• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:21Güneş 05:59Öğle 13:07İkindi 16:56Akşam 20:04Yatsı 21:35
    • 11°C Kocaeli
    • 14°C İstanbul
    • 17°C Ankara
    • 14°C Rize
  • BIST: 9915.62 2.05
  • Altın: 2439.282 -0.03
  • Dolar: 32.4246 -0.15
  • Euro: 34.6533 0.03

Çayırova’nın 2023 tahmini bütçesi1.2 milyon TL oldu

Çayırova Belediye Meclisi’nde 2023 tahmini bütçesi 1.2 milyon TL olarak oy çokluğuylaonaylandı. CHP Grubu performans programına kabul oyu verdi. CHP’li Muharrem Gökçe,“Enflasyonla zam yaparak mı mücadele ediyorsunuz?” dedi
Çayırova’nın 2023 tahmini bütçesi1.2 milyon TL oldu

Çayırova Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısı ikinci oturumunda 2023 yılı tahmini bütçesi; 1 milyon 253 bin 60 TL tutarında, oy çokluğuyla onaylandı. Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin başkanlığındaki toplantıda Çiftçi ile CHP’li meclis üyeleri Muharrem Gökçe ve Halis Koç arasında zaman zaman sert tartışmalar geçti. Gökçe, 2023 yılı zamlarına işaret, Hükümet’in enflasyonla mücadele hamlesine atıfla, “Enflasyonla zam yaparak mı mücadele ediyorsunuz?” diye sordu. Toplantıda tartışmalardan biri Bünyamin Çiftçi ile Muharrem Gökçe arasında mezar yerleri ücretleri üzerinden geçti. Gökçe vatandaştan; mezar yeri yanından mezar yeri talebinde para alındığını söyledi. Başkan Çiftçi, hiçbir mezar yerinden para alınmadığını söyledi.

Gökçe iddiasında ısrar edince Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Sadettin Arıkboğa’ya, “İkinci mezar yerinin ücretsiz olmasına dair Balçık’ta ne yapabiliriz, çalışma yapılsın” dedi. Şekerpınar’da kaderine terk edilen uçaktaki israfla birlikte belediyenin reklam bütçesine dair de Gökçe ile Çiftçi arasında tartışma yaşandı. Gökçe, “Olmayan hastaneye reklamla bütçeyi geçiriyorsunuz. Altında başka neyi gizliyorsunuz?” diye sordu. Çiftçi karşı cevapta CHP’li İzmit Belediyesi’nin reklam harcamalarını gösterince Gökçe, Çayırova için meclis üyeliği yaptıklarını hatırlattı. Gökçe, Çiftçi’nin sorularına yanıt vermediğini ve konuları saptırdığını öne sürdü.

Başkan Çiftçi’nin CHP Grup Sözcüsü Halis Koç ile tartışması ile ilk oturumda da konusu geçen, Millet Parkı üzerinden oldu. Koç, millet bahçesine değil yolların daraltılmasına, projeye karşı olduklarını, Koç’un halk toplantılarında halkı yanılttığını söyledi. Halis Koç, KBB Meclisi’nde oy birliğiyle alınan kararı tüm meclis üyelerine dağıttı ancak AK Parti’li meclis üyesi Seyhan Dönmez karara dair çıktı örneğini almamakta ısrar etti. Çiftçi, CHP’nin projeye karşı olduğu iddiasını tekrarladı. Tartışma bir süre sonra sona erdi. Plan Bütçe Komisyonu’nun başkan yardımcısı ve CHP’li Üyesi Muharrem Gökçe tahmini bütçeye dair CHP Grubu adına söz nüfus artış oranı da hesaba katılarak 2021 yılında tahmini bütçe ile gerçekleşen bütçe arasında, yüzde 19 oranında bir sapma vardı. Umut ediyoruz ki 2022 ve 2023 yılında da böyle bir sonuçla karşılaşmayız.

VERGİ GELİRİ YÜZDE 70 ARTTI

Vergi gelirinde 2022’ye göre yüzde 70 artış sağlanmış. YaniÇayırova halkı bina, arsa vergilerinde, harçlarda enflasyon oranında artışla vergi ödeyecek. Önemli olan tahakkuk ettiğiniz verginin ne kadarını tahsil edebileceksiniz. Başarınız tahsilatın yükseklik oranı olmalıdır. Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirlerinde; yani kira gelirlerinde 2022 yılına istinaden yüzde 9 artış görülüyor. Alınan bağış ve yardımlarda; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden gelecek yatırım desteklerini görmekteyiz. Diğer gelirlerde; 263 milyon TL, İller Bankası’ndan. 2023 yılında cezalarda 27 milyon tahsilat tahmin edilmiş, fakat tahsil edemediğiniz cezayı vatandaşa kesip bütçe yapmanın da çok doğru olduğu söylenemez. Sermaye gelirleri yani arsa bina satışlarında; 2023 yılı için 591 milyon 100 bin TL öngörülüyor. 2022 yılında yapılan ek bütçede belirtilen dükkân satışlarının gerçekleşmeyeceği malum. 2023 bütçesinin şişirilmiş olduğu burada açıkça gözükmektedir. Lakin bu bütçe ile Çayırova nasıl bir hatırım yapma planınız vardır, merak etmekteyiz açıklarsanız bizlerde takibini yapalım. Giderler bölümünde; Özel Kalem Müdürlüğü Bütçesi, 2022 yılı bütçesinde 3 milyon 980.000 idi. 2023 yılında hedeflenen bütçenin 8 milyon 250 bin TL olduğunu görmekteyiz, artış oranı yüzde 107 . Burada personel giderlerini dışarı (6.422) aldığımızda, harcama tutarı 1 milyon 828 bin TL gözüküyor, Özel kaleminiz günlük 5 bin TL harcama hedeflemektedir. Takdir Çayırova halkının. Mal ve Hizmet Giderleri; yani müteahhitlik – hizmet satın alma hizmetlerinde 2023 yılında 514 milyon 649 bin TL satın alma planlanmış. Bu kadar yüksek bir meblağ kullanırken mal ve hizmet alımlarında açık, şeffaf bir şekilde canlı yayında ihale yapmayı düşünüyor musunuz?

YATIRIMLAR AÇIKLANMALI

Sermaye giderleri; yani Çayırova’da önümüzdeki yıl yapacağınız öngörülen 319 milyon 275 bin TL’dir. Umarım gerçekleşir, önceki dönemlerden, yarım kalan yatırımlar da dahil edildi mi? Yukarıda soruduğum soruyu burada tekrarlamak istiyorum, yapacağınız yatırımları açıklamanızı bekliyoruz. Tahmini bütçe, CHP Grubu’nun ret oyuna karşın oy çokluğuyla kabul edildi. Gökçe, 2023 yılı performans programına dair CHP Grubu tespitlerini değerlendirmeden önce 2021 yılı faaliyet raporundan kimi rakamları aktardı. Gider bütçesinde 3 milyon 362 bin 981 TL açık verildiğini hatırlattı. 2023 hedeflerinin tutmasını diledi. Bahanelerin arkasına sığınılmaması gerektiğine dikkat çekip, “2022 yılında ek bütçe talebinde bulunarak, hedeflenenlerin olmadığını yönetemediğinizi tüm Çayırova gördü” dedi. Performans hedeflerinde birkaç noktaya dikkat çekti: “Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü’nün hedefleri arasında reklam ve tanıtım için 2 milyon 500 bin TL harcama hedefleniyor. Bir belediyenin neden reklama ihtiyacı olsun ki. Belediye, Çayırova halkına hizmet etmek zorundadır. Reklam şart mı? Destek Hizmetleri Mahallesi’ndeki vatandaşlarımız belediye sosyal tesislerinde yine umduğunu bulamadı. 2021’de 5 tesis hedeflenmiş, pandemi bahanesiyle dörde çekilmişti. Hedeflerde, yeni bir sosyal tesis göremedik. Temizlik İşleri Müdürlüğü bütçesine sokak hayvanlarına dair performans programından ötürü mutlu olduk. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü bütçesi 36 milyon 70 bin TL. Yeni araç mı alınacak? Bütçenin ne kadarını kaçak inşaatlara tahakkuk edilen cezalardan tamamlamayı düşünüyorsunuz? 2021’de çizimi yapılan altı kapalı pazar alanı, 2022 ve 2023’te dörde düştü. Kapalı pazar alan üretimi sanırız rafa kalktı. Şekerpınar, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi üzerinden –geçen dönem- 1.5 milyon TL harcanan uçak çürüyecek mi? İnşaat maliyetleri artarken dar gelirlilere yönelik konut projeniz yok. Çayırova halkının ihtiyaçlarından, kır düğün salonları yapımı, kapalı semt pazarı sayısının artırılması, Çayırova ve Yenimahalle’de deprem toplama alanlarına ilişkin bir hedef göremedik. Emek ve İnönü Mahalleri için sosyal tesis sözünüz vardı, 2023 hedeflerinizde maalesef onu da göremedik. Maalesef 2023 hedefleri 2020-2024 için hazırlanan stratejik planınızla örtüşmüyor.”

HİZMET SEKTÖRÜYÜZ

Meclis toplantısında CHP Grubu, 2023 yılına dair ücret ve tarifelere şerh notuyla ret oyu verdi. Muharrem Gökçe grubun ret gerekçelerine dair özetle şunları kaydetti: Gelir harç ve ücret tarifelerinde 2022 başında yüzde 15, 2022 mayıs ayında yüzde 32 yetmezmiş gibi 2023’te yüzde 51 artış yapılıyor. Halbuki inşaat sektörünün sıkıntılı olduğu bir süreçte diğer kalemlerde dahi fiyat artış yoluna gitmek yanlıştır. Biz belediyeler hizmet sektörüyüz. Kazançtan çok toplumun ve sektörün sıkıntılarını anlayıp ona göre davranışımızı belirlememiz gerekiyor. Ekonominin lokomotif sektörü halindeki inşaat piyasası şimdi artan maliyetler ile zor süreçten geçmektedir. Sektör bu zamlarla girdaba girmektedir. Bize düşen fiyat indirimine gitmektir. Harita planlamada geçen yılki yüzde 15 ve yüzde 32’lik artışlara karşın 2023’te de yüzde 51 zam gözlenmektedir. Kapalı ve açık pazar yerlerine dair bazı kalemlerde yüzde 17 ila 25 adası artış pazarcı esnafını zor duruma düşürmüştür. İş makineleri kiralamasında yüzde 100, park bahçeler müdürlüğü tarifesine yüzde 39 zam geldi. Mezar yeri zamları dikkat çekici. Daha önceden dışarıdan talep olmasın diye ücretler artırılmıştı. Çayırova’da yerimiz yok bahanesi vardı. Balçık’ta yer bitti de bizim mi haberimiz yok? Şekerpınar 1’de mezar yerini ücretsiz aldık. Ailemizden biri yanımızdaki mezarı satın almak istedi. 2021’de 2 bin 500, 2022’de 3 bin TL idi. 2023’te 4 bin TL, taksitli alınırsa 5 bin TL olmuş.” Gökçe sözlerini şöyle tamamladı: “Hayırlı olsun diyemiyorum, çünkü ben bu fiyat artışlarına hayır diyorum, Ülkemizde Cumhurbaşkanı ile Maliye ve Hazine Bakanı’nın açıkladığı planların siz neresindesiniz? Enflasyonla mücadeleye, zam yaparak mı da destek oluyorsunuz?” 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim