• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 12°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9524.59 -0.06
  • Altın: 2486.443 0.10
  • Dolar: 32.5502 0.01
  • Euro: 34.6829 -0.10

Boyun tutulmasına iyi gelen hareketler nelerdir?

Boyun tutulması, yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman bilgisayara ya da telefona bakarken gelişebileceği gibi uyku pozisyonu, klima çarpması gibi birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Boyun tutulmasına iyi gelen hareketler nelerdir?

Boyun tutulması her insanın hayatında bir ya da birkaç kez karşılaştığı problemlerden biridir. Tutulmaya ek olarak bazen baş ağrısı ve omuz ağrıları da bu duruma eşlik edebilir. Boyun tutulması problemi yaşayan kişiler bölgedeki yoğun ağrıdan dolayı yana ya da arkaya bakmak istediklerinde vücudunu komple çevirmek durumunda kalmaktadır. Ağrılar keskin, genel ağrılar ve yayılan ağrı olarak tanımlanır. Karıncalanma, uyuşma şeklinde omuz ve kola yayılım gösterebilir. Aynı zamanda boyunda meydana gelen tutulma baş bölgesindeki sinir ve kasları etkileyerek baş ağrısına neden olur. Tutulmaya bağlı ağrıların alevlenmesi uykuya dalamama sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle boyun ağrısından yakınanlar boyun tutulmasına iyi gelen ev çarelerini ilk etapta denemek isteyebilir. Boyun tutulmasına iyi gelen yöntemleri sizler için haberimizde bir araya getirdik…

 

BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER?

Tedavi için öncelikle tutulmanın altta yatan nedeni önem kazanmaktadır. Boyun tutulmasının yanı sıra gelmekte olan belirtilerin ciddi boyutlarda olmaması durumunda bazı yöntemler şikayetlerin hafiflemesi açısından oldukça fayda sağlayacaktır. İşte boyun tutulmasının evde çözüm yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Buz torbası ile boyun bölgesine kompres uygulanarak şişlik ve ağrı gibi durumların giderilmesi sağlanabilir. Boyun tutulması şikayetinin ardından buz torbasını bir bezle sararak ağrılı bölgeye 20 dakika boyunca koyabilir ve 30 dakika sonra tekrarlayabilirsiniz. Soğuk tedavisinden en iyi verimi alabileceğiniz zaman dilimi ise tutulma sonrası 2 gündür.
  • Soğuk uygulaması yerine sıcak su torbasını ağrıyan boynunuza yerleştirerek boynunuzun gevşemesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Uyku esnasında boyun, baş ve sırt bölgesinin aynı konumda olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle uygun yastık seçimi önem kazanmaktadır.
  • Tutulmayı yatıştıracak etkili yöntemlerden biri de masaj uygulamasıdır. Bu yöntem ile kan dolaşımını arttırabilir ve kasların gevşemesini sağlayabilirsiniz. Masajınızın etkisini iki katına çıkarmak için Hindistan cevizi yağı, nane yağı ya da zeytinyağı ile masaj yapmayı deneyin.
  • Gergin ve sıkı boyun kaslarını rahatlatmak için boyun egzersizleri de önerilmektedir. Hafif egzersizlerle birlikte günde bir ya da birkaç kez boyun hareketlerini uygulamak tutulmanın etkisini azaltır.
  • Boyun tutulması rahatsızlığını gidermek için uygun bir boyunluk kullanmak için doktorunuza müracaat edebilirsiniz.
  • Ağrı günlük aktivitelerinizi ciddi oranda etkiliyorsa mutlaka alanında uzman bir doktora başvurmanız gerekir.

BOYUN TUTULMASI RİSKİ NASIL AZALTILIR?

 
 

Gününün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirenler, sürekli araba kullanmak durumunda kalanlar, başta olmak üzere boyun tutulması şikayetinden devamlı muzdarip bireyler öncelikle dik duruş oturma alışkanlığı kazanmalıdır. Aynı pozisyonda uzun süre kalmayı gerektiren durumlarda arada mola vererek pozisyon değiştirmek önemlidir. Öte yandan uyku durumunuzu gözden geçirebilirsiniz. Nasıl bir yastıkta yatıyorsunuz bunu anımsayın. Boyun sağlığınız için size uygun ortopedik bir yastık seçiminde bulunabilirsiniz. Boynuzunun esnek ve güçlü olması açısından kaslarınızı zorlamayın ve mümkün olduğu kadar ani hareketlerden kaçınmaya özen gösterin.

BOYUN TUTULMASINA İYİ GELEN EGZERSİZLER

Vücudunuzun diğer bölümlerinde olduğu gibi esneme ve egzersiz hareketleri boynunuzdaki kasları esnek ve güçlü tutmaya yardımcı olur. Boynunuzdaki gerginliği azaltmak ve ağrıyı gidermek için her yerde rahatlıkla yapabileceğiniz boyun tutulmasına iyi gelen hareketler aşağıdaki gibidir;

 
 

İLERİ GERİ HAREKET

  1. Bu egzersizi oturarak yapabileceğiniz gibi ayakta da kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak hareketleri nazik ve yavaş yapmaya özen göstermelisiniz.
  2. Sırtınız ve başınız düz bir şekilde egzersiz başlayın.
  3. Çenenizi göğsünüze doğru indirin ve 1520 saniye bu pozisyonda kalın. Şimdi başınızı serbest bırakın ve hafifçe yukarı kaldırın.
  4. Ardından çenenizi yukarı kaldırın ve başınızın tabanını sırtınıza doğru eğin. 10 saniye bekleyin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  5. Bu hareketi birkaç kez uygulayın ve her gün düzenli olarak yapmaya özen gösterin.

YANA DÖNÜŞ

  1. Bu hareketi de aynı şekilde oturur vaziyette ya da ayakta yapmanız mümkün.
  2. Başınız ve sırtınız dik bir şekilde pozisyon alın.
  3. Boyun ya da omuz bölgenizde bir gerginlik oluşana kadar başınızı nazikçe sağa çevirin.
  4. Gerginliği 1520 saniye hissedin ve yavaşça başınızı yine öne doğru getirin.
  5. Hareketi sol tarafınız için tekrarlayın ve 10 set olacak şekilde tekrar edin.
 
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim