• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:07Güneş 05:49Öğle 13:06İkindi 16:58Akşam 20:13Yatsı 21:47
    • 11°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 9°C Ankara
    • 12°C Rize
  • BIST: 10276.88 0.00
  • Altın: 2398.482 0.35
  • Dolar: 32.2398 -0.23
  • Euro: 34.6949 -0.22

KOCAELİ’NİN KRONİK HASTALIKLARI ARAŞTIRILIYOR

Metabolik Sendrom Derneği Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Oğuz ve ekibi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz’ı makamınd
KOCAELİ’NİN KRONİK HASTALIKLARI ARAŞTIRILIYOR

Kocaeli’de 6 yıldır devam eden İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Sağlık Araştırması (PURE) kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’yla iş birliği yapan Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz, projeye katkı ve desteklerinden dolayı Büyükşehir’e teşekkür etti. 
Projenin Türkiye’de Kocaeli’nin içerisinde yer aldığı 8 ilde yürütülen bir çalışma olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz, “Bu çalışmada halkımızın kronik hastalıklarını araştırıyoruz. Kocaeli’de projeye 2 bin kişi katılıyor. 6 yıldır devam eden proje ile Kocaeli’nin sağlık haritasını çıkarıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum“ ifadesini kullandı. Misafirlerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Poyraz, ‘’Bu çalışmada elde edilecek verilerin sağlık politikamızda belirleyici olması çok önemli. Bu çok değerli ve faydalı çalışmayı birlikte devam ettiriyor olmaktan dolayı mutluyuz” ifadesini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü, Prof .Dr. Aytekin Oğuz, Doç. Dr. Neşe İmeryüz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz ve Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yılmaz Oktay tarafından yürütülen Kocaeli PURE çalışması kapsamında 2110 kişiye check-up ve anket uygulaması yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi PURE proje grubu, ulusal ve uluslar arası sağlık politikalarının şekillenmesinde önemli bir veri kaynağı ve temeli oluşturuyor. Türkiye’nin kentsel ve kırsal kesimlerinde değişen yaşam tarzı ve risk faktörleri ile ilişkili kronik hastalıkların tespit ve takip edildiği bir çalışma olan projeye, tüm Türkiye genelinde 4 bin, Kocaeli’nden 2 binin üzerinde kişi katılıyor. Kocaeli, Aydın, Antalya, Gaziantep, İstanbul, Malatya, Nevşehir ve Samsun illerinde 35-70 yaş aralığındaki kişilerin sağlık durumlarının ele alındığı proje 6. yılında. Proje kapsamında elde edilen veriler kapsamında; Kocaeli’de 2009 yılında 35-70 yaş grubunda yüzde 51,8 olan obezite oranı, 2012 yılında yüzde 55’e yükseldi.
Toplumumuzda 38-73 yaş aralığında her iki kişiden birinde metabolik sendrom olduğu tespit edildi. Bel kalınlığı, şekerde yükselme, kan yağlarında trigliseridin artması ve HDL kolesterolün düşmesi olan metabolik sendrom, Kocaeli’de 2009'da yüzde 4,7’lik bir artışla yüzde 49,6’ya yükseldi. Kocaeli’de bel çevresi genişliği 38-73 yaş arası kadınlarda 96,3 cm, erkeklerde ise 99,8 cm olduğu tespit edildi. Kocaeli’de 35-70 yaş arası kişilerde diyabet görülme sıklığı 2009’da yüzde 11,8 iken, 2012’de yüzde 17’ye yükseldi. Bu sonuçlar doğrultusunda Kocaeli halkının hayat tarzlarında değişiklikler yapması, fiziksel hareketliliği arttırmasının öncelikli bir gereklilik olduğu tespit edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim