- Elazığ'da katıldığı bir programda konuşan Dünya Sağlık Örgütü Koordinatörü Prof. Dr. Serap Şener, trafik kazalarının yüzde 48'inin 10 ülkede olduğunu belirterek, genç erkeklerin birinci ölüm nedeninin trafik kazası olduğunu söyledi.
Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda 'Güvenli trafik projesi' kapsamında küresel halk sağlığı sorunu ilan edilen trafik kazası sonuçları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Dünya Sağlık Örgütü Koordinatörü Prof. Dr. Serap Şener, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Vursavaş, Vali Vekili Mesut Gençtürk, Sağlık İl Müdürü Selahattin Karakoç ile bazı kamu kurum müdürleri katıldı. Trafik kazaları ile ilgili emniyet kemerinin öneminin anlatıldığı sinevizyon gösterisinden sonra Dünya Sağlık Örgütü Koordinatörü Prof. Dr. Serap Şener tarafından katılımcılara bilgi verdi. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Şener, "Ülkemizde de rakamlar çok yüksek. Türkiye'de kazalarda her yıl yaklaşık 4 bin kişi olay yerinde hayatını kaybediyor. Hastaneler de hayatını kaybedenlerle bu rakam oldukça fazla. Diğer hastalıklarla karşılaştırdığımızda şuanda ilk 10'da yer alana trafik kazası sonucu ölüm olayları, 2030 yılına kadar önlem alınmaz ise ilk 5 ölüm sebebi arasında yer alacağı öngörülüyor. Şu anda bile genç erkeklere bakıldığında trafik kazaları birinci ölüm nedenidir. Bunlara Türkiye'de dahil. Avrupa'da her yıl 100 binin üzerinde ölüm olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterleri kapsamında, hiç bir önlem alınmazsa 2020'ye kadar ölümler artacak. Son derece basit önlemle alınırsa etkisi kısa sürede görülecektir. Önlemler alındığı takdirde 2020 yılında kadar 5 milyon hayatın korunacağını tahmin ediliyor" dedi.
Prof. Dr. Şener, dünyada kazaların yüzde 48'ini oluşturan Türkiye, Rusya, Çin, Hindistan, Vietnam, Kamboçya, Kenya, Brezilya, Meksika ve Mısır'ın da dahil olduğu 10 ülkede Dünya Sağlık Örgütü tarafından güvenli trafik projesinin uygulanmaya başlandığını ifade etti.
Türkiye'de pilot bölge seçilen Afyonkarahisar ile Ankara'da yapılan çalışmalar ve uygulamalar olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, sürekli denetim yapıldığı zaman Afyonkarahisar'da emniyet kemeri kullanımının yüzde 3'lerden yüzde 72'ye çıktığını ancak uygulamalara ara verildiğine bu rakamın yüzde 46'lara düştüğünün altını çizdi.
Toplantıda, 2014 yılı içerisinde yol güvenliği ayrıntılı eylem planın uygulamaya geçirilmesi planlanan illerin Adana, Ankara, Hatay, Konya, Sivas, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Amasya, Erzurum, Erzincan, Rize, Samsun, Trabzon, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Elazığ olacağı kaydedildi.