• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 15°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 9693.46 1.77
  • Altın: 2507.077 0.93
  • Dolar: 32.5833 0.10
  • Euro: 34.8134 0.17

Engellilerden Ysk’ya Yapılan İtiraza Tepki

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi'ne üye bir grup engelli vatandaş, MHP tarafından 30 Mart yerel seçimleri sonrası Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı itirazda 86 engellinin oylarının geçersiz sayılması ve seçimin iptalinin istemesine tepki göste
Engellilerden Ysk’ya Yapılan İtiraza Tepki

- Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi'ne üye bir grup engelli vatandaş, MHP tarafından 30 Mart yerel seçimleri sonrası Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yaptığı itirazda 86 engellinin oylarının geçersiz sayılması ve seçimin iptalinin istemesine tepki gösterdi.

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi'nde toplanan engelli vatandaşlar adına basın açıklamasını Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu yaptı. Yolasığmazoğlu, "Kastamonu’da engellilerin ve burada itiraz listesinde isimleri bulunan engellilerimizin temsilcisi olarak, itiraz edilen listedeki arkadaşlarımızın bizce, nereye oy verip vermedikleri bizi hiç ilgilendirmiyor. Her siyasi görüşten engelli arkadaşımızın bulunuyor. Bizim hiçbir partiyle, hiçbir kurumla sorunumuz yok. Ancak belli başlı sınırlarımız var. En önemli sınırımızdan bir tanesi de engellilerimizin onurudur. Hiç kimse, engelli bir vatandaşımıza, sen burada durdun, burada duracaksın, senin hakkın budur, şuradan öteye gidemezsin diyemez. Buna, bundan önce olduğu gibi buradaki arkadaşlarımızla birlikte bundan sonrada sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizim sınırımızı, ancak kimliğimizde da olduğu gibi Anayasa Mahkemesi belirler. Bu hakkımızı, hiçbir parti, hiçbir kişi, hiçbir kurum veremez. Ayrıca en doğul hakkımız olan oy kullanma hakkımızın yani onurumuzun peşindeyiz” dedi.

“YAPILAN İTİRAZ BİZİ, SON DERECE RENCİDE ETMİŞTİR”

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri ve sonrasında engellilerin yaşadığı sıkıntı ve sorunlara dikkat çekmek için toplandıklarını belirten Yolasığmazoğlu, “Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi ve Ülkemizde Engellilerin yasal temsilcisi olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu İl Temsilciliği olarak engellilerin oylarının Kısıtlı olmaları gerekçesi ile geçersiz sayılmasının istenmesi ve Kısıtlı Engelliler oy kullandı diye seçimin iptalinin istenmesi Engellileri ve Ailelerini son derece üzmüş ve rencide etmiştir. Kastamonu engellileri olarak bu konudaki tepkilerimizi ve itiraz edenlerce oluşturulan bilgi kirliliğini maddeler halinde izah edeceğiz” diye konuştu.

“ATILAN OYLARIN GEÇERLİLİĞİ, BİZLERİN ONURUDUR”

30 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde engellilerin ve Kastamonu seçmenlerinin hangi partiye oy verdikleri ya da vermedikleri kendilerini ilgilendirmediğini açıklayan Yolasığmazoğlu, “Ancak oylarını hangi partiye atarlarsa atsınlar, oylarının geçerli sayılması bizlerin onur meselesidir. Uluslararası Haklar, Anayasal Haklar ve İlgili Kanunlar İnsanlara Seçme ve Seçilme hürriyetini ve hakkını sağlamıştır. Ülkemizin yasal mevzuatı hiçbir zümreye bu konuda imtiyaz veya ayrımcılık yapılmasına müsaade etmemektedir. Engellilerde Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak en doğal hakları olan Seçme ve Seçilme hakkını kullanmış ve yaşamlarının sonuna kadar kullanacaktırlar. En doğal hakkımız olan seçme ve seçilme hakkımızı kimselere malzeme ettirmeyiz, ettirmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“ZİHİNSEL ENGELLİLERDE SEÇMEN OLDUKLARI İDRAK EDİLMELİDİR”

Silahaltında bulunan askerler, askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumunda hükümlü bulunanların kanunen oy kullanma haklarının olmadığını belirten Yolasığmazoğlu, bu çerçevede oy kullanmaları sakıncalı bulunanlar arasında engellilerin yer almadığını ifade ederek, “Bu konuda kamuoyunda özellikle yaydırılan dedikodularla bilgi kirliliği oluşturulmuştur. Oy kullanamayacaklar arasında engelliler veya zihinsel engelliler bulunmadığının bir kere daha altını çiziyoruz. Seçmen listesinde var olan engellilere aileleri elbette ki oy kullandırmış ve engellinin en doğal hakkını yerine getirmişlerdir. Kısıtlı olanlar ve kamu hizmetinde yasaklı olanlarda oy kullanamazlar. Kısıtlılık kısaca hakkında mahkeme kararı ile iradesi devredilenlerdir. Engellilerde kısıtlı olanlar mahkemelerce vasi tayin edilenlerdir. Engellilerin her vasi tayin edileni kısıtlı olmayıp hataya düşülen ve atlanan noktada buradadır. Kısıtlı olanlar akıl hastalığı veya akıl zayıflığı diye tarif edilemez zira bunun derecesi tedavisi ve süreci vardır. Bu sebepten ötürü akıl hastalığı veya akıl zayıflığı olan vasi tayin edilenlerin bazıları seçmen olur bazıları da seçmen olamazlar. İtiraz edenlerin ve bu konuyu dedikodu malzemesi yapanların seçmen listesinde yer alan zihinsel engellinin, akıl hastalığı olanın veya akıl zayıflığı olanın her şeyden evvel seçmen olduğunu idrak etmelidirler. Engeli ne olursa olsun siyaset yapanların Engelsiz seçmenlere gösterilen saygıyı engelli seçmene de göstermelidir. Ayrıca seçmen listesinde askıda kaldığı süreçte itiraz edilmedikçe seçmen listesi kesinleşir ve kişi yeni bir hak daha kazanır ve bu yeni kazanılan hakkı da hiçbir kimse veya zümre engelleyemez” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİLERİN OY KULLANMA HAKKI SORGULANAMAZ”

Saydıkları maddeler doğrultusunda engelliler hakkında yapılan itirazın ne kadar yersiz ve ne kadar boş olduğuna işaret eden Yolasığmazoğlu, şunları kaydetti:

“Kamuoyunda engellilerin kullanılarak hile yapıldığı dedikodusunu nasıl yayabildiniz? Hangi vicdanla yapıldığını inanın zihinsel engelli diye konu ettiğiniz insanlar bile anlamıyor. Öfkenizi bir tarafa bırakıp biraz empati yapınız. Size sırf diğer seçmenlerden farklı olduğunuz için oyunuz geçersiz sayılmalı deniliyor. Sizlerin karar vermesi sakıncalı ya da gereksiz deniliyor. Bizler siyahi sizler beyazlar mısınız? Engellinin bu ülkede oy hakkını nasıl sorgularsınız. Öyle akıl almaz istinatlar var ki nedenini anlamak mümkün değil. Tüm Kastamonu işi gücü bırakmış Pır Seyin lakabı ile bilinen Zihin Engelli Hüseyin Ekici’nin oy kullanıp kullanmadığını araştırıyor. Kastamonu’da seçim sürecinde adına sosyal medyada sayfa açılıp dalga geçildiği yetmiyordu da bu dedikodu ile bir insanı hangi vicdanla rahatsız ettik. Siyaset bu noktalara çekildikçe ve biz Kastamonu halkı bu tür siyasi dalgalarda uğraştıkça Pır Seyinin Kastamonu siyasetindeki bu istinatları anlaması algılayabilmesi gerçekten mümkün değil.”

“LİSTEYİ, YSK’YA VERENLER KANUNEN SORGULANMALIDIR”

“Engelliler, lazım olunca oy tarlası sıkıntı çıkınca mayın tarlası olamazlar” diyen Başkan Yolasığmazoğlu, engellilerin seçim sonuçlarına göre kimine göre kahraman kimine göre suçlu sayılmaması gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Engeli bir arkadaşımız haykırıyor benim ismimi TC Kimlik numaramı nerden bulmuşlar? Beni tanıyorlar mı? Neden benim oy hakkım sorgulanıyor diyor? Engelli arkadaşlarımızın kişisel bilgileri ile daha hangi hakları sorgulanacak? Kimler verdi bu bilgileri? Nerden aldılar? Bu bilgilerin ellerine geçmesi kanuni suç değil mi? Bu bilgileri siyasilerle paylaşanlar kanuni suç işlemediler mi? Listeyi Yüksek Seçim Kuruluna verenler önce bunun hesabını vermeliler kanunen sorgulanmalıdırlar.”

“ENGELLİLER, SİYASET UĞRUNA BELKİ TUTAR DİYE GÖLE MAYA ÇALMIŞLARDIR”

Siyasetçilerin belki tutar diye göle maya çaldıklarını vurgulayan Yolasığmazoğlu, şöyle devam etti:

“Kısıtlı diye itiraz edilen Engelliler listesinde öğretmen var, üniversite mezunu var, memurlar var, kamuda çalışan işçi var ve lise mezunları var. Siyaset uğruna belki tutar diye göle maya çalarak rencide edilen Engelliler olarak bizlere bu durumu yaşatanları siyasi kısıtlı ilan ediyoruz. Sosyal medyada bazı kendini bilmezlerce hedef gösterenleri kınıyoruz, Sosyal medyada sırf işi dedikodu olan siyasetin dürüst insan işi olduğunu unutan seçimi zihinsellerin akılsızların yüzünden kaybettik diye engellileri hedef gösterenleri kınıyor ve aklından şüphe ettiğimiz bu kişileri her siyasi parti içinde var olan dürüst insanlara şikayet ediyor ve vicdanlarına bırakıyoruz. İyi bir siyasetçinin ve siyasi partilerin vicdanını hiç yanından ayırmayarak engellinin oy hakkını sorgulamak yerine engellinin 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde bina engelleriyle yaptığı mücadeleyi, annelerinin ve babalarının sırtlarında sandıklara ulaşmaya çalıştıklarını tekerlekli sandalye ile üçüncü kata insanların yardımıyla çıkarılmak ve indirilmek zorunda kaldıklarını sorgulamalıdırlar. Gerçekte engellinin bu seçimdeki çilesi siyasetçilerin meselesi olmalıdır. Gerçek siyasetçi engellilerin çektiği sıkıntılarla ilgilenen ve kendine dert edinen kişilerdir.”

Kısıtlılık yaftası altında engelliye yaşatılan bu durum karşısında hiçbir partiyi suçlu bulmadıklarını ve partilerde görev yapan düşünmeden hareket edenlerin partileri yıprattıklarını da düşünmediklerini aktaran Yolasığmazoğlu, şunları söyledi:

“Kötü söz ve kötü hareket sahibine aittir. İnsanlar gelip geçici kurumlar kalıcıdır. Siyasi liderlerinde bu konuda çevresindeki insanlara dikkat etmelerini bekliyor ve onları da suçlamıyoruz. Seçim sürecinin başında olan köprüler seçim sonrasında daha da kuvvetli olmalı. Babamız başka bir partiye, annemiz başka bir partiye, kardeşimiz başka bir anlayışa, en sevdiğimiz arkadaşımız başka bir yere, sokakta selam verdiğimiz her kişinin ve tanıdıklarımızın başkaca bir partiye oy verebilirler. Sizlerden farklı düşünebilirler. Bu süreç sevgimizin tükendiği süreç değil arttığı bir süreçtir. Seçim sürecinde herkes ortak paydamız olan coğrafyamız için yapabileceklerini anlattı ve biri ikna etti seçim bitti. Eşliğe, dostluğa, komşuluğa devam diyor araya seçim girdi nerde kalmıştık diyoruz.”

Ayrıca bazı engelli vatandaşlar, toplantı esnasında gözyaşlarını tutamayarak, ‘Benim, seçme ve seçilme hakkımı kimse elimden alamaz”, “Biz, engelimizi unutmaya çalıştıkça sizler, hatırlatıyorsunuz” şeklinde tepki gösterdiler. Toplantıya, MHP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na sunduğu itiraz listesinde bulunan engelli vatandaşlar ile diğer engelliler katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim