• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 06:34Güneş 08:06Öğle 12:59İkindi 15:22Akşam 17:43Yatsı 19:09
    • 9°C Kocaeli
    • 10°C İstanbul
    • 4°C Ankara
    • 9°C Rize
  • BIST: 9881.64 0.55
  • Altın: 2954.659 0.39
  • Dolar: 34.7445 0.10
  • Euro: 36.5021 -0.16

Bakan Yazıcı'dan 'Kredi Kartı Aidatlarına' İlişkin Açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'BDDK'nın kredi kartlarıyla ilgili üzerinde çalıştığı düzenlemeye' ilişkin, "Çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda bankacılık sektörünün görüşleri alınacak. Bankalar, bizim finansal yapımızın en güçlü enstrümanla
Bakan Yazıcı'dan 'Kredi Kartı Aidatlarına' İlişkin Açıklama

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 'BDDK'nın kredi kartlarıyla ilgili üzerinde çalıştığı düzenlemeye' ilişkin, "Çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda bankacılık sektörünün görüşleri alınacak. Bankalar, bizim finansal yapımızın en güçlü enstrümanları. Bankaları, finans kuruluşlarını bir tarafa iterek onlara karşı bir cephe oluşturma' anlayışıyla bir düzenleme oluşturmak söz konusu değil. Tüketicinin haklarını öne alacağız. Finansal yapıların da işlevselliğini sürdürebilirliğini dikkate almak suretiyle bu düzenlemeyi gerçekleştireceğiz" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hilton Otel'de düzenlenen '17. Geleneksel Tüketici Ödülleri' töreni öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. 'BDDK'nın kredi kartlarıyla ilgili üzerinde çalıştığı düzenlemenin' sorulması üzerine Bakan Yazıcı, "Yanlışlık, hata kafa karıştırır. Kafanızın karışması doğal. Bildiğiniz gibi Tüketicinin Korunması Kanunu'nu Meclis'ten Kasım 2013'te geçirdik ve bu kanun 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu 28 Kasım 2013'te yayınlandı. Şu anda eski Tüketiciyi Koruma Kanunu uygulanıyor. 28 Mayıs 2014'ten itibaren yeni kanun, 6502 Sayılı Kanun yürürlüğe girecek. O kanun çıkış şemasında, en çok gündeme oturan konulardan birisi de bankaların faiz dışı gelir kalemlerine ilişkin aldıkları ücretlerdi. Bütün bankaları dikkate aldığımızda 60-65'i geçiyordu bu ücret kalemleri. Bu alanları düzenledik. Bankaların faiz dışı hangi hizmetleri ücretlendireceğini BDDK belirleyecek ancak BDDK bu belirlemeyi yaparken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın görüşünü alacak. Böylece çalışma yapılıyor. BDDK ile Bakanlığımızın tüketicinin korunması, piyasa gözetimi ile arkadaşlarımız BDDK ile bu çalışmaları yapıyorlar. Yasanının öngördüğü yönetmeliğin kamuoyuyla paylaşılması, yürürlüğe girmesi, Resmi Gazete'de yayımlanması, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra gerçekleşecek. Kanun yürürlüğe girmediğine göre bir yönetmeliğin çıkartılıp yürürlüğe konulması mümkün değil. O bir çalışma taslağıdır. Herhalde dikkatsizlikle, yanlışlıkla internete konulmuş sonra da o yanlışlık görülünce çekilmiştir. Taslak hala çalışma aşamasıyla birlikte, bizim Bakanlığımıza da gönderilmiş değildir. Çalışmalar devam ediyor. 'Şu kalemler olacak, bunlar olmayacak' şeklinde görüş söz konusu değil. O alan sorunlu bir alan. Bu çalışmalarda bankacılık sektörünün görüşleri alınacak. Bankalar, bizim finansal yapımızın en güçlü enstrümanları. Bankaları, finans kuruluşlarını bir tarafa iterek onlara karşı bir cephe oluşturma' anlayışıyla bir düzenleme oluşturmak söz konusu değil. Tüketicinin haklarını öne alacağız. Finansal yapıların da işlevselliğini sürdürebilirliğini dikkate almak suretiyle bu düzenlemeyi gerçekleştireceğiz" dedi.

Bir gazetecinin, "Kredi kartının aidatının kaldırılması gündeme geldi. Bankaların bu konudaki görüşü nedir" sorusuna Yazıcı, "Onu bilemiyorum ama kredi kartının taksitlendirilmesi konusu sadece BDDK'nın konusudur. Bunlar da tüketici eğilimleri arttırmaktadır. Dünyada tasarruf örnekleri yaptığınız da verdiğiniz tek örnektir. Amaç yüzde 50'nin üzerinde tasarruftur. Miktar yüzde 50 oranındadır. Dolayısıyla kredi kartlarının taksitli alış verişe imkan sağlanması gelirleri sınırlı tüketicilerin finansmanı aşacak oranda tüketim eğilimlerini güçlendirmesidir. Piyasada soruna yol açıyor. Bu tür davranışların sosyal boyutları da var. BDDK daha çok tüketilen alanlara ilişkin, cari açık sorunumuza da katkı sağlaması amacıyla, belli alanlarda, bunların başında işte telefon var. 5 milyon telefon alınmış Türkiye'de. Türkiye'de 5 milyon telefon alınmış. Böyle bir düzenleme yapıldı. Ocak ayında yürürlüğe girdi. Bu uygulama esnaf sanatkarlar açısından bir soruna yol açtı. Esnaf sanatkar, dükkanına temin ettiği malları taksitle alıyordu. Bu onlar içinde uygulandı. Esnaf sanatkar, ürünlerini kredi kartı taksitlendirmesi yapamıyordu. Şimdi yeni düzenlemeyle değiştirildi. Esnaf ve sanatkarlar, şimdi kapsam dışına çıkarıldı" cevabını verdi.

"DİNLEMELERE İLİŞKİN BİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLİM"

"Gazeteci Yazar Fehmi Koru'nun dinlemeleri ABD yaptı" iddiasının sorulması üzerine ise Bakan Yazıcı, kendisinin istihbaratçı olmadığını belirterek, "O kadar derin bilgilere sahip değilim. İddia edenlere sormak lazım. Dünyada birçok şey oluyor. Muhtemel şeyleri dile getiriyorlar, düşünürler ve yazarlarımız, süreçleri takip edenler ama benim paylaşacağım, yeniye dayalı bir bilgiye sahip değilim" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim