• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:20Güneş 05:58Öğle 13:06İkindi 16:56Akşam 20:05Yatsı 21:37
    • 15°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 20°C Rize
  • BIST: 10082.77 1.69
  • Altın: 2439.282 0.00
  • Dolar: 32.4246 0.00
  • Euro: 34.6533 0.00

Kesal: Gençler dünyaya bulaşmaktan çekinmeyin

Kocaeli Kitap Fuarında Büyükşehir’e özel açıklamalarda bulunan oyuncu Ercan Kesal, bugünün gençlerini içine kapanık ve depresif gördüğünü söyledi
Kesal: Gençler dünyaya bulaşmaktan çekinmeyin

1959 yılında Nevşehir Avanos’ta başlayan, tıp fakültesi eğitiminin ardından şiirlerle, köşe yazıları ve senaryolarla renklenen bir hayat. Şairlik, hekimlik, senaryo yazarlığı ve oyunculuk… Çukur’un Koçovalısı, Hükümet Kadının belediye başkanı, Bir Zamanlar Anadolu’nun muhtarı Ercan Kesal, 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nın konuğu oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne özel olarak konuşan Kesal, özellikle dünyadan uzak durmaya çalışan gençlere seslendi. Gençlerden dünyadan kaçmamalarını isteyen Kesal, ‘’Dünyaya bulaşsınlar. Her şeye çok emniyetli ve sakınarak bakmasınlar. Yanlış yapmaktan da çekinmesinler’’ dedi.

 

İNSANIN HAYATINA KELİMELER YÖN VERİR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 13. kez düzenlediği Kitap Fuarı, birbirinden değerli şair, yazar, oyuncu ve alanında uzman isimleri ağırlıyor. Fuarın en renkli konuklarından biri kuşkusuz oyuncu Ercan Kesal oldu. Sanatın hemen her alanında seçkin eserler üreten sanatçı büyük ilgi gördüğü fuarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin mikrofonlarına verdiği özel röportajda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ‘’Sizin hep sanatçı yönünüz ve oynadığınız diziler ön plana çıkıyor. Oysa siz aynı zamanda bir doktorsunuz. Hekimlik, yazarlık, oyunculuk… Hangisi daha ön planda?’’ sorusuna verdiği cevapta her yazarın yazdıklarını kimin okuduğunu bilmeden yazdığına dikkat çeken Kesal, ‘’Kitap fuarlarında yazdıklarımızın gerçek sahibiyle karşılaşmak iyi bir şey. Bütün yaptığım işler edebiyattan besleniyor. Hekimliğim de oyunculuğum da senaristliğim de edebiyattan besleniyor. Kelimeler yön verir insanın hayatına. Edebiyatta keşfedersiniz kurmacayı. İyi ki edebiyatla kelimelerle çok erken tanışmışım. Hayatımı kitaplar dizayn etti diyebilirim’’ ifadesini kullandı.

 

KESAL: HAYATIMDAN RAZIYIM

‘’Bir kitabınızın girişinde ‘Bu kitapta anlatılan tüm olaylar ve kişiler kurmacadır... Hayatımız gibi...’ diyorsunuz. Bu hayatta size verilen rolden memnun musunuz yoksa başka bir rol veya başka bir hayatın başrolünü tercih eder miydiniz?’’ sorusunu bütün içtenliğiyle yanıtlayan Kesal, yaşadığı hayattan son derece memnun olduğunu aktardı. Kesal, ‘’İyi ki bu dünyanın parçasıyım, çok memnunum. İyi ki Avanos’ta doğmuşum, iyi ki annem gibi bir annenin evladı olmuşum. İyi ki öyle bir babam olmuş, kardeşlerim olmuş. Çok mutluyum, çok memnunum, çok razıyım’’ şeklinde konuştu.

 

‘’GENÇLER DÜNYADAN KAÇMAYIN’’

Ercan Kesal, ‘’Elbette oyuncu veya yazar olmak isteyen birçok gence rol modellik yapıyorsunuz. Bu gençlere neler tavsiye edersiniz?’’ sorusuna da içtenlikle yanıt verdi. Kendisini ve sanatını örnek almak isteyen gençlere, ‘’Gençler dünyanın dışında kalmak istiyor. Biraz içlerine kapanık ve depresif bir hal görüyorum’’ diye seslenen Kesal, ‘’Bu beni üzüyor. Dünyaya bulaşsınlar. Dünyadan kaçmasınlar. Her şeye çok emniyetli ve sakınarak bakmasınlar. Yanlış yapmaktan da çekinmesinler. Hata yapmazsanız hiçbir şey yapmamış olursunuz. Çok okusunlar, çok yaşasınlar, çok ilgilensinler. Dünyanın bir parçası olduklarını unutmasınlar’’ tavsiyesinde bulundu.

 

‘’GİDEREK MÜKEMMELLEŞEN BİR FUAR’’

Son olarak 13. Kocaeli Kitap Fuarını ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sanata, kültüre ve edebiyata yaptığı katkıları değerlendiren Kesal, ‘’Bu yıl ihtiyaca cevap veren, daha gelenekselmiş bir fuar haline gelmiş. Okurun da bundan mutlu olduğunu görüyorum, giderek mükemmelleşen bir fuar oluyor. Yazarın okuruyla buluştuğu her yer bayram yeri gibidir. Kocaelililer şanslı, İstanbul’da bazı şeylere ulaşmak çok zorlaştı, imkansızlaştı bile diyebilirim. Belediyenin görevi sadece suları, elektrikleri, yolları idare etmek değildir. İnsanların gerçek olmayan gibi gözüken ama aslında gerçekten daha güçlü; bizim duygularımızı harekete geçiren, bize başka dünyaları bağışlayan, kitaplarla, edebiyatla, sanatla hayatlarını güzelleştirmek konusunda onlara yol gösterici olması lazım. Bunu çok iyi başarıyorsunuz’’ açıklamasını yaptı.

 

‘’ROL YAPMAYI BİLMİYORUM’’

Nuri Bilge Ceylan’ın “Uzak” filmi ile oyunculuğa başlayan, sinema sanatçısı ve yazar Ercan Kesal, Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen söyleşide hayranlarıyla da bir araya geldi. “Ben rol yapmayı bilmiyorum. Yazdığım karakterlerle özdeşleşiyor, o oluyorum. Biliyorum onları, rol yapmıyorum” diyerek sinema sürecindeki yaşadıklarını anlattı. Söyleşisinde “Cebimdeki Ekmek Kırıntıları” isimli kitabı hakkında bilgi veren Kesal, bilgi ile bilgelik arasındaki farkı annesindeki özelliklerden örnekler vererek anlattı. Annesinin okuma yazma bilmediğini ifade eden Kesal, ”Onca sene eğitim aldım. Annemin bildikleriyle karşılaştırdığımda benim öğrendiklerim hiçbir şey. İşte bizim belki de anlayamadığımız; annemin bilgeliğini hiçbir bilgi öğretemez” şeklinde konuştu.

 

‘’KELİMELERİN RUHU VAR’’

Kelimelerle tanıştıktan sonra başka bir dünyayı keşfettiğini belirten Kesal, ”Kelimelerin ruhu var. Kendimi kelimelerle inşa ettim. Edebiyatta bunlar var, sinemada daha fazlası da var. Önce edebiyatı fark ettim sonra da sinemayı. Benim sinema eğitimim yok. Pekiyi nasıl başardım? Sinemaya edebiyatçı kimliğimle girdim. Senaristliğimle girdim. Ben rol yapmayı bilmiyorum. Yazdığım karakterlerle onlar oluyorum. Oradan tanıyorum. Biliyorum onları, rol yapmıyorum” dedi. Kesal, daha sonra imza alanında kitaplarını imzaladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim