanılıyor. Benzer şeylerde kullanılabiliyor halk tarafından” dedi.

‘Gladiolus Osmaniyensis’ bitkisinin uluslararası anlamda ve Türkiye açısından önemine değinen Sağıroğlu, “Şimdi bizim bulduğumuz bu bitkinin uluslararası anlamda veya Türkiye açısından önemi şu; dünya da sadece Türkiye de ve Osmaniye yöresinde yetişiyor bu bitki” diye konuştu.

Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu yeni türler keşif edebilmek için çalışmalarını devam ettireceklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim