• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:36Güneş 06:10Öğle 13:08İkindi 16:54Akşam 19:56Yatsı 21:23
    • 15°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 11°C Ankara
    • 21°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2496.161 0.03
  • Dolar: 32.4971 0.13
  • Euro: 34.5977 -0.09

İnegöl'de Her 10 Kişiden Biri Astım Hastası

Bursa'nın İnegöl ilçesinde her 10 kişiden birinin astım hastası olduğu bildirildi.
İnegöl'de Her 10 Kişiden Biri Astım Hastası

- Bursa'nın İnegöl ilçesinde her 10 kişiden birinin astım hastası olduğu bildirildi.

Nefes almada güçlük olarak bilinen ve zaman zaman ataklara yol açan astımın Türkiye genelinde her 20 kişiden birinde görüldüğünü ifade eden İnegöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayrettin Göçmen, İnegöl’de ise her 10 kişiden birinde astım olduğunu belirtti. İnegöl’ün çevre açısından sıkıntılı bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Dr. Hayrettin Göçmen, “Normalde Türkiye civarında ortalama yüzde 5-7 gibi erişkin popülasyonunda astım hastalığı olduğunu düşünüyoruz, ama bu sayı İnegöl’de yüzde 10-15 civarında. Bunun sebebiyse hem Organize Sanayi Bölgesi ve Mobilyacılar Sanayi Bölgesi'nin etkileri, hem de hava sirkülasyonunun yeterli olmaması. Bu durum İnegöl’de hava kirliliğine yol açıyor. Yaşanan hava kirliliği de astım ve benzeri olan KOAH dediğimiz hastalıkla, akciğer kanserlerinde riskin biraz daha fazla olmasına sebebiyet veriyor” dedi.

Toplumda astım hastalığıyla ilgili yanlış bir kanaat olduğunu ifade eden Dr. Göçmen, “Astım hastaları yüksek yerlere gitsinler, ağaçlık yerlerde otursunlar gibi bir yanlış inanış var. Aslında astım farklı yelpazelerde seyreden bir hastalık. Alerjik astım hangi maddeye karşı alerjinizin olduğuna göre farklılık gösterebiliyor. Çoğu hastaya deniz kıyısı iyi geldiği gibi bazı astım hastalarında tam tersi bir tesir yapıyor. Astımlı kişinin, alerjik astım mı yoksa alerjik olmayan astım mı olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Alerjik astımda hastanın, hem anamnez, hem de bazı tetkiklerle neye karşı alerjisinin olduğunun ortaya çıkarılması gerekiyor. Bu alerji portföyüne uygun olan coğrafi şartlarda yaşaması tavsiye ediliyor. Her astım hastasının deniz kıyısına, ağaçlık alanlara veya yüksek yerlere gitmesi yanlış. Özellikle çiçek, ağaç polenlerine karşı alerjisi olan kişiler ormanlık alanda daha zorlanıyor. En azından bir göğüs hastalıkları uzmanının, bu astımın alerjik olup olmadığını ortaya çıkartması lazım. Alerjisi varsa, neye alerjisi olduğunu belirlemesi gerekiyor. Ona göre farklı tedavi yöntemleri oluyor. Mağara tedavisi uygulanıyor, tuz tedavisi uygulanıyor, deniz kıyısında veya ormanlık alanda kalma gibi bazı tavsiyeler verilebiliyor. Ona göre, öncelikle hekimin değerlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Astımın, her yaştaki kişide görülebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük faaliyetleri kısıtlayabilen kronik bir hastalık olduğunu belirten Göçmen, astım hastalığında nefes darlığı olarak bilinen ve hava yollarının periyodik daralması sonucu soluk almanın güçleştiğini, bunun son yıllarda en sık rastlanan hastalıklar arasında yer aldığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim