- Dünyada bir süredir uygulanan ABI (Ancle Brakial İndeks) testi İstanbul’da uygulanmaya başlandı. Damar sorunu yaşayan hastalara tedavinin seyri ile ilgili yön veren uygulama potansiyel damar hastalığı riskini de ortaya çıkartıyor. Bir kaç dakikada tamamlanan işlem radyasyona maruz kalınmadan gerçekleşiyor ve net sonuçlar veriyor.
Dünyada yaygın olarak kullanılan ABI testi (Ancle Brakial İndeks) İstanbul’da Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko ve ekibi tarafından uygulanmaya başlandı. Damar sorunları yaşayanlar ve risk altında olanlar için tasarlanan cihaz ile bir kaç dakika gibi kısa bir sürede muayene tamamlanıyor. Ayak bileklerinden ve kollarda yapılan ölçümler kalp, bacak ve boyun damarlarıile bilgi veriyor. Radyasyona maruz kalınmadan uygulanan yöntem özellikle ilaç tedavisi devam eden damar hastalarının yanı sıra ameliyat sonrası süreçteki rutin muayenede damar durumuna yönelik kesin bilgi vererek tedavinin seyrini etkiliyor. Ayrıca ailede damar hastalığı hikayesi olanlara da bir risk haritası çıkarıyor.
ABI testi ile ilgili bilinmesi gerekenleri paylaşan Doç. Dr. Yusuf Kalko,” Yöntem tansiyon ölçer gibi gerçekleşiyor. Tansiyon manşonu ile iki kol ve bacaklara basınçlar uygulanıyor. Bunu cihaz oranlıyor ve damar hastalığı potansiyeli ile derecelerini ortaya çıkarıyor. Rutin tarama amaçlı diğer yöntemlere nazaran kişi hiç radyasyona maruz kalmıyor. Hastayı hiç yormadan yatay pozisyonda iken uyguladığımız yöntem 5 dakikada net oranları veriyor” dedi.
Risk grubundaki kişiler için yöntemin önemine değinen Yusuf Kalko, ”Risk faktörleri olan 40 yaşın üstündeki kişiler için çok önemli ve basit bir test. Bunların arasında risk faktörleri ile beraber sigara kullananların, şeker hastalarının, tansiyon hastalarının, ailede damar hastalığı hikayesi olan kişilerin potansiyel damar hastası olup olmadığını net olarak ortaya çıkarıyor. Yöntem hafif, orta ve yüksek risk faktörleri olmak üzere kişiye 3 seviyede bilgi veriyor. Bu sonuçlar doğrultusunda kişinin kalp krizi, şah damarı tıkanıklığına bağlı felç ya da bacak damarlarındaki tıkanmalar sonucu oluşan kangrenlere karşı önlem alması sağlanıyor” dedi.
Ameliyat olmuş ya da medikal tedavi alan hastalar için de büyük bir avantaj sağladığını ifade eden Doç. Dr. Yusuf Kalko,”Yöntem ameliyat olmuş ya da medikal tedaviye başlanan hastalarda tedavinin başarı oranını net olarak bize veriyor. Bu hastaların takibi açısından altın standardında bir yöntem diyebiliriz. Diğer standart muayenelerde çeşitli sebeplerden zaman zaman yanlış sonuçlar olabiliyor ancak bu yöntemle yanlış çıkma riski yok ve yüzde 100 bize net bilgi veriyor. Kılcal damar tıkanıklığında bu yöntem kılcal damardaki basınç oranını direkt verdiği için bizim için diğer standart yöntemlere nazaran çok daha objektif diyebiliriz” Şeklinde konuştu.