• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 22°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9051.7 2.78
  • Altın: 2298.243 0.98
  • Dolar: 32.3127 0.19
  • Euro: 35.0935 -0.01

Dahilde İşleme Rejiminde Değişiklik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Sektörlerin değişen ihtiyaçları, uygulamada karşılaşılan zorunluluklar ve üst normlarda meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak Dahilde İşleme Rejimi’nde değişiklik yaptık” dedi.
Dahilde İşleme Rejiminde Değişiklik

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Sektörlerin değişen ihtiyaçları, uygulamada karşılaşılan zorunluluklar ve üst normlarda meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak Dahilde İşleme Rejimi’nde değişiklik yaptık” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan ve Dahilde İşleme Rejimi’nde değişiklik getiren Bakanlar Kurulu Kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ 17/1/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararı’nda değişiklik yapan “Dahilde İşleme Rejimi Kararında Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girdi. Bu düzenleme, Dahilde İşleme Rejiminden (DİR) yararlanan sektörlerin değişen ihtiyaçları, uygulamada karşılaşılan zorunluluklar ve üst normlarda meydana gelen değişiklikler dikkate alınarak gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

Zeybekci, yapılan düzenlemeyle ilgili şunları kaydetti:

“ 10/01/2013 tarihli ve 28524 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’ndeki düzenlemeye paralel olarak, 2005/8391 sayılı Karar’ın “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesine “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası”nın tanımı eklendi. Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip firmalara getirilen kolaylıklara paralel olarak, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip firmaların da dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında yapacakları ithalatta, bu ithalattan doğan verginin %1'inin teminat olarak yatırılması kaydıyla gümrük idaresince ithalatının gerçekleştirilmesine izin verilmesi yönünde düzenleme yapıldı. Belge düzenlendikten sonra belge sahibi ihracatçının belge kapsamında ilk ithalatı yaptığı tarihe kadar belge süresinde kaydırma (uzatma) yapılabilmesi uygulamasına ilave olarak, belge düzenlendikten sonra belge kapsamında hiç ithalat yapılmaması halinde de belge süresinin azami 3 (üç) ay uzatılmasına imkan verecek bir düzenleme yapıldı. Şartlı muafiyet sistemi çerçevesinde dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ithal edilen eşyanın, belge/izin süresi içerisinde kat’i ithalata dönüştürülmesi uygulaması kapsamında, ithal edilen ürünün asıl işlem görmüş ürün (ihraç ürünü) şekliyle de serbest dolaşıma girmesi mümkün kılındı. Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ithal edilen eşyanın asıl işlem görmüş ürün şekliyle de, gümrük mevzuatı çerçevesinde gümrük idaresi gözetiminde imhası, gümrüğe terk edilmesi veya mahrecine iadesi hallerinde, bu eşyaya tekabül eden ihracatın gerçekleştirilmesinin aranmaması yönünde düzenleme yapıldı. Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında ihraç edildikten sonra herhangi bir sebeple belge/izin süresi içerisinde geri gelen asıl işlem görmüş ürünün, belge/izin süresi içerisinde serbest dolaşıma girmesi imkanı getirildi. Belge/izin kapsamında ihraç edilen işlem görmüş ürünün, herhangi bir sebeple belge/izin süresi içerisinde, belge/izin süresi sona erdikten veya ihracat taahhüdü kapatıldıktan sonra geri getirilmesi halinde yapılacak işlemler belirlendi. İhracat taahhüdü kapatılan dahilde işleme izin belgelerinin/dahilde işleme izinlerinin taahhüt kapatma işlemlerinin maddi hatadan ya da belge/izin kapsamında ihraç edilen işlem görmüş ürünün herhangi bir sebeple geri getirilmesinden dolayı geri alınabilmesine ilişkin esaslar belirlendi.”

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 238 inci ve 241 inci maddelerinde yapılan değişikliklere paralel olarak, Bakan Zeybekci, “Dahilde işleme tedbirlerini, dahilde işleme rejimi ve belgede/izinde belirtilen esas ve şartlara uygun olarak yerine getirmeyenlerden belge/izin kapsamında alınmayan verginin ithal tarihi itibarıyla 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmesi ve ayrıca, ithal edilen ve süresi içerisinde ihracatı gerçekleştirilmeyen eşya için 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi hükmü çerçevesinde müeyyide uygulanmasına, dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında Türkiye gümrük bölgesine getirilen eşyanın belge/izin süresinin bitimini takiben 1 ay ve 2 aylık süreler içerisinde rejimin gerektirdiği işlemlerin bitirilmesi, ihracı veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması halinde, bu işlemlerin belge/izin kapsamında değerlendirilmesi ancak 4458 sayılı Gümrük Kanununun 241 inci maddesinde yer alan usulsüzlük cezasının tahsil edilmesine, yönelik düzenlemeler yapıldı” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamasında Zeybekci, “Bakanlığımız, gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip kişiler için de, dahilde işleme rejimi hükümlerinin kolaylaştırılması amacıyla tebliğ, genelge ve talimat ile düzenleme yapmaya yetkili kılındı. Gümrük Kanunu’nun 241 inci maddesine paralel olarak, Dahilde İşleme Rejimi Kararı’na yansıtılan usulsüzlük cezası uygulamasından bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenmiş, belge süresi bitmiş ancak ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerinin de yararlanabilmesi yönünde düzenleme yapıldı” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • GETİP iş dünyasını buluşturdu27 Şubat 2024 Salı 09:26
  • Açlık sınırı 15 bin 33 TL, yoksulluk sınırı 51 bin 998 TL oldu15 Şubat 2024 Perşembe 16:11
  • Cari açık belli oldu13 Şubat 2024 Salı 17:10
  • Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı05 Şubat 2024 Pazartesi 14:40
  • Markette 42 üründen 29’unun fiyatı arttı!01 Şubat 2024 Perşembe 09:33
  • Kocaeli’de ihracat arttı, ithalat azaldı!31 Ocak 2024 Çarşamba 17:26
  • Marketlere bir gecede zam yağdı!27 Ocak 2024 Cumartesi 13:01
  • Merkez Bankası faiz kararı açıklandı!25 Ocak 2024 Perşembe 14:26
  • TÜİK hissedilen enflasyonu açıkladı25 Ocak 2024 Perşembe 10:40
  • Kocaeli'de Çenesuyu'na yine zam geldi!25 Ocak 2024 Perşembe 09:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Scripti: CM Bilişim