- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yurtdışındaki Türk okulları ile ilgili olarak, “Bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamuflaj edilmeye çalışılırsa o zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarını, çıkarını korumak bizim görevimizdir. Bizim bu konudaki tutumumuzda açık" dedi.
Bakan Davutoğlu Japonya'ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, Japonya'da Nükleer Silahların Yayılmasını Engellemek amacıyla yola çıkan inisiyatifin toplantısına katılacağını belirterek, 12 ülkenin ortak atılacak adımları belirleyeceklerini kaydetti. Japonya'da Kuşimato Şehrini ziyaret edeceğini söyleyen Bakan Davutoğlu, Japonya Dışişleri Bakanı Kişida ile görüşeceğini ifade etti.
Japonya'dan sonra gideceği Meksika'da, küresel inisiyatif olarak Kore, Avustralya, Endozeya, Türkiye ve Meksika'nın katılımlarıyla toplantı gerçekleştireceklerini söyleyen Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin çok taraflı inisiyatiflerinden bir tanesi olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'yi de ziyaret edeceğini ifade ederek, Dışişleri Bakanı olarak ilk ziyaretleri gerçekleştireceğini kaydetti.
Dişileri Bakanlığı'ndaki dinlemelerde ilgili olarak, tüm emniyet ve istihbarat birimlerinin çalıştığını vurgulayan Bakan Davutoğlu, şunları dedi:
"Bunu yapan failler ve bundan sonra benzer olayların yaşanmaması konusunda böyle bir olayın bir daha yaşanmaması konusunda çalışmalar yapılıyor. O titiz çalışma sürdürülmesi neticesinde çok daha açık şekilde ortaya çıkacak. Şuanda elimizde başka dinleme yapıldığı konusunda veri yok."
Davutoğlu, Türkiye- İsrail ilişkileri ile ilgili bir soruya da, "Son aylarda yapılan müzakerelerde ciddi bir aşamaya gelindi. Karşılıklı görüşler biliniyor. Ümit ederiz önümüzdeki dönemde Türkiye ve İsrail arasında özellikle tazminat bağlamında kesin bir çözüme ulaşılır" karşılığını verdi.
24 Nisan ile ilgili olarak ABD Dış ilişkiler Senatosu'na verilen teklif ile ilgili olarak Davutoğlu, Dış ilişkiler Komitesi’nde 24 Nisan ile ilgili olarak bir girişimin olduğunu ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefonla görüştüğünü aktardı.
Bakan Davutoğlu, "Amerikan yönetimiyle son derece dostane şekilde bu konuları paylaşıyoruz. O da bu konudaki kaygılarımızı anladığını ve Türk-Amerikan ilişkilerine ilgili çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Ümit ederiz bu 24 Nisan'da birçok provokatör çevrelerin çabalarına karşı Türk Amerikan ilişkilerinde kimseyi rahatsız etmeyecek süreç yaşanır. Sayın Obama ve yönetiminden bu konuda bizi rahatsız edecek herhangi bir tutum göstermeyeceği umudunu taşıyoruz. Olumsuz bir beklentimiz yok" şeklinde konuştu.
Türk okulları ile ilgili olarak büyükelçilere mektup gönderdiği iddialarına yönelik olarak ise Davutoğlu, "Hiçbir şekilde talimat vermemiş olmama rağmen ertesi gün talimat verdiğim konusu da manşetler atıldı. Eğer Dışişleri'ndeki yazışmaları bizden daha iyi biliyorlarsa, ben de merak ediyorum. Nerden bu bilgileri almışlar? Bu konunun sürekli gündemde tutulması art niyetlidir. Bende bu konuda gerekli açıklamaları yaptım. O okullara ne kadar destek verdiğimizi cümle alem bilir, muhatap ülkeler bilir. Ama bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamuflaj edilmeye çalışılırsa o zaman Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarını, çıkarını korumak bizim görevimizdir. Bizim bu konudaki tutumumuzda açık" diye cevap verdi.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Daha yeni seçimden çıkmış bir ülkede demokrasi tehdit altında olabilir mi? Biz bu soruları sorduğumuzda konunun Türk okulları ile ilişkilendirilmesi ve sanki bu okullarla ilgili bir baskı varmış ve görüntü etrafında masumiyet çabası içine girilmesi doğru değil. Konuları birbirine karıştırmayalım ve bizim ağzımızdan çıkanı doğru dinlensin, doğru algılasın, doğru yansıtsın."
Dışişleri Bakanlığı'ndaki yasadışı dinleme ile ilgili olarak Davutoğlu, "Eğer bu mesele tek başına münferit olay olarak cereyan etmiş olmuş olsaydı belki farklı değerlendirilebilirdi. Ama MİT Müsteşarımız dahil olmak üzere güvenlik birimlerimize dönük olarak yapılan çalışmalar, dinleme faaliyetleri arka arkaya getirildiğinde belli bir kanaatin oluşmasından doğal bir şey yok. Her türkü araştırma yapılır, sonuçları değerlendirilir. Devletimize siber saldırıdır. Türkiye Cumhuriyeti itibarına yönelik açık bir saldırıdır. Bu failleri nereden olursa olsun ortaya çıkartılır ve gerekli cezayı görür. Faaliyeti meşru göstermeye çalışanlar ve o faaliyeti meşru göstermeye çalışanlarda o faaliyete ortaklık etmiş sayılırlar. O dinleme ortaya çıktıktan sonra beklenir ki, sorumlu gazeteciler Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne vatandaşlık aidiyetimizi bağlı bulunanlar öncelikle bu saldırı karşısında tavır içine girsinler" ifadelerini kullandı.