• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 05:20Güneş 06:47Öğle 13:14İkindi 16:45Akşam 19:31Yatsı 20:52
    • 17°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 13°C Ankara
    • 13°C Rize
  • BIST: 9019.02 2.41
  • Altın: 2279.382 0.16
  • Dolar: 32.3171 0.20
  • Euro: 35.0505 -0.12

Bdp’li Kaplan’dan Hdp’li Vekillere Ziyaret

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Halkların Demokrat Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız Şırnak Belediye Başkanı Av. Serhat Kadırhan’ı ziyaret etti.
Bdp’li Kaplan’dan Hdp’li Vekillere Ziyaret

- Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Halkların Demokrat Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız Şırnak Belediye Başkanı Av. Serhat Kadırhan’ı ziyaret etti.

Şırnak Milletvekilleri Hasap Kaplan, Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız Şırnak Belediyesi önünde belediye başkanı Serhat Kadırhan ve partililer tarafından karşılanarak makam odasına geçtiler. BDP Şırnak Milletvekili Kaplan, Gülten Kışanak’ın “Petrolden pay istiyoruz” açıklamalarının çaptırdığını iddia ederek, “Türkiye’de 30 tane büyükşehir belediyesi kuruldu. Bu 30 büyükşehir belediyelerinde il özle idareleri lav edildi. Bunların yerine büyükşehir meclisleri kuruldu. İl özel idarelerine petrol da ve madden de yani madenin her çeşidi içine giriyor. Devlet hakkı devlet payı denen bir olay var. Burada devlet payının yüzde 50’si İl Özel İdarelerine verilir ki hizmet yapılsın diye. Şimdi il özel idareleri kapatılınca bu yüzde 50 hak bir kere otomatikman büyükşehirlere geçiyor. Ancak merkezi hükümet bunu kesmek istiyor. İl özel idarelerinin binaları dahil Mardin de büyükşehir belediyesine vermiş değil. Büyükşehir belediyesini bütün ekonomik olanaklarını yine merkezi hükümete devir ettiler. Aynı şekilde Van’da bunu yaptılar. Diyarbakır’da bunu yapıyorlar. Şimdi Şırnak’ta kömür çıkıyor. Yüzde 23.5 redevans vergisi ödeniyor. Burada termik santraller var. 4 ünite ile çalışan santral var. Bunun dışında 6-7 tane santral başvurusu var. 2-3 tanesi geçti. Bunların hepsi vergi ödüyorlar. Devlete bir pay ödüyorlar o pay yerel yönetime bu şu anki yasa açısında olan hak. Şu anki yasaya göre verilmeyen gasp edilen bir hak var. Kaldı ki demokratik özerklik modelinden önce Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı 1985’te imzaya açılmış. Türkiye 1988 de kabul etmiş imza atmış. 1993’te de mecliste onaylamış. Mecliste onaylanan yerel yönetimler özerklik şartına göre Avrupa Birliğinin yine yerel yönetimlerin yerelden vergi ve bu tür gelir kaynaklarını elde etme, çevre kirliğine trafikte, ulaşıma, sağlığa, eğitime hizmet etmesi gerekir. Bunu da görmemezlikten geliyor merkezi hükümet. Üçüncüsü merkezi hükümet Sayın Kışanak’ın konuşmalarını çarpıtıyor bir siyasi propaganda ile ve tercihini koyuyor. Artık Türkiye büyüdü. 77 milyon insanı Ankara’da yönetmek mümkün değildir. Demokratik özerklik evet bir yerde doğuda, güneydoğuda da, batıda da, Akdeniz’de de her yerde olacak. Bizim bir projemizdir bunu ortaya koyduk. Bu projeye göre de elbette ki Antalya’daki turistlerde, milyonlarca turist gidiyor. Tatil yapıyor eğleniyor kirletiyor çevreyi elbette oradan da pay bırakması lazımdır. Aynı şeyi İzmir için gerekli, Trakya için, aynı şey Karadeniz için gereklidir. Yani bizim projemiz sadece bir noktaya özgü değildir. Demokratik özerklik 21. yy projesidir birleştiricidir ayrıştırıcı değildir” dedi.

Yerel yönetimin güçlenmesi adına projeler yaptıklarını ifade eden Kaplan, “İşte bölücülük sendromuna yakalanan ve propagandayı bu eksene oturtan siyaset hastalığı düzen partileri bunu algılayamıyor. Bu yerel yönetim seçimlerinde bir tek projesi olan parti bizdik. Yerel yönetimleri güçlendireceğiz dedik. Eş Başkanlık sistemini getirdik. Kadın temsilini getirdik ve yerel yönetim kaynaklarına sahip çıkacağız dedik. Yerel parlamentolarımızın kuruması mücadelesini sürdürüyoruz. Bu çözüm sürecinde yeni bir anayasa ve demokratikleşmek için önemli bir konudur. Bu onun için şimdi Şırnak’ta kömür çıkıyor. Şırnak’ta petrol de var, çıkıyor İdil sınırları içinde petrol kuyusu var biliyorsunuz. Hudut bölgesi doğalgaz petrol kaynağı. Petrol boru hattı buradan geçiyor. Habur sınır ticaret kapısı var. Bütün bu hengame içinde buradaki yerel yönetimlerimiz Silopi Belediyesi Cizre Belediyesi kömür ocakları ile dolu. Şırnak Belediyesini etrafı toz duman içerisinde bir rüzgar esiyor. Toz duman içerisinde sulara karışıyor. Çevreyi kirletiyor. Şırnak Belediyesi, bundan pay alamadığı zaman nasıl hizmet edecek. Halka hizmet için para lazım ekonomik kaynak lazım. Temiz bir çevre için bırakın onu vatandaşın sağlıklı yaşamamsı için bunlar gerek. Onun için biz ısrarlıyız. Partimizin projesi doğrudur. Koyduğumuz hedefler doğrudur. Onun için hiç kimse elektrik çarpmış gibi bölücülük sendromuna yakalanmasın” dedi.

Vekiller belediye ziyaretin ardında belediye önünde hatıra fotoğrafı çektiler. Daha sonra ise geçen hafta KCK davasından serbest bırakılan ve aralarında Şırnak eski Belediye Başkanı Ramazan Uysal’ın da bulunduğu BDP il binasına geçerek onları ziyaret ettiler.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim