- Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, fındıkta 100-150 rakımlarda yüzde 20, 250 rakımlarda yok denecek kadar ürün kaybı olduğunu söyledi.
Giresun ve Ordu Ticaret Odası başkanları, bugün ortak bir basın toplantısı düzenledi. Fındıkta yaşanan don afetine dikkat çeken Giresun ve Ordu TSO başkanları, “Fındıkta yaşanan bu afet piyasalarda endişe veriyor. Bu konuda tedbir alınmazsa sosyal ve ekonomik anlamda halkımız çok mağdur kalacaktır” görüşünde birleşti. Bu sabah Giresun’da kahvaltıda basın mensupları ile bir araya gelen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ve Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin fındıkta yaşanan don afetinden dolayı kamuoyuna ortak bir görüş belirtmek için bir araya geldiklerini bildirdi.
Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, tarım il müdürlükleri, ziraat odaları başkanlarından alınan bilgilere göre 100-150 rakımlarda yüzde 20, 250 rakımlarda yok denecek kadar ürün kaybı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu zararın bizlere ekonomik ve sosyal her iki ile sağlayacağı zararlar üst seviyededir. 2014 yılı fındık don afetinin ilimize yaşatacağı en büyük sorunlardan bir tanesi de ekonomik sorundur. Ordu ve Giresun illeri olarak, halk olarak yaşantımızı ekonomik döngümüzü yüzde 70 fındıktan sağlamaktayız. Bunun için fındık mahsulüne devletimizin bir destek vermesi gerekiyor. Bunlar, 2014 yılı ile sona eren alan bazlı gelir desteği Ordu, Giresun, Trabzon bölgelerinde devam ettirilmeli ve desteğe tam sigortası şartı getirilmeli, 2014 yılı 170 TL olarak belirlenen alan bazlı gelir desteğinin afet gerekçesiyle bu yıla özel 250 TL üzerinden verilmesi veya bölgenin afet kapsamına alınarak mağduriyetin giderilmesi gerekir."
Üründe yaşanan afet nedeniyle 2014 yılı çiftçi ve bölge esnaf borçlarının en az bir yıl ertelenmesi gerektiğini anlatan Çakırmelikoğlu, şunları söyledi: "Doğal afet dolayısıyla bölgede yaşanacak ekonomik daralmanın önüne geçilebilmesi için KOBİ’lere KOSGEB’den faizsiz kredi desteği sağlanmalı, arz sorunu nedeniyle yaşanan fiyat artışı ile zor durumda kalan fındık imalat sektörüne uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanmalı, fındıkta lisanslı depoculuk çalışmaları desteklenmeli, hazine ile TOBB’un bu alandaki destekleri tüm bölgeye yayılmalı ve eski bahçelerin yenilenmesi ve soğuk hava şartlarına uyum sağlayabilecek, tombul fındık kalitesinde ve 20 gün daha geç uyanan fındık çeşitleri teşvik edilmelidir. Bu tedbirlerin alınması halinde, her iki ilin 2014-2015 yılları ekonomik ve sosyal faaliyetlerinde önemli bir daralma yaşanacağı endişesi ortadan kaldırılmış olacaktır.”
"Fındıkta bir sorun olduğunda Giresun ve Ordu’nun da canı yanıyor" diyen Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, 30 mart gecesi hiç beklemedikleri don afetinin iki ilinde ekonomisini etkilediğini ve etkileyeceğini söyledi.
Fındıkta yaşanan bu don afetinden dolayı nasıl bir yol izleyelim diyerek bir araya geldiklerini anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Ticaret Borsa başkanları, Ziraat Odaları başkanları ve Esnaf Odaları başkanları ile bir araya gelerek 10 kişilik bir ekiple tekrar bir araya geleceğiz. Daha sonra bu sorunları hükümetimize, bölgenin milletvekillerine, bölgenin etkin bürokratlarına götürerek neler yapabilirizi önümüzdeki günlerde yapacağımız toplantılarda ortak kararla vereceğiz. Ordu ve Giresun odaları ayrı ayrı bir tavır içerisinde olmayacak. Bundan sonraki fındık ve diğer politikalarımız hep ortaklaşa olacak. Tarihimizde ilk defa biz fındıkta ithalat düşünüyoruz. Azerbaycan’da, Gürcistan’da üretim azlığından dolayı. Sanayicimiz bile etkilenecek bu durumdan. Fındığın olmaması iki ilinde ekonomisini etkileyecektir. Türkiye fındığının üretiminin üçte biri Giresun ve Ordu’da. Ordu ve Giresun’da fındık az olursa fındık fiyatları alıp başını gidecektir.”
Ordu ve Giresun ticaret odalarının hazırlamış oldukları dosyanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili bakanlık, bölge milletvekilleri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletileceği bildirildi.