• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:38Güneş 06:12Öğle 13:08İkindi 16:53Akşam 19:55Yatsı 21:22
    • 13°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 14°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9476.65 -0.50
  • Altın: 2499.059 0.61
  • Dolar: 32.5976 0.14
  • Euro: 34.8021 0.11

Araç alacaklara kritik 'fiyat' uyarısı!

15 Eylül itibarıyla ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km düzenlemesine gidiliyor. Araç alıcılarına önemli uyarılarda bulunan sektör temsilcileri en düşük sıfır bir otomobilin 400-450 bin lira bandında seyrettiğini belirtiyor.
Araç alacaklara kritik 'fiyat' uyarısı!

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 16 Ağustos 2022 tarihinde Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek ve bu şart sağlanmadan doğrudan veya dolaylı olarak 1 Temmuz 2023 tarihine kadar pazarlama ve satış yapılamayacak.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel araç alacaklara önemli uyarılarda bulundu: “6 ay 6 bin km sınırına takılan araçlar otomobil satıcılarında çok fazla bulunmamaktadır. Bu bireysel satıcılar ve kayıt dışı diye tabir ettiğimiz kişilerin elinde bulunmaktadır. Burada olan araçlar da bizim gibi yetkili satıcılarda kalırsa bunun finans maliyeti ve bekleme süresi bize bir yük getirecektir. Bunun ne kadarlık bir yük getireceğini tam anlamıyla söylemek mümkün değildir.

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ GÖRÜLÜYOR. FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ NE KADAR DAHA SÜRER?

Bu düşüş yüzde 3-5 modellere göre değişmektedir. Biz bunun bir aya kadar ortadan kalkacağını ve tekrar fiyatların normal seviyeye geleceğini ve talebin tekrar yukarı çıkacağını bekliyoruz. Burada tüketiciye tavsiyemiz bunun bir fırsata çevirip şu anda araçları almalarını özellikle söylüyoruz. Çünkü artan enerji maliyetleri burada sıfır araçların üretiminde çok ciddi bir bedel teşkil etmektedir.

SIFIR OTOMOBİL FİYATLARINDA NE KADAR OLDU?

Sadece dün araçların cam fiyatlarına yüzde 23 oranında artış yapıldı. Bu artışın sebebi enerji maliyetlerinin yükselmesidir. Bu tarz araçların üretiminde kullanılan malzemelere zam geldiğinde haliyle araç fiyatları da artacaktır.

Bu tabi ki hangi oranda olur bizim beklentimiz yüzde 8-10'lara varan bir artıştır. Çok yakında sıfır araçlara bu oranda zam geleceğini bekliyoruz.

Şu an en düşük sıfır araç fiyatı 400-450 bin lira bandında seyrediyor. Gelecek zamlarla birlikte 40-45 bin lira arasında bir zam geleceğini bekliyoruz.

İkinci el otomobil fiyatları da sıfıra bağlı olarak yükseldiği için bu durumda ikinci el fiyatları da yeniden 1 aya kadar bir artış gösterebilir. Onun için bu durumu tüketicinin alım fırsatına çevirmesinde fayda vardır.

İKİNCİ ELDE MODELİNE GÖRE HANGİ ARAÇLAR RAĞBET GÖRÜYOR?

4-5 yaşındaki araçlar şu anda piyasada daha fazla rağbet görmektedir. Sıfıra erişim konusunda kredilerde yaşanan sıkıntı devam etmektedir. Bu da yüksek model ve yüksek bedelli araçların satın rakamlarını bir nebze de olsa düşürmektedir.”

40-50 BİN ADET BANDINDA

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "6 ay 6 bin kilometre sınırlamasında netice itibariyle 8400 lira gibi bir ceza tutarı söz konusu ve bu tutar oldukça düşük kalıyor. Birçok satıcı tutarı göze alacağı için riske girmeyi göze alacaktır. Sıfır kilometre araç fiyatlarının geldiği noktada, fiyatların da ortalama minimum 700-800 bin TL olduğunu düşünürsek, bu araçlardan zarar etme ya da ellerinde kalma durumu maalesef söz konusu değil.

Özetle 15 Eylül sonrası pazarda radikal bir değişim bu sebeplerle beklemiyoruz. Burada belirleyici unsur kurun seyridir. Otomobil fiyatları yüzde 7-8 oranında düşse de buna sebep olan araç sayısı 40-50 bin adet bandında.

Kalanlar ise talebin yetersizliğinden dolayı fiyat düşürme yoluna gitti; faizlerin yüksek olması, yaz aylarında ekonominin nispeten kapalı durumda olması da fiyatlardaki gerilemede etkendi. Az olan arz yükseldiğinde fiyatlar yine yükselişe geçecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim