• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 03:50Güneş 05:37Öğle 13:06İkindi 17:01Akşam 20:24Yatsı 22:04
    • 10°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 8°C Ankara
    • 10°C Rize
  • BIST: 10319.96 0.00
  • Altın: 2465.437 -0.05
  • Dolar: 32.2606 0.03
  • Euro: 35.0379 -0.32

Kocaeli'de ilçe ilçe son durum!

Koronavirüsle mücadele kapsamında Kocaeli’deki vaka haritasına bakıldığında çok farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Başiskele ve Kandıra’da zaman zaman hiç vaka çıkmazken Gebze ve Karamürsel bölgesi ülkedeki artışa paralel yükseliyor
Kocaeli'de ilçe ilçe son durum!

TÜRKİYE, koronavirüsle mücadele halinde. Özellikle 1 Haziran’dan itibaren başlayan normalleşme sürecinde toplum içinde gerekli kurallara uyulmaması nedeniyle virüsün yayılma hızı ve ülke genelindeki vaka sayısı giderek arttı. Bir ara Türkiye genelinde 700’lü rakamlara kadar gerileyen günlük vaka sayısı bir anda bin 500’e kadar yükseldi. Bu şok yükselişin ardından devlet kademesi yeniden radikal önlemleri gündemine alsa da sokağa çıkma yasağı uygulanmadı ve iş yerlerinin açık kalması kararında ısrar edildi. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da düzenlediği basın toplantısında il il sonuçları verdi. Kocaeli ise son bir haftalık dönemde yaşanan radikal vaka sayısı artışı ile dikkat çeken iller arasında yer aldı.

 

YARI YARIYA GERİLEDİ

Fakat bu yükselişe rağmen Kocaeli’de, Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde alınan önlemler aslında büyük bir sorunun da önüne geçmiş durumda. Çünkü ilimizdeki vaka artışlarının ana sebebini dış etkinler oluşturuyor. Başta Gebze bölgesi olmak üzere Kocaeli’nin geçiş güzergahında ve sanayi kenti olması vaka sayısı artışının ana sebebi olarak dikkat çekiyor. İlimizde ilçeler düzeyindeki vaka durumumuz ise oldukça net. Kocaeli’nin toplam vaka sıyısının yüzde 80’lik bölümü Gebze bölgesinde yer alıyor. Gebze ile birlikte Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerinde vaka sayımız oldukça fazla. Fakat yine de son dönemde artırılan önlemler sayesinde bu bölgelerde de düşüş gözlendi. Gebze’deki hasta sayısında yarı yarıya gerileme yaşandı ve bu gerileme çok önemli.

 

NEDENİ SİRKÜLASYON

Söz konusu dört ilçe içinde Gebze ve Darıca’da yaşanan yükseliş dikkat çekerken, Dilovası ve Çayırova ise giderek iyileşen bir çizgi yakalamış durumda. Fakat bu ilçelerin tamamındaki yükselişe gerekçe olarak İstanbul’dan bu tarafa doğru yaşanan insan sirkülasyonu gösteriliyor. Diğer ilçelerle kıyaslandığında bu ilçelerdeki durum daha fazla ciddiye alınıyor. Gölcük ve Karamürsel’deki vaka sayılarının neredeyse tamamı ise Yalova’dan geliyor. Altınova bölgesinde bulunan tersanelerde çalışan işçiler Karamürsel ve Gölcük bölgesine gelmesi bu iki ilçenin vaka sayısını beslediği öne sürülüyor. Kocaeli’deki kamu idarecilerinin bu konuda gerekli tedbirlerin alınması için ilgili kamu kurumları ile bağlantıya geçtikleri ve yazışmalarla durumu gündeme getirdikleri öğrenildi.

 

İZMİT PARALEL GİDİYOR

İzmit’te de yine bir hareketlilik var. Burada düşüş henüz yaşanmadı. Yaklaşık 15 gün öncesi ile paralel gidiyor. Bu ilçede haftanın iki ya da üç günü sıfır vaka çıkarken şimdi rakamda ülke geneline paralel şekilde bir yükseliş meydana geldi. Bu konuda yapılacak tedbirlerin devamı sağlanacak. Bu durumdan en fazla etkilenen bölgelerden biri de Körfez ilçe oldu. Körfez’de vaka sayısında yukarı yönlü bir artış söz konusu. Fakat alınan önlemlere rağmen bir düşüş sağlanamadı. Bu bölgedeki artış devam ediyor. Aynı şekilde Derince de yine Körfez ilçe gibi kısmi bir yükseliş yaşıyor.

 

BURASI SIFIR ÇEKİYOR

Başiskele’de bu dönemde azda olsa yukarı yönlü bir ivme söz konusu. Günlük 1-2 olan vaka sayısı son dönemde 4-5 kişiye kadar yükseldi. Fakat bu ilçede tedbirlerin uygulanmasında kararlı bir tutum sergilenirse günlük sıfır vaka sayısı elde edilebilir. Aynı şekilde Kartepe de Başiskele ile paralel gidiyor. Bu bölgedeki yükseliş olmasına rağmen durum kontrol altında tutuluyor.

 

EN İYİSİ KANDIRA

Kocaeli’de ilçeler düzeyinde en iyi noktada olan bölge Kandıra olarak öne çıktı. Bu bölgede haftalık pozitif vaka sayısı 2-3 seviyesinde gerçekleşiyor. Üstelik şehrimizin en fazla yaşlı nüfusuna sahip bölgesi olan Kandıra’da hem kamu kurumları ve hem de yerel yönetimler arasındaki uyumlu çalışma ortaya çıkan başarılı sonucun bir sebebi olarak öne çıkıyor.

 

TATİLCİLERE DENETİM

Öte yandan yaz turizmi ile birlikte Kandıra’da hayat yeniden canlanmaya başladı. Bu bölgeye başta İstanbul olmak üzere çevre kentlerden vatandaşlar tatil için geliyor. Kocaeli’deki kamu yöneticileri de olası vaka sayısının artmasına karşılık gelen her tatilcinin bir haftalık izolasyona alınması talep edildi. Fakat bu henüz onay görmeyen bu talep, şayet bölgedeki vaka sayısının artması ile yeniden gündeme gelebileceği kaydedildi.

 

Demokrat Kocaeli

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim