- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’te gerçekleştirilen Saraybosna Üniversitesi Türkoloji Bölümü Kurumsal Kapasite Geliştirme Projesi ve Bosna-Hersek İslam Birliği’ne bağlı Radyo Bir’e Teknik Kapasite Geliştirme Projesi’nin açılışı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna'daki temasları kapsamında TİKA projelerinin açılışını yaptı. Balkanlar’ın en eski Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri’nden biri olan Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Kürsüsü bünyesinde uygulanan kurumsal kapasite geliştirme projesinin açılış törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve beraberindeki heyet, Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Federal Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi eski üyesi ve Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı İvo Komşiç, birçok yerel kurum ve kuruluş temsilcisi, üniversite ve TİKA yetkilileri katıldı. Törende açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, üniversitenin iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine sebep olan birçok Türkoloğun yetişmesine katkı sağladığını söyledi. Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in sözlerinden alıntı yapan Zeybekci, “İki halkın birbirini tanıması, yakınlaşması ancak birbirlerinin literatürlerini tanıması ve takip etmesiyle mümkün olur” dedi.
“Bizler aynı kültürün çocuklarıyız” diyen Bakan Zeybekci, “Osmanlı bir Türk devletiydi. 22 Boşnak Sadrazama, yani dönemin başbakanına sahip olan Osmanlı bir Boşnak devletidir, tıpkı bir Hırvat, bir Sırp ve bir Arap devleti olduğu gibi. Osmanlı çok büyük bir kültürün bir araya gelmesi, insanlığın bir araya gelmesiydi. Burada, Osmanlı'nın ardında bıraktığı muhteşem bir tarihi coğrafya ve medeniyet görüyorum” diye konuştu.
Bosna Hersek Kültür ve Spor Bakanı Kaplan da, Türkiye'den gelen her türlü yardım ve desteğin Bosna Hersek için son derece değerli olduğunu ifade ederek, TİKA'ya Bosna Hersek'te uyguladığı projeler ve destekleri dolayısıyla teşekkür etti.
Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Komşiç ise, TİKA başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün resmi ve sivil kurumlarıyla Bosna-Hersek’e yönelik olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerden memnuniyet duyduğunu, bu çalışmaların artarak devamını dilediğini kaydetti.
Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet TİKA tarafından hazırlanan hediyeleri Türkoloji öğrencilerine verirken, projeden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini ilettiler. Zeybekci, daha sonra Bosna Hersek İslam Birliği’ne bağlı Radyo Bir'e TİKA tarafından sağlanan teknik ekipmanın teslim törenine katıldı. Ülkenin en çok dinlenen ilk beş radyosu arasına girmeyi başaran ve yayınlarında ayrıca Türkçe müzik ve programlara da yer veren Radyo Bir’in daha geniş bir coğrafyaya ulaşmasını ve yayın kalitesini arttırmayı hedefleyen proje kapsamında ihtiyaç duyulan teknik malzeme ve ekipmanlar TİKA tarafından temin edilerek düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi. Bakan Zeybekci, törenin ardından Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ile bir araya geldi. Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç görüşmede, Türkiye'nin sadece Bosna Hersek için değil, tüm Balkan ülkeleri için de önemli bir ülke olduğunu, daha iyi bir konuma gelmesi için dua ettiklerini ifade etti. Bosna Hersek'teki kültürel mirasın ayağa kaldırılmasının yanı sıra eğitim, sağlık ve daha birçok alanda projeler üreten TİKA'ya teşekkür eden Kavazoviç, İslam Birliği bünyesinde yayın yapan Radyo Bir'e yapılan teknik donanım desteğinin kendileri için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Bakan Zeybekci, görüşmenin ardından Saraybosna'nın en eski camilerinden olan ve önümüzdeki günlerde TİKA tarafından restorasyon çalışmaları başlatılacak olan Fatih Sultan Mehmed Camii'ni ziyaret ederek, cami hakkında TİKA yetkililerinden bilgi aldı. Bosna Hersek’te açılış programlarını ve temaslarını tamamlayan Zeybekci, Türkiye’ye döndü.