• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:18Güneş 06:45Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:32Yatsı 20:54
    • 17°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 15°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9091.19 0.12
  • Altın: 2324.865 0.78
  • Dolar: 32.3699 0.15
  • Euro: 34.9644 -0.27

Liselilerden Akıl Sınırlarını Zorlayan Projeler

Savunma sanayisinden sağlığa, bilimden eğitime fizikten kimyaya uzanan projeleri ile geleceğin bilim insanları Türkiye Liselerarası Proje Yarışması'nda boy gösterdi.
Liselilerden Akıl Sınırlarını Zorlayan Projeler

- Savunma sanayisinden sağlığa, bilimden eğitime fizikten kimyaya uzanan projeleri ile geleceğin bilim insanları Türkiye Liselerarası Proje Yarışması'nda boy gösterdi.

Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı Kurumları tarafından üçüncüsü düzenlenen Doğanata Eğitim Bilim Enerji Proje Fuarı (DOESEF) finalistleri Fizik, Kimya, Biyoloji, Mühendislik ve Enerji dallarında dört bir yandan gelen ilginç projeleri bilim dünyası için sundu.

İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi'nde gerçekleşen törende İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, “Doğanata Eğitim kurumları olarak yarım asırdır, bilimden spora pek çok alanda ulusal ve uluslararası pek çok başarıya imza attık” dedi.

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Kayhan Erciyeş de, DOESEF’e her yıl destek verdiklerini aktararak yaklaşık dört buçuk milyar yaşında olan dünyada üretilen bilgilerin yüzde 90’ının son iki yılda oluşturulduğuna dikkat çekerek, “Her zamankinden daha çok araştırmacı geliştirmeci insanlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

DOESEF Organizasyon Komitesi Başkanı Ümit Karademir de DOESEF hakkında şu bilgileri verdi: “Bilimsel düşünceyi ve bilimsel kültürü benimsemiş insanlar olarak ülkemize ve dünyamıza yeni ufuklar açıyorsunuz. DOESEF’te projelerinizi sergilemekle hepiniz ödül aldınız. Düşünceleriniz ve bilimsel anlayışınız için sizleri kutluyorum.”

İNSANSIZ KARA ARACI

Yarışmanın mühendislik kategorisinde özellikle savunma sanayisinde can kaybı ve askeri malzeme kullanımında yerli üretime katkı sağlaması amaçlanan ‘insansız kara aracı’ ilgi odağı oldu. Danışman öğretmen Merve Davarcı Tekin eşliğinde İhlas Koleji öğrencilerinden Emirhan Kurtul ve Hüseyin Hilmi Uysal da hazırladıkları GPS Entegrasyonu İle Headtrack Gözlük Kontrollü İnsansız Kara Aracı’nın savunma alanında istihbarat için tasarlandığını belirtti. Kamera ve sensörlerle çalışan saatte 80 km hız yapabilen araç hakkında bilgi veren 11.’inci sınıf öğrencisi Hüseyin Hilmi Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gece görüşlü bir kamera mevcut. Zifiri karanlıkta net bir görüntü aktarımı söz konusu. Aracın üzerinde yarı otomatik havalı tüfek söz konusu. Lazerle nişanlama sistemini entegre ettik. Geliştirebilir. Bunu böyle cepheye sürmek yerine ebatları büyütülerek sahada kullanılabilir." Askeri araç malzemesi konusunda ciddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Uysal, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü malzemelerde bir ay kadar bekleme süreci yaşadık. Bu aracın zarar görebilme olasılığı eğer bir bütçe verilirse araç hızı yüksek olduğu için hasar görme oranı düşüktür. Ama alan etkili bir bombalı saldırıda yapabilecekleri neticede kısıtlı. Araç için gözlük sistemi mevcut. Gözlük takıldığı zaman baş pozisyonunu algılıyor ve saldırı şekli gerçekleşmiş oluyor. Araç çatışma öncesinde haber niteliğinde olup alan hakkında bilgi vermesi, görüntü aktarımı ve ön müdahale ile olası durumların istihbaratı için tasarlanmıştır. Diğer bir amacımızda askeri malzeme temininde dışa bağımlılığı azaltarak yerli üretime katkı sağlamaktır.”

ENERJİ BAĞIMLILIĞINA SON

Türkiye’nin enerji sektöründe dışa bağımlılığının önüne geçmesi amaçlı tasarlanan eğrisel yapıların hem yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı hem de fatura miktarını mini seviyeye düşürmesi amaçlanan ‘Eğrisel ve Köşeli Yapılardaki Işık ve Isı Verimliliğinin İncelenmesi’ projesi de oldukça ilgi çeken projeler arasında yer aldı. Danışman Öğretmenliğini Ahmet Çamırcı’nın yaptığı İhlas Koleji öğrencilerinden Rıdvan Emre Özdemir ve Yasin Babacan hazırladıkları proje hakkında şu bilgileri verdi: “Enerji de dışa bağımlılık ile yapılan deneylerde çok miktarda verimlilik elde ettik. Yani dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında eski binaların yerini yeni binalar alacak. Bizim yaptığımız bu proje aslında bir alternatif. Örneğin bu binalar sayesinde 100 TL’lik bir elektrik faturasını 95 TL’ye ısı deneyinde ise 100 TL’lik bir doğalgaz faturasında 72 TL rakamını gördük. Eğer eviniz güneş alan bir bölgede ise bu rakamların daha aşağıda olması mümkün.”

Yarışmada kimya dalında Özel İhlas Fen Lisesi’nin ilk projesi Ahmet Sadık Gülgeç ve Yusuf Berk Güçlü’nün ortak hazırladığı Çevre ve İnsan Sağlığına Zararı Bulunmayan Eastman 168tm Plastifiyanının Kullanıldığı Serum Ambalajı Üretimi ile Çağla Çalış ile Dilçem Polat’ın birlikte hazırladıkları Plastik Sanayi Sektöründe Kullanılan Plastifiyanların Su Ekosistemi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi isimli çalışma yer aldı.

106 PROJE

Kısa adı DOESEF olan Doğanata Education Science Energy Engineering Fair törenle başladı. İzmir Üniversitesi, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı ve İzmir Özel Fatih Koleji tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışmaya 41 ilden 450 proje başvurdu ve 27 ilden 106 proje finallere kaldı. Ayrıca, Ürdün, Azerbaycan ve Meksika’dan da öğrenciler projeleriyle final sergisinde yer aldı. Dereceye giren projeler yurt dışı fuarlarında ve yarışmalarında Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim