• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 18°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 23°C Rize
  • BIST: 9716.77 -0.05
  • Altın: 2427.694 -0.04
  • Dolar: 32.5699 0.15
  • Euro: 35.0032 0.66

Kani Beko: “Geçen Yıl İnşaat Bahanesi Vardı, Bu Sene Yok”

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim için ısrar ettiklerini ancak Vali Mutlu'nun başka meydanlar önerdiğini söyledi. Beko, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için son dakikaya kadar görüşmeleri sürdüreceklerini ifade etti.
Kani Beko: “Geçen Yıl İnşaat Bahanesi Vardı, Bu Sene Yok”

- DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim için ısrar ettiklerini ancak Vali Mutlu'nun başka meydanlar önerdiğini söyledi. Beko, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması için son dakikaya kadar görüşmeleri sürdüreceklerini ifade etti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yapılan görüşmelerin ardından basın açıklaması yapan Kani Beko, “Biz 4 konfederasyon olarak yapmış olduğumuz basın toplantısında 1 Mayıs birlik dayanışma mücadele gününün Taksim’de kutlanması yönünde bir karar çıkmıştı. Daha sonra yapılan demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, emekten yana, siyasi parti temsilcilerimiz de onlarında birlik dayanışma mücadele günü 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlanması yönünde fikir beyan ettiler” dedi.

Beko, “Biz bugün vali beyle 1 Mayıs’ta Taksim’de kutlamaları yapmak için kendisiyle bir görüşme yaptık. Kısaca şunu söylemek istiyorum; Geçen yıl sizlerde biliyorsunuz. Türkiye’nin ve dünyanın birçok alanlarında işçiler yan yana omuz omuza birlikte şenlik havasında 1 Mayıs’ı kutlarken İstanbul’da adı beli olmayan sıkıyönetim vardı. Bu sıkıyönetimde yaşananların bu yılda biz kesinlikle tekrarlanmasını istemediğimizden dolayı biz İstanbul’da 1 Mayıs 1977 yılında katledilen 37 işçi arkadaşımız adına 1 Mayıs’ta Taksim’de olmamız gerektiğini kendilerine söyledik” diye konuştu.

AİHM’nin Taksim kararını Vali Hüseyin Avni Mutlu’ya ilettiklerini ifade eden Beko, “Birde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Taksimle ilgili kararını kendilerine ilettik. AİHM’ne Türkiye’nin üye olduğunu ve almış olduğu kararlara İstanbul valisinin de uyması gerektiğini kendilerine ilettik. Kendileri bu konuyla ilgili İstanbul’un değişik yerlerinde bizden ‘1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili izin talep ediyorsanız oralarda bu kutlamaları yapabilirsiniz’ dedi. Ancak biraz evvel de söylediğimi gibi biz 1 Mayıs birlik ve dayanışma mücadele gününün İstanbul’da bizim için çok kutsal alan olduğundan dolayı kutlamanın Taksim’de yapılması konusunda kararımız olduğunu kendilerine ilettik” diye konuştu.

1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılmasına izin verilmesi için son dakikaya kadar görüşmelerin sürdürüleceğini belirten Beko, “Önümüzdeki günlerde görüşerek, konuşarak yapılacak olan çalışmalar sonrasında biz son dakikaya kadar Taksim’in açılacağı umuduyla 1 Mayıs’ı tüm dostlarımızla birlikte kutlamaktan yana olduğumuzu kendilerine iletmiş olduk” dedi.

Kutlama alanıyla ilgili bir kararın alınıp alınmadığı sorulan Beko, “Taksim’de bu yıl kutlamanın yapılmaması gerektiği ile ilgili bir takım gerekçelerini ifade etmeye çalıştı. Ancak bizde kendisine söyledik. Sizlerde biliyorsunuz geçen yıl yaptığımız toplantı sonrası Taksim’de inşaat alanı olduğunu, ondan dolayı da Taksim’i 1 Mayıs günü işçilere açamayacaklarını söylemişlerdi. Biz inşaatlar olmasına rağmen önlemleri alarak 1 Mayıs’ı kutlayabiliriz demiştik. Geçen yıl bir inşaat bahanesi vardı bu sene böyle bir bahane yok. Önümüzde halen zaman olduğundan dolayı görüşmelere kapıları kapatmamız doğru olmaz. Görüşmememiz için bir neden yok” diye konuştu.

Beko, “Yani biz yine iddia ediyoruz. Polisin, devletin ve hükümetin müdahalesi olmazsa Türkiye’nin tüm alanlarında birlik dayanışma mücadele gününde hiçbir kimsenin burnu kanamadan kutlama yapabileceğimizi buradan ifade etmek istiyoruz. Son dakikaya kadar görüşmelerimizi mutlaka yapmak istiyoruz” dedi.

Gazetecilerin ‘kutlamalar için önerilen yerler neresiydi’ sorusuna ise Beko, “Yenikapı önerildi, Kazlıçeşme önerildi, Kadıköy önerildi. Bu normal bir miting olsa 4 konfederasyon olarak bu mitingleri yaparız ama senede bir kere yapılan bu günün ne anlama geldiği ve neden ısrarla Taksim dediğimizi biliyorsunuz” diye yanıt verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim