• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 12°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2492.323 0.33
  • Dolar: 32.5526 0.10
  • Euro: 34.6859 -0.03

Doların Yükselişi Ekonomiyi Nasıl Etkiler ?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, doların yükselişi ile ilgili, "Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. Daha çok yurt dışı gelişmelerden kaynaklanan bir hare...
Doların Yükselişi Ekonomiyi Nasıl Etkiler ?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, doların yükselişi ile ilgili, "Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. Daha çok yurt dışı gelişmelerden kaynaklanan bir hareketlilik var diye düşünüyoruz" dedi.

Bakan Işık, TEPAV-SAP Türkiye’nin “Basit Düşün, Fark Yarat Forumu”na katıldı. JW Marriott Otel’de gerçekleşen toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Işık, bir gazetecinin dolar kurundaki yükselişin yatırım sektöründe risk oluşturup oluşturmayacağını sorması üzerine, "Konunun temelinde özellikle Amerika’nın faiz artırımının konuşulması ve büyük oranda gelişmekte olan ülkelerdeki döviz çıkışı. Doların dünyada güçlenmesinden kaynaklanan bir hareketlenme var, dalgalanma var. Bunun ülkemize etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum" diye konuştu.

YÜKSELİŞİN SEBEPLERİ

Bu yükselişin en temel üç sebebi olduğunu ifade eden Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye döviz cinsinden borcu olan bir ülke değil. Neredeyse 100 milyar doların altında ve büyük oranda uzun vadeli döviz cinsinden borcumuz var. Kamu açısından risk teşkil eden durum yok. İkincisi Türkiye’de hane halkının borçluluk cinsi dolar cinsinden veya döviz cinsinden değil. Yani hane halkının dövize talebini gerektiren bir durum yok. Bu da bizim açımızdan riskin minimize olmasını sağlıyor. Bir başka açıdan da Türkiye’de evet şirketlerimizin döviz borcu var ama döviz borcu olan şirketlerimizin tamamının geliri de döviz cinsinden. Dolayısıyla kurun artmasının şirketlerimizde büyük sıkıntılara sebep olmasını beklemiyoruz. Bizde bunu yakinen takip ediyoruz. Dolayısıyla Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. Daha çok yurt dışı gelişmelerden kaynaklanan bir hareketlilik var diye düşünüyoruz."

DAHA NE KADAR YÜKSELİR

Doların daha ne kadar yükseleceğine ilişkin hükümet kanadından bir öngörünün olup olmadığı sorusuna ise Işık, "Dalgalı kur sistemi uyguluyoruz. Dünyadaki gelişmelerden etkilenen bir ekonomimiz var. Dolayısıyla bu dalgalanmanın süresi ve boyutu biraz da doların kazanacağı değerin hangi ölçüde gerçekleşeceğiyle alakalı. Burada Merkez Bankamız yakinen hareketleri takip ediyor. Gerekli gördüğü zaman gerekli enstrümanları kullanarak gerekli görürse müdahalesini yapar" yanıtını verdi.

Konya’da askeri uçağın düşmesi sonucu iki pilotun şehit olmasına ilişkin Işık, "Şuana kadar benim alabildiğim bilgi kazanın sebebi henüz belirlenemedi. Bu vesilesiyle şehit olan iki pilotumuza Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine, TSK’ya ve milletimize de başsağlığı diliyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim