İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Türk Edebiyatı’na katkı sunan şair ve yazarlarımızı hatırlamaya devam ediyor. İBB Kültür Müdürlüğü, ‘Doğumunun 100. Yılında Orhan Veli’ başlığıyla düzenleyeceği etkinlikte Türk Edebiyatı’nın önemli şairlerinden Orhan Veli Kanık’ı anıyor.
İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 13 Nisan Pazar günü 15.00’da düzenlenecek etkinlikte, Orhan Veli’nin bestelenmiş şiirleri icra edilecek. Moderatörlüğünü Şair ve Yazar Özcan Ünlü’ nün yapacağı etkinliğe, Mimar Sinan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.Dr.Abdullah Uçman, Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Genel Başkanı Mehmet Nuri Yardım konuşmacı olarak katılacak. Programda, Orhan Veli’nin hayatı, görüşleri ve Türk Edebiyatı’na kattığı yenilikler dinleyicilerle paylaşılırken, şairin şiirleri de İBB Şehir Tiyatroları sanatçıları tarafından okunacak. Programın sonunda, Orhan Veli’nin ‘Şairin İşi’ adlı kitabı katılımcılara hediye edilecek.
Şiirin sınırlarını genişleten şair
Türk şiirinin hececi şairlerinden Orhan Veli Kanık, 1914 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Ankara Gazi Lisesi'nde yapan Orhan Veli, daha sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'ne girdi. Üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan şair, çeşitli resmi görevlerde memur olarak da hizmet verdi. Orhan Veli Kanık'ın ilk şiirleri 1936 yılında Varlık Dergisi'nde yayımlandı. Şiirlerinde yerleşik kalıp ve klişeleri yıkan basit ve sade halk dili ile sıradan insanın güncel yaşamına eğilen Orhan Veli, arkadaşları Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat ile ‘Garip’ akımını kurdu. 1947 yılında "Yaprak Dergisi"ni çıkardı. 1947-1950 yılları arasında toplam 28 sayı yayımlanan dergi, Orhan Veli'nin 14 Kasım 1950'de ölümü üzerine "Son Yaprak" adını taşıyan son sayısı ile yayımını durdurdu. Orhan Veli'nin yayımlanan eserleri arasında "Garip ve Vazgeçemediğim", "Destan Gibi", "Yenisi" ve "Karşı" adlı kitaplar sayılabilir.