• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 17°C Kocaeli
    • 16°C İstanbul
    • 21°C Ankara
    • 24°C Rize
  • BIST: 9790.46 0.76
  • Altın: 2435.681 0.33
  • Dolar: 32.5203 -0.13
  • Euro: 34.8906 -0.16

İMPLANT TEDAVİSİ HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

İmplant nedir, kimlere yaptırılır,ne marka tercih edilir,ömrü ne kadardır, canım çok yanar mı? Çevremizden bu konuyla ilgili mutlaka bir yorumlar duymuşsunuzdur. Şimdi çene cerrahi uzmanı olarak siz değerli okuyucularımı bilgilendirmek isterim.
İMPLANT TEDAVİSİ HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

Aslında kelime kökeni bile bize çok uzak olan implantemin ellerde yapılırsa sevimli tatlı bir materyal, koca pabuç gibi protezlerden kurtulmanın bir reçetesi,sağlıklı dişlerime zarar gelmemesinin bir formülü, sağlığın başladığı ağıza minik bir dokunuş,  çiğnememizi artıran bir çözüm,içinizden geldiği gibi gülmenin kolay bir yolu,ana dişimizi tutmasa da ona yakın konforu sağlayan bir araç.

Şimdi gelelim bu implant nedir, kimlere yaptırılır,ne marka tercih edilir,ömrü ne kadardır, canım çok yanar mı? Çevremizden bu konuyla ilgili mutlaka bir yorumlar duymuşsunuzdur. Şimdi çene cerrahi uzmanı olarak siz değerli okuyucularımı bilgilendirmek isterim.

ÇİĞNEME SİSTEMİMİZ MÜKEMMEL

Bildiğiniz gibi ağız,diş ve çene mükemmel yaratılmış bir sistem. Bu sistemde alt ve üst çenedeki dişlerimiz doğumumuzdan itibaren ihtiyacımıza göre eksiksiz bir şekilde sırayla gönderiliyor ve gerekli yere ve şekilde yerleştiriliyor. Çiğneme yapabilmemiz için karşılıklı kapanış haline getiriliyor yani fonksiyona alınıyor.Bununla beraber çiğnememizi   konuşmamızı  estetiğimizi sağlıyor.Tüm bu sistemin devamı için herhangi bir nedenle diş kaybı yaşarsako eksik olan bölgenin mutlaka tamamlanması gerekiyor.

Diş eksiklerinin tedavisinde uygulanan yöntemlerden biridirdentalimplantlar. Dentalimplantı yapay diş kökü diye kısaca tarif edebiliriz. Vücudumuzun dokularına dost bir materyal olan titanyumdan yapılmıştır. Diş eksikliği olan bölgelere protez veya kaplama yaptırmak yerine alternatif geliştirilmiş bir yöntemdir. Maliyeti diğerlerine göre biraz fazla olmakla birlikte hasta konforu açısından oldukça iyidir.Şu gerçeği de unutmamak lazım en iyi implant bile ana dişin yerini tutamaz.

ÇENE CERRAHİSİ UZMANI YAPMALI

İmplanttedavisi uzmanlık  ve tecrübe isteyen hassas bir cerrahi işlemdir. Lokal anestezi altında küçük bir cerrahi işlem ile implantın ilgili çene kemiğine yerleştirilmesi ile başlar ve iyileşme süresi tamamlandıktan sonra implantın üzerine üst yapıyı yani dişi yapmakla biter. Bu iyileşme süresi yapılan implant markasına göre değişmekle birlikte son yıllarda globalimplant markaları bu süreyi kısaltmaya yönelik çalışmalarını oldukça hızlandırdılar. Bu tedaviyi uygulayan branş diş hekimliğinin uzmanlık alanı olan çene cerrahisi bölümüdür. Komplikasyon yani istenmeyen durumlar yaşamak istemiyorsak bu işlemiçene cerrahisi uzmanı yapmalıdır. Neden? Çünkü cerrahi işlem yani geriye dönüşü olmayan bir işlemdir.

SONRASINDA DÜZENLİ KONTROLLERİNİ YAPTIRMALI

En başta implant tedavisinin uzun soluklu takip gerektiren bir tedavi olduğunu söylemem gerekiyor. Ömürde bir defa yaptırıldığı için uzmanlık ve tecrübeli bir ekip gerekir. Başka tedaviler gibi ben yaptırdım işim bitti diyemiyoruz maalesef. Aşamaları, seansları olan ve kontrolleri gerektiren bir tedavidir.Doktorunuztedaviniz tamamlandı  güle güle kullanın implantınızı dese bile işimiz bitmiyor. Enaz yılda bir defa o implantı radyolojik ve klinik kontrolünü yani takibiniyapmak gerekiyor. Dolayısıyla tüm kayıtlarınızı düzenli tutup  saklayabilen ve  bu süreçte takiplerinizi düzenli  yapabilecek doktor ve klinik olması gerekir.

İmplantların ömrü konusuna gelince implantların ömrü diğer dişlerimizin ömrü kadardır. Yani ağız hijyenimize özen gösteripdişlerimizifırçaladığımız ölçüdeimplantlı dişlerimizdebizehizmet edecektir. Ben implant yaptırdım malzemesi titanyum sapasağlam artık fırçalamama gerek yok dersek çok yanılmış oluruz. Evet implantdayanıklı malzemeden üretilmiş ama eğer fırçalamazsakimplantınetrafındaki çene kemiği ve dişeti kayba uğrar ve durum implantınızın çıkarılmasında kadar gidebilir. Dolayısıyla fırçalamaya, diş ipi kullanmaya, ağız hijyenimizemaximumözen göstermeliyiz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de implantın başarı şansı %98 civarındadır. Her türlü çabaya gayrete rağmen küçük de olsa başarısızlıkla sonuçlanma oranı olduğunu gözümüzden kaçırmayalım.

HANGİ MARKAYI TERCİH ETMELİYİM?

Kullanılan her implantın kimliği yani bilgilerini ihtiva eden bir kartı vardır.İlerde implantınızla ilgili bir durum olduğunda tüm bilgiler bu kartınızda mevcuttur. Bu kartı doktorunuzdan talep etmeyi ve saklamayı unutmayın.Marka konusuna gelince başvurduğunuz klinikte kullanılan markalara tabi olmak durumunda kalacağız ancak doktorumuz alternatif sunarsa kendisinin de görüşünü alarak bir seçim yapabiliriz. Dünyada neredeyse gelişmiş ülkelerin tümü implant üretiyor. Sadece markaların ait olduğu ülkeye çok takılmaya gerek yok çünkü ülkenin isminden ziyade üreten firmanın sektördeki birikimi ve tecrübesi daha önemli. Bu aradayerli implantlargiderek kalitesini artırıyor. Hatta aralarında gayet iyileri de var.

KOMPLİKASYONLARA DİKKAT

Her cerrahi işlem gibi bu işleminde riskleri vardır. Tedavi sonrasındagörülebilen dudakta uyuşukluk, enfeksiyon,implantıniyileşmemesivb.  gibiistemediğimiz komplikasyonlardan bahsedip keyfinizi kaçırmak istemem. Benim tavsiyem fiyattan önce tecrübeli bir çene cerrahı uzmanına iyi bir klinikte iyi bir marka implantı yaptırmanızdır. Tabii ki fiyatta önemli bir faktör ama bazen yağmurdan kaçarken doluya tutulabiliyoruz. Ödediğimiz para miktarından daha fazlasınıen başa dönebilmek için harcamak durumunda kalabiliyoruz.

 

Hepinize sağlıklı gülüşlümutlu günler diliyorum.

 

Uzm. Dr. Ömer PİRİNÇ                          

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı

simsekdent-001.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim