• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 03:59Güneş 05:43Öğle 13:05İkindi 17:00Akşam 20:18Yatsı 21:55
    • 11°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 10218.58 -0.49
  • Altın: 2444.587 -0.40
  • Dolar: 32.193 -0.08
  • Euro: 34.7877 0.51

Dilovası OSB'yi geleceğe taşıyacaklar

Dilovası OSB, sanayisi ile nefes alıyor Turkishtime ve Halkbank iş birliği ile düzenlenen Ortak Akıl Toplantıları'nın 27'ncisi Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleşti.
Dilovası OSB'yi geleceğe taşıyacaklar

Yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan Dilovası OSB, hem kimyasal ve sıvı yüklerin elleçlendiği hem de kuru yük ve konteyner elleçlenen yedi tane limana sahip. 1970'li yıllarda kurulan ve Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağlayan sanayi tesislerinin bulunduğu bölge, TEM Otoyolu'na ve D-100 karayoluna direkt bağlantısı, içinden geçen demiryolu hattı, limanları ve Sabiha Gökçen Havaalanı'na yakınlığı ile özel bir konumda yer alıyor. Dilovası OSB'nin bir diğer artısı; iyi bir sanayici portföyüne sahip olması. Karma bir yapıya sahip olan Dilovası OSB'de metal ve kimya sektöründe faaliyet gösteren firmalar ağırlığını hissettiriyor.

Dilovası OSB'yi geleceğe taşıyacak 10 parametre
Toplantıda, Dilovası OSB'nin hızla değişen küresel rekabet koşullarında güçlü bir oyuncu olabilmesi ve potansiyellerini ortaya koyabilmesi için bölge sanayicilerinin katılımlarıyla aşağıdaki 10 parametrede görüş birliğine varıldı.

1. Aranan elemana duyulan ihtiyaç
Sahip olduğu insan gücünü en iyi şekilde kullanmaya çalışan Dilovası OSB'de 'ara eleman' değil 'aranan eleman'a ihtiyaç duyuluyor. Bu anlamda üretim süreçlerinin daha verimli olabilmesi için eğitim süreçlerinin (özellikle de mesleki eğitimde) ezberden çıkıp, bilgi üzerine inşa edilmiş bir modele evrilmesi gerekiyor.

2. Yasalar, altyapı gelişimini sekteye uğratıyor
Altyapıda eksikliğin söz konusu olduğu Dilovası OSB'de diğer yandan bu eksikliklerin giderilmesine yönelik atılan her adımda yasalarla karşı karşıya kalınıyor. Kendi imkanlarıyla yol yapmak istediklerinde önlerine yasaların çıktığını belirten sanayiciler, bunlardan en yakın örneğin ise Orman Kanunu olduğunu vurguluyor. Bölgedeki sanayiciler; söz konusu yasaların hem altyapıyı geliştirecek hem de sanayicinin hızına yetişecek şekilde düzenlenmesini bekliyor.

3. Çevreye duyarlılıkta algı değişimi
TEM ve D-100 koridorunun bulunduğu Dilovası OSB'nin hava kirliliğine dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın günlük verilerine bakıldığında, standardın çok altında yani temiz havaya sahip olduğu görülüyor. Bu noktada 20-25 yıl önce hava kirliliğinin söz konusu olduğu, ama son yıllarda bacasız sanayinin yoğunlaştığı bölgenin hava kirliliği ile ilgili geçmişten gelen imajının değiştirilmeye ihtiyacı var.

4. Lojistik altyapı avantajlara gölge düşürüyor
Bölgedeki lojistik altyapı, bölgenin lokasyonundan doğan avantajların yüzde 100'ünü yansıtacak özellikte değil. Bölgede demir yolu var ama bağlantısı yok, kara yolu var ama son derece yetersiz. Bu anlamda sanayiciler, lojistiğe dair problemlerin çözüme kavuşmasını ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlenmesi için desteklenmeyi istiyor.

5. Üretim kadar finansal verimliliğe de ihtiyaç artıyor
Bankaların görevi, sadece uygun koşullarda kredi vermek olmamalı. Finansal verimlilik açısından da firmaları zorlamalılar. Dolayısıyla proses süreçlerinin düzenlenmesi ve üretim verimliliği kadar finansal süreçlerin de düzenlenmesinin önemli olduğuna inanılıyor.

6. Teknolojik dönüşümü yakalayan alanların desteklenmesi
Devletin bölgede teknolojik dönüşümü yakalayacak sanayi dallarına özel kredi vermesi gerekiyor. Bu noktada Dilovası OSB'de yer alan firmalar, denizi gördükleri için birinci bölgede yer verilerek cezalandırıldıklarını söylüyor. Halbuki beşinci ve altıncı bölgede kullanılmayan teşviklerin bir kısmı, burada teknolojik dönüşümü yakalayan sanayiciler için özel kredilerle kullandırılabilir.

7. Dış ticaret rejiminde ithalat bağımlılığının azaltılması
Sanayiciler olarak bir araya gelerek sanayisizleşmemeye doğru faaliyet gösterilmesi önemli. Yani ara ham maddelerimizi yapabildiğimiz ne varsa bunları üretebilmek için elimizden gelen bütün argümanları harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu noktada söz konusu ham maddeleri Türkiye'de nasıl üretebiliriz diye ayrı ortak akıl platformlarının oluşturulması ve devletten de bu konuda destek beklentisi söz konusu.

8. Arsa fiyatlarının yüksekliği
Dilovası OSB'nin en önemli sorun başlıklarından biri, parsellerin son derece kıymetli olması. Başka sanayi bölgelerine bakıldığında bu problemin aksi yönde ilerlediği, sanayicilerin parsellerinin kıymetlenmediğinden şikayet ettiği görülüyor. Arsaların değerli olması ise bölgeye yeni yatırımcıların gelmesini sekteye uğratan bir durum olarak yorumlanıyor.

9. Marka değeri ile ilgili algının tazelenmesi
Dilovası'nın marka değerinden dolayı sanayiciler burada yatırım yaparken sürekli bürokrasiyi de düşünmek zorunda kalıyor. Bölgenin marka değeri hava kirliliği ile özdeşleştiriliyor. OSB olarak yapısal anlamda büyüyen sanayiciler, yeni lokasyonlarda tesis açacakları zaman Valiliğin kapısını çalmak zorunda kalıyor. Bu noktada da her defasında olumsuz yaklaşımlarla karşı karşıya kalıyor. Dilovası markası ister istemez çok eskilerden kalma bir ön yargı ile karşı karşıya ve bu algının düzeltilmesi bekleniyor.

10. Sosyal çevrenin tekrar tasarlanması
Dilovası OSB sakinleri sosyal alanları artırarak bölgeyi daha güzel yaşanılabilir bir alan haline getirmek için gayret gösterilebileceğine inanıyor. Tüm bunlara ek olarak sanayiciler; imkanlar doğrultusunda burada 7/24 çalışan bir sanayi kütüphanesi yapılması noktasında hem fikir. Bu tür adımların Dilovası OSB'nin imajını pozitif yönde etkileyeceğine inanılıyor.

 
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim