• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:37Güneş 07:02Öğle 13:17İkindi 16:40Akşam 19:22Yatsı 20:41
    • 14°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 12°C Ankara
    • 10°C Rize
  • BIST: 8897.39 2.06
  • Altın: 2239.539 -0.21
  • Dolar: 32.3365 0.08
  • Euro: 35.1002 -0.30

Çocuklarda miyopu yavaşlatan tedavi

Çocuklarda miyop durdurma tedavisi olarak bilinen “ortokeratoloji”, aynı zamanda miyopinin (uzağı net görememe) ilerlemesini yavaşlatma tedavisi olarak da uygulanıyor.
Çocuklarda miyopu yavaşlatan tedavi

Tedavi kapsamında görmeyi iyileştirme amacıyla korneayı yeniden şekillendirmek için özel olarak tasarlanmış kontakt lenslerin kullanıldığına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Korneanın kalıcı olarak düzeltilmesi amacıyla yapılan tedavide lenslerin özellikle geceleri takılması gerekiyor. Ortokeratoloji tedavisini diş teli tedavisine benzetebiliriz. Lensler ilk kullanımda yüzde 60 – 70 oranında bir düzeltme sağlarken; yaklaşık 3 – 4 hafta sonrasında ise kalıcı bir onarım söz konusu oluyor. Tedavi özellikle ailesinde yüksek miyop olan ve miyopisi hızla ilerleyen çocuklarda miyopi ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmak amacıyla yapılıyor. Bu tedaviyi uygularken lenslerin hijyenine dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

Ortokeratoloji tedavisinde lenslerin kornea merkezini düzleştirmesi, ışığın göze girerken kırılma şeklini değiştirmesi ve retina tabakasına ulaşması hedefleniyor. Tedavinin başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için lenslerin düzenli olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Çoğu ortokeratoloji lensi korneayı düzleştirmek için gece boyunca takılır, ardından gün içinde çıkarılır. Bu gece lensleri, korneayı yeniden şekillendirmeye yetecek kadar sağlam olmasıyla birlikte gözün sağlıklı kalması için oksijenin geçmesine izin veren sert, gaz geçirgen lenslerdir. Gece lens takma bırakılırsa, gözler belli bir zaman sonra eski şekline döner ve görme kusuru geri dönebilir. Kesin bir onarım için lensler düzenli olarak kullanılmalı” hatırlatmasında bulundu.

Lens kullanımında hijyen önemli

Maksimum görme onarımının 2 hafta veya daha uzun sürebileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bazı insanlar ilk günlerde bile önemli görme iyileşmesi yaşayabilir. Bu lenslere alışana kadar gözde hissedilebilir. Ancak kullanıma devam edildikçe bu his artık ortadan kalkar. Bu lenslerin kullanımındaki riskler diğer kontak lens kullanımlarıyla benzer ancak miyopiyi durdurmak amacıyla bu lensleri kullananlar genellikle çocuk oldukları için hijyen konusunda erişkinler kadar dikkatli olmayabilir. Dolayısıyla bu durumda ailelerin dikkati çok daha fazla önem kazanıyor” dedi.

Aktif spor yapan ve genç miyopi hastaları iyi sonuç alıyor

Lenslerin gün boyu görme keskinliği sağladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Lenslerin uygulama kolaylığı, güvenliği, ağrısız olması, cerrahi bir yöntem olmaması gibi avantajları var. Ancak bu lenslerin düzenli kullanılmaları oldukça önemli” dedi. Ortokeratolojinin düzenli astigmatı olan bireyler, gözlüğün engellediği sporla uğraşanlar ve genç miyop hastaları için önerildiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Miyopi– 0.75 dpt’den yaklaşık –5,00 dpt, astigmat –1,50 dpt’ye kadar olan hastalar için bu tedavi şekli uygulanabilir. Hafif miyopi olan ve yumuşak kontak lenslerle ilgili komplikasyon yaşayanlar da Ortokeratoloji tedavisinden iyi bir sonuç alabilir” dedi. Bununla birlikte bazı göz yapılarının Ortokeratoloji tedavisi için uygun olmadığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Kurala aykırı astigmat, kalıcı astigmat, geniş pupil (göz bebeği), düşük kapak, çok düz kornea, patolojik kuru göz sendromu yaşayan bireyler için bu tedavi yöntemi ne yazık ki uygun bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim