• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:12Güneş 05:52Öğle 13:06İkindi 16:57Akşam 20:10Yatsı 21:43
    • 17°C Kocaeli
    • 19°C İstanbul
    • 20°C Ankara
    • 15°C Rize
  • BIST: 10229.1 0.20
  • Altın: 2389.586 -0.23
  • Dolar: 32.3116 -0.00
  • Euro: 34.7079 0.81

Başkan Büyükakın'dan Gebze'ye yeni müjde!

Başkan Büyükakın'dan Gebze'ye yeni müjde.
Başkan Büyükakın'dan Gebze'ye yeni müjde!

e410990f-e0c1-421a-aaea-47b34ef19107.jpgKocaeli'nin 50 yıllık hayali olan Kartepe teleferik projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katıldığı programla bugün basına tanıtıldı. Türkiye’nin ilk yerli ve milli teleferik projesi olacak Kartepe Teleferik Proje’si Kartepe’de Derbent bölgesinden başlayarak Kuzu Yayla bölgesine ulaşacak yaklaşık beş kilometrelik hat uzunluğunda olacak ve 2 istasyon üzerine kurulacak. 10’ar kişilik toplamda 73 kabinden oluşacak hat ile saatte 1500 kişi taşınabilecek.


YOĞUN KATILIM
Kartepe Teleferik Hattı’nın tanıtım programı yapıldı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Bakan Varank’ın yanı sıra Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank programda yatırımlarla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

2018 YILINDA TEMELİ ATILDI

Daha önce defalarca adım atılan fakat her seferinde yaşanan aksaklıklar yüzünden bir türlü hayata geçirilemeyen proje Türkiye'nin ilk yerli ve milli teleferik projesi olacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan projenin ilk temeli 2018 atılmış, ihaleyi alan Valter Asansör firması 2019 yılında ekonomik krizi gerekçe göstererek projeyi devam ettirememişti. 

MECLİS’TE BÜYÜKAKIN’A YETKİ VERİLECEK

Tekrar rafa kalkan teleferik projesinde bu kez Büyükşehir belediyesi devreye girmişti. Aralık ayında teleferik projesinin yapıldığı araziyi Kartepe’den devralan Büyükşehir, proje çalışmalarını yaptı ve 26 Şubat’a ihaleye çıkma kararı aldı. Ancak ihaleye çok kısa zaman kala ihale iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen yerli bir teleferik hattı yapılmak amacı ile iptal edilen ihale için tekrar çalışmalar yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin sonuna gelindi. Büyükşehir Meclisi gündeminde de yer alan teleferik projesinin Sanayi İşbirliği Projeleri kapsamına alınarak desteklenmesi için Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a yetki verilecek.

TELEFERİKLE YERLİ SANAYİNİN ÖNÜNÜ AÇAĞACAĞIZ

Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Tahir Büyükakın,  “Yıllardır yapılamaz denen şeyler bir bir gerçek oluyor.  Öğrenilmiş bir çaresizliğimiz vardı. Bu ülkede bir şeyleri değiştirmek isteyenler her zaman alaya alınırdı. Rahmetli Erbakan’ın ağır sanayi, motor yapımı sözlerini alaya aldılar. Yapılamaz ne var denildiyse bu milletin evlatları yapmaya devam ediyor. Yerli milli evlatlar olarak hayallerimizi bir bir gerçekleştireceğiz. Erdoğan’ı seviyoruz diyeceğiz. Biz bunu dedikçe onlar kırmızı görmüş boğa gibi saldıracaklar. Bu milletin öz evlatları bu milleti ayağa kaldırmaya devam edecek. Her iktidar geçicidir. Bizim rızasını güttüğümüz iki tane merci var. Birincisi allahın rızası diğeri milletin rızası. Benim gönlümü almaya çalışmayın, milletin allahın rızasını almak için çalışın dedim. Bu makamlar hizmet makamlarıdır. Bu devlet var oldukça bu makamlar var olacaktır. İnadına biz yerli ve milli sanayinin önünü açacağız” dedi

TRAMVAYI DA YAPAMAZSINIZ DEDİLER

Sözlerine devam eden Büyükakın, “Tramvay projesini yapacağız dediğimizde yapamazsınız dediler. Hani yapacaktınız demeye başladılar. Şimdi aynı şeyi teleferik için dediler. Bu seferde teleferiği yapamazsınız hani nerde dediler. Onlara dedik ki sizi teleferiğe bindireceğiz. Bakalım ozaman ne diyecekler. Onlar ne derse desin biz yolumuza devam edeceğiz. Yerli üreticilerimizin bunu yapabileceğine dair incelemeler yapıldı. Sanayi bakanlığı çerçevesinde yapılabileceği kanaatine ulaştılar. Perşembe günü meclisimiz var. Mecliste kararımızı alıp yolumuza devam edeceği. İhaleyi ertelememizin tek sebebi daha iyisini yapmak, yerli üretimin önünü açmaktı. Büyükşehir Belediyemizin kendi imkanlarıyla yapacağız. Ama yerli üretimin önünü açarak yapacağız. ASLINDA Kocaeli Büyükşehir olarak nasıl tramvayda yerli sanayinin önünü açtıysak şimdi de teleferikte sanayinin önünü açağacağız” ifadelerini kullandı.

GEBZE’YE YENİ MÜJDE

“Pandemi boyunca 250 milyonluk kaynak yaratarak esnafımızın vatandaşımızın yanında olduk” diyen Büyükakın, “İSU’yla 55 milyonluk destek çalışması yapacağız.  Sadece teleferik değil tüm ilçelerimizde çalışmalar yapıyoruz. Sadece 2021’de isu 220 milyon yatırım yapacak. Her gün bir ilçemizde çalışmaları takip ediyoruz. Önümüzdeki iki yıl Kocaeli için şantiye yılı olacak. Yıllardır Gebze’nin özlemini çektiği Hünkar çayırında Fatihin son otağını kurduğu yerde millet bahçesinin içinde Fatihin otağını canlandıran bir çalışma yapacağız. Onlar sadece bizi eleştirsinler. Bizim yaptıklarımızın açılışını yapsınlar. Diyet ödemekten iş yapmaya vakitleri yok. Bu şehire artık kim gelirse gelsin öncelik mutluluktur” diyerek sözlerine son verdi.

“BİZLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR”

Büyükakın’ın ardından kürsüye gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şu ifadeleri kullandı; “Her geldiğimde ifade ediyorum, Kocaeli adeta bizim ikinci adresimiz. Bu güzel şehir, Türkiye’nin üretimine yaptığı katkı ile ülkemizin yüz akı illerinden birisi. Neredeyse iki ayda bir yeni bir program için sizlerle bir araya geliyorum. Sanayinin kalbinin attığı Kocaeli’nin her daim yeni yatırımlarla anılması bizlerin yüzünü güldürüyor.

5263975a-97b2-4288-9bfa-394af597269b.jpg

“SANAYİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI”
Şehrimizin 50 yıllık hayali olan Kartepe Teleferik Hattı’nı Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tamamen kendi kaynaklarıyla Türkiye’de bir ilk olarak Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyemiz, Kartepe Teleferik Hattı Projesini yerli sanayinin gelişimi için kullanacak. Biz de bakanlık olarak yerlileşme, yenilikçilik ve teknoloji transferine yönelik birçok program yürütüyoruz. Sanayi İşbirliği Programı bunlardan bir tanesi. Bu programla, geleneksel satın alma yaklaşımı yerine teknoloji odaklı proje yönetim yaklaşımını getiriyoruz. Tedarik edilecek ürünün üretiminin yanı sıra, sistem, alt sistem ve diğer tüm bileşenlerinin de yurt içinde tasarlanıp, üretilmesini hedefliyoruz.

“TAHİR BAŞKAN BEN YAPARIM DEDİ”

Kartepe Teleferik Hattı da, en önemli Sanayi İş Birliği Projelerimizden bir tanesi olacak. Hepinizin bildiği gibi teleferik hattı Kocaeli’nin 50 yıllık hayali. Hem kısıtlı imkanlar hem bazı teknik sorunlar nedeniyle bu proje bir türlü hayata geçirilemedi. Ama Tahir başkanımız sağ olsun, ben bu teleferiği belediyemizin kaynaklarıyla yaparım dedi. Yerli sanayinin önünü açmak için de proje ihalesini Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yapma kararı aldı.

“SANAYİLEŞME MODELİ OLUŞACAK”

Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ihale için gerekli teknik çalışmaları belediyemiz ile birlikte yürütüyoruz. Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleşecek bu ihaleyle, teleferik hattının üretiminde yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami oranda kullanılacağı bir sanayileşme modeli oluşacak. Teleferik sistemini oluşturan araçlar, sistem, alt sistem ve bileşenlerden yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olanlar Bakanlığımız tarafından belirlenecek.

İHALE İÇİN NİSAN HEDEFLENİYOR

Katma değerli ve nitelikli faaliyetlerin yerli firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesi sağlanacak. İnşallah en geç Nisan ayında teleferik ihalesini yapmayı hedefliyoruz.
Zengin bitki örtüsü ve Sapanca Gölü manzarasına sahip Kuzuyayla Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayacak hat 4,7 km uzunluğunda olacak. 2 istasyona ve saatte 1500 kişi taşıma kapasitesine sahip olacak teleferiğimiz aynı anda 10 kişiyi taşıyabilecek kabinlerden oluşacak.
Vatandaşlarımıza, yerli ve yabancı turistlere eşsiz bir deneyim yaşatacak.

BÜYÜKAKIN’I TEBRİK ETTİ

Hem Kocaeli 50 yıllık hayaline kavuşacak hem de yerli sanayimiz çok önemli bir tecrübeye sahip olacak. Bu projeyle Türkiye’de ilk defa bir belediye Sanayi İşbirliği Projesine dahil oldu. Bunun tüm belediyelerimize örnek olmasını temenni ediyorum. Ben bu vesileyle tüm belediyelerimize buradan seslenmek istiyorum. Gelin, bu tür ihalelerinizi Sanayi İşbirliği Projesi’ne dahil edin, yerli sanayimizin gelişmesine, ölçek oluşturarak sanayimizin kabiliyet kazanmasına destek olun. Ben bu vizyoner işbirliği için Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanımız Tahir Büyükakın ve ekibini hem tebrik ediyor hem de şükranlarımı sunuyorum.

“CHP BELEDİYELERİ DÖKÜLÜYOR”

Bazılarının slogandan ibaret belediyeciliğinin yanında Ak Belediyelerimiz hem icraatlarıyla hem vizyonlarıyla yıldız gibi parlıyor. Tıkır tıkır çalışıyor dedikleri CHP belediyeleri aslında patır patır dökülüyor. Belediyecilik nasıl yapılır öğrenmek isteyenler Kocaeli’ni ziyaret edebilirler. Belediyeler hizmet etme yeridir. Kimileri gibi kirli ittifaklarına zemin oluşturma yeri değildir. CHP’yi ve İyi Parti’yi terör destekçilerine koltuk değneği yapan bu zihniyete öncelikle bu partilerin içindeki aklı selim isimlerin sesini yükseltmesi lazım.
Ben inanıyorum ki, bu son hareket CHP’ye ve İYİ Parti’ye samimiyetle oy veren vatandaşlarımız arasında esaslı bir itiraza kapı aralayacaktır.

“SANAYİNİN GÖZBEBEĞİ KOCAELİ”

Sanayinin gözbebeği bu şehri yatırımlar açısından asla ihmal etmedik. TÜBİTAK MAM içerisinde toplam bütçesi 27 milyon avro olan bir Gıda Yenilik Merkezi kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bu merkez tüm KOBİ’lerimizin kullanımına açık olacak. Kocaeli’nde 5 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor.  Bu teknoparklara sağladığımız destek miktarı 255 milyon lirayı buldu. Kocaeli’nde faaliyet gösteren 129 Ar-Ge Merkezi ve 18 Tasarım Merkezine bugüne kadar sağladığımız muafiyet tutarı 2 milyar 45 milyon liraya ulaştı.
Son 18 yılda TÜBİTAK destek ve burs programları vasıtasıyla şehrimize 4,1 Milyar TL destek verdik.

YATIRIMLARI PAYLAŞTI

Yatırım yapmak isteyen işletmelerimizin yaşadığı finansman zorluklarını aşmaları noktasında da her zaman yanlarında duruyoruz. Son 18 yılda KOSGEB aracılığıyla 11 bin 409 işletmeye 323 milyon lira destek sağladık.  Yine yaklaşık 10 bin işletmeye 106 milyon lira kredi finansman desteği verdik. 2020 yılında Kocaeli’nde yaklaşık 11 milyar lira sabit yatırım tutarlı 378 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenledik.  Bu rakam pandemiye rağmen, neredeyse bir önceki yılın iki katı.

“İSTİHDAM SAYII 150 BİNİ GEÇECEK”

Kocaeli’nde bugün itibarıyla 122 bin vatandaşımıza istihdam sağlayan 14 organize sanayi bölgesi bulunuyor.  İnşallah tüm parsellerde üretime geçilmesiyle beraber istihdam sayımız 150 bini geçecek. Ayrıca Doğu Marmara Kalkınma Ajansımız Kocaeli’nde 312 projeye 156 milyon lira destek sağladı.  Yine Ajansımızın güdümlü proje desteği ile toplam 30 milyon lira bütçeli Türkiye Açık Kaynak Platformu ve yazılım okulu Kocaeli’mize değer katacak.
Diğer bir güdümlü proje olan 16 milyon lira bütçeli İMES OSB Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezine yönelik desteğimiz de devam ediyor.”

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bakanlıktan otomobil sektörüne sert tedbir!02 Mayıs 2024 Perşembe 14:18
  • Rakı grubuna daha zam geldi!02 Mayıs 2024 Perşembe 14:13
  • Ekmeğe zam! 10 lira oluyor02 Mayıs 2024 Perşembe 14:05
  • GTÜ Rektörü Babasını Son Yolculuğuna Uğurladı02 Mayıs 2024 Perşembe 12:39
  • Körfez’de sanat dolu gece02 Mayıs 2024 Perşembe 12:33
  • Hasta Nakil Ambulanslarıyla tedaviye güvenli ulaşım02 Mayıs 2024 Perşembe 11:23
  • İlimtepe 118. Sokakta üstyapı yenilendi02 Mayıs 2024 Perşembe 11:21
  • “Hizmetlerimizde muhtarlarımızın imzası var”02 Mayıs 2024 Perşembe 11:19
  • Çayırova Belediyesi, Gaziantep’i mağlup etti02 Mayıs 2024 Perşembe 11:14
  • Bedelli askerlik yapacaklara şok! Dev zam kapıda02 Mayıs 2024 Perşembe 07:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Scripti: CM Bilişim