- Basite alınan yorgunluk ve halsizlik hallerine sabah ve akşamları görülen eklem ağrıları ile sürekli hafif ateş ekleniyorsa dikkat. Halk dilinde iltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit hastası olabilirsiniz. Özellikle ailede hikâyesi olanları etkileyen iltihaplı romatizma, erkeklere oranla kadınları 5 kat daha fazla etkiliyor. Kesin bir tedavisi bulunmayan Romatoid Artit hastalığına ise dünyanın önde gelen araştırmalarından umut verici sonuçlar çıktı. Uzmanlar bağışıklık sistemini alt üst eden bu hastalığın tedavisinin İmmunoterapi yöntemi ile mümkün olabileceğini belirtti.
Eklemlerde iltihaplanma şeklinde gerçekleşen ve kronik bir romatizmal hastalık olan Romatoid Artrit eklemlerin bozulmasına yol açar. Araştırmaların işaret ettiği sonuçlara göre sebepleri net olarak bilinmeyen bu rahatsızlık, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yok etmeye başlaması ve genetik faktörler kaynaklı olarak bilinir. İlerleyen dönemde kalp, akciğer, kaslar ve deriyi de tehdit ettiği görülen rahatsızlık, kadınları erkeklere oranla 5 kat daha fazla etkiliyor. Ağırlıkta 60 yaş ve üstünde kendini gösteren iltihaplı romatizma vakaları nadir de olsa çocuklarda da kendini gösteriyor.
ltihaplı romatizma nedenleri ve tedavilerine yönelik görüş aldığımız İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Duraksoy, ”Romatoid Artrit otoimmün bir hastalıktır. Tüm otoimmün hastalıklarda ise, bağışıklık sistemi aynı zamanda kişinin kendi bazı vücut dokularına karşı, bağışık serum (antikor) üreterek savaş açar. Bu bazen tiroid, karaciğer gibi belli bir organa yönelik olabileceği gibi, bazen de organa özgü olmayıp sistemik olabilir. Romatoid Artrit’ te bu saldırı eklem, kıkırdak ve bağ dokularındadır. İltihap burada mikropsuz olarak vücudun kendi kendine saldırması ile oluşan sapkınlık sonucu gelişir. Bağışıklık sistemindeki bu sapkınlığa, neyin neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak kişinin genetik yapısı ve çevresel faktörler yani sigara kullanımı ve geçirilen bazı enfeksiyonlar buna neden olabilir” dedi.
Hastaların belli başlı belirtilere karşı uyanık olması gerektiğinin altını çizen Dr. Ülkü Duraksoy, ”Hastalığın başlangıcında iltihaplanma birkaç eklemde başlar ve zamanla birçok eklemi tutar. Kişilerde özellikle sabahları ve akşamları olmak üzere eklem ağrıları meydana gelir. Parmaklarda ağrı ile birlikte eklem bölgelerinde şişlikler ve duruş bozuklukları meydana gelir. Bunları halsizlik, yorgunluk ve sürekli hasta hissetme halleri takip eder. Önlem alınmazsa bu durum zamanla kalp zarı ve akciğer zarının iltihaplanmasına, kılcal damar iltihaplarına ve göz iltihaplarına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Romatoid Artrit için çağın tedavi şekli olan İmmunotera’nin yüz güldürücü sonuçlar verdiğini ifade eden Dr. Ülkü Duraksoy, ”Tüm otoimmün hastalıklarda olduğu gibi İmmunoterapi Romatoid Artrit’te de çok olumlu sonuçlar vermektedir. Hastalığın seyrini yavaşlatarak, hastanın bağışıklık alt yapısına bağlı olarak tamamen ortadan kaldırabilmektedir. İmmünsüpresif tedavinin kesilmesine yardımcı olmakta ve normal ağrısız yaşantıya geri dönmesini sağlayabilmektedir. Tedavinin başarısında yapılan araştırmalar ve testlerden elde edilen cevaplar sonucu doğru bir tedavi kılavuzu çıkarıldığında hasta olumlu seyir izler. Ancak tüm tedavilerde olduğu gibi bu hastalarında tedavisi de kişiye özel olmak zorundadır. Daha önce tedavi ettiğimiz Romatoid Artrit hastalarımızda 1 ay sonra tedaviye cevap vermeye başladıklarını gördük. Ancak net sonuçlara ulaşmak için uzun bir süreç gerektiğinin altını çizmek gerekir. Hasta disiplini bu tedavide çok önemlidir. Diğer taraftan hastalığın derecesine bağlı olarak bazı eklemlerdeki eklem kısıtlılığı İmmunoterapi’ ye rağmen kalıcılığını koruyabilir. Ancak eğer kalıcı hasar gelişmedi ise diğer eklemler kurtulabilir” dedi.