• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 20°C Kocaeli
    • 21°C İstanbul
    • 16°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 8983.9 2.01
  • Altın: 2282.65 0.30
  • Dolar: 32.2607 0.18
  • Euro: 35.0338 -0.21

Eskişehir’de De Havadan Aşı Çalışmaları Başlıyor

Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla başlatılan “Türkiye’de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi’nin Eskişehir’de de uygulanacak.
Eskişehir’de De Havadan Aşı Çalışmaları Başlıyor

- Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla başlatılan “Türkiye’de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi’nin Eskişehir’de de uygulanacak.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Halil Çankaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, proje kapsamında, yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığı riskinin yoğun olarak görüldüğü, ülke genelinde toplam 105 bin kilometrekare alanda, 3 yıl süre ile senede bir defa olmak üzere uçaklarla havadan aşılama çalışması yapılacağını belirtti. Çankaya, Eskişehir’in Sarıcakaya, Tepebaşı, Alpu, Beylikova, Mihalıççık, Sivrihisar ve Günyüzü ilçe sınırlarında bulunan alanlarda havadan aşılı yem atımı ile aşılama çalışması gerçekleştirileceğini kaydederek “Bu kampanya ile özellikle tilkilerin bu yemleri yiyerek aşılanması, kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılımının önlenmesi, bu sayede de hastalığın insanlara bulaşma riskinin azaltılması hedeflenmektedir” diye belirtti.

YEMLERİ BULAN NE YAPMALI

Çankaya, bu amaçla havadan atılacak aşının, köfte şeklinde yemler, balık ve hayvan yemi ile parafin ve yağdan yapılmış, tilkiler için çok cazip bir karışım olduğunu anlatarak “Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde, köftenin ortasında yer almaktadır. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacak, buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır. Bütünlüğü bozulmamış bir aşı yemi ise diğer kişilerin göremeyeceği bir yere doğru ayakla itilmesi gerekir. Aşı yeminin yani köftenin kendisi insan sağlığına zararlı değildir. Fakat, insan kokusunun sinmesi aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azaltacağından yemlere dokunmamak en iyisidir. Açılmış yırtılmış bir aşı kapsülü bulunduğunda aşı kapsülüne dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiş olmakla birlikte canlı viral bir aşıdır. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce kapsülle temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Kedi ve köpekler bu yemleri yemeleri durumunda aşı bu hayvanlar açısından güvenlidir. Ancak, aşılar tilkiler için geliştirildiği için aşı yeminin içindeki doz bir kediyi ya da köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değildir” diye belirtti.

AŞI İLE TEMASTA NE YAPILMALI

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Halil Çankaya, Aşı ile temastan dolayı kuduz hastalığına yakalanıp yakalanılmayacağı konusunda da şunları anlattı;

“Eğer aşı göz ya da derideki taze yara ile temas ederse ve bu kişi aşı yaptırmazsa bu durumda hastalığa yakalanma riski oluşabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflığı gibi durumlarda bu teorik olarak mümkündür. Bununla beraber Avrupa’da 150 milyondan fazla yem atılmasına rağmen böyle bir vaka rapor edilmemiştir. Bu aşılama kampanyasının daha etkili bir şekilde uygulanabilmesi , kuduz hastalığının yayılmasının engellenmesi ve insanlara bulaşma riskinin azaltılmasında halkımızın sağlayacağı en büyük katkı, edindikleri bilgileri çevreleri ile paylaşmaları, çocuklarını bu konuda bilgilendirmeleri ve varsa köpeklerini aşılamayı takiben 1 hafta süreyle başıboş bırakmamalarıdır. Hayatımızı tehdit eden kuduz hastalığından kurtulmak için tüm halkımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, aşılı yemlerle temastan kaçınacağını, bu konuda çevresini bilgilendireceğini umut ediyor ve bu hastalıktan kurtulmak için görevin hepimize düştüğünü tekrar hatırlatıyoruz. Konu hakkında ayrıntılı bilgi İlçe Müdürlüklerimizden alınabilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim