• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 15°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9676.05 1.59
  • Altın: 2502.409 0.74
  • Dolar: 32.5883 0.11
  • Euro: 34.8536 0.25

Kaçak Eserlerin Yurda Getirilmesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir"dedi.
Kaçak Eserlerin Yurda Getirilmesi

- Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir"dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik’in hassasiyetiyle Anadolu topraklarından koparılan tarihi eserlerin iadesi konusunda ısrarlı adımlar atan Bakanlığa sevindirici haber Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi.

Kyoko Schmidt, eşinin 1965 yılında Türkiye’den götürdüğü Bodrum’daki bir batığa ait iki amforayı iade etti.

Şubat ayı sonlarında da Amerikalı Rick O’Ryan, Bakanlık tarafından kaçak eserlerin iadesine ilişkin yürütülen çalışmalardan etkilenerek 1950’li yıllarda babası tarafından ABD’ye götürülen 8'inci yüzyıla ait iki amforayı Türkiye’ye iade etmişti.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik şunları dedi:

“Topraklarımızda yaşamış medeniyetlerin kültür mirasına sahip çıkmak kültür politikalarımızın önceliklerindendir. Bakanlık olarak yurt dışına kaçırılan eserlerimizin izini sürme konusunda son dönemde kararlı adımlar atıyoruz. Attığımız her adım, bu topraklara ait eserlerin geri gelmesinde son derece önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor. Üzerinde büyük hassasiyetle durduğumuz bu önemli konuda her geçen gün yeni ve sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir vatandaş 1950’li yıllarda babası tarafından ülkemizden götürülen 8'inci yüzyıla ait iki amforayı Türkiye’ye iade etti. Eserlerimizin ait olduğu topraklara dönmesi noktasında yürüttüğümüz kararlı çalışmalardan etkilenen bir Amerikalı vatandaş daha 2 amforayı iade etme konusunda bizimle temasta bulundu. Kyoko Schmidt, eşinin 1965 yılında Türkiye’den götürdüğü Bodrum’daki bir batığa ait iki amforayı iade etti. Sayın Shmidt'in göstermiş olduğu hassasiyet bizi son derece memnun etti. Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir."

YARIM ASIR SONRA ANAVATANLARINDALAR

Son iade öyküsünde ise Kyoko Schmidt isimli şahıs, Washington Büyükelçiliği’ne gelerek eşinin 1965 yılında Türkiye’den edindiği, Bodrum’da bir batıktan çıkarıldığı söylenen iki amforayı Türkiye’ye iade etmek istediğini söyledi ve eserleri Büyükelçiliğe teslim etti.

Kyoko Schmidt, hem tarihi hem de doğal güzellikleri açısından ilgi duyduğu Türkiye ile ilgili turizm-kültürel gelişmeleri yakından takip ettiğini ve yurttaşı O’Ryan ile ilgili haberleri okuduktan sonra elindeki amforalar ile ilgili harekete geçtiğini söyledi.

Eserleri teslim alan Büyükelçilik, gerekli incelemelerin yapılması ve işlemlerin başlatılması için durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi.

Bakanlık uzmanlarınca incelenen amforaların orijinal eserler olduğu tespit edildi. Eserlerden birinin M.Ö.5-4.yüzyıllara tarihlenen Mende amforalarına benzediği belirlendi. Amforalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim