– Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ve Antalya Tanıtım A.Ş Başkanı Yusuf Hacısüleyman, akıllı telefonlar sayesinde insanların artık her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabildiklerini ve bazı ülkelerde artık daha çok internet ve sosyal medya yoluyla tatil planı yapıldığını belirterek, “Antalya'nın da artık dijital markette yerini yavaş yavaş alması gerekiyor” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Nuri Özaltın Konferans Salonu’nda Turizm Haftası kapsamında düzenlenen "Dünya Turizminde Yeni Trendler ve 2014 Yılından Beklentiler" paneline, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu, AKTOB ve Antalya Tanıtım A.Ş Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Nizamettin Şen, Rixos Otelleri Başkan Yardımcısı Volkan Şimşek, Sun Express Satış Müdürü Emre Bahtoğlu, ICF Airport Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş ve çok sayıda öğrenci katıldı. Panelde Antalya’nın dijital markette yerini alması gerektiğini dile getiren AKTOB ve Antalya Tanıtım A.Ş Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türkiye’de turizm denince gelirin ve konaklamanın yüzde 60-65’inin Antalya’da olduğunu ifade etti. Hacısüleyman, "Türkiye'de tatile hala gazete ilanlarıyla karar verdiğimizi söyleyebiliriz ama bazı ülkelerde artık gazete yoluyla değil, daha çok internet ve sosyal medya yoluyla tatil planı yapılıyor. Buna yeni trend deniyor. Yani insanların bilgi ve deneyim paylaşımı başka insanlar üzerinde oldukça etkili. Akıllı telefonlar sayesinde insanlar artık her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor. Antalya'nın da artık dijital markette yerini yavaş yavaş alması gerekiyor. Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar civarında gezinen insan bulunuyor. Bunların hepsi turizm amaçlı değil. Sağlık amaçlı gezinenler de var bu sayının içinde. Bunun için de tatil amaçlı gezinen insan sayısı 360-400 milyon dolayında. Bu sayıya baktığımız zaman Antalya’nın çok iyi bir yerde olduğunu görüyoruz. Antalya’da birçok turizmi geliştiremedik ama tatil turizmini geliştirdik. Kongre turizmini de yeni yeni geliştirmeye başladık. Antalya'ya yılda 12 milyon yabancı geldiğini düşünürsek, aslında çok iyi bir yerde olduğunu görürüz. Antalya'ya 12 milyon turistin 11,5 milyonu kum, güneş ve deniz için geliyor. Şehirde tatil turizmi oldukça gelişti. Türkiye'de turizm denince gelirin ve konaklamanın yüzde 60-65'i rahatlıkla Antalya'da diye düşünebiliriz” dedi.
2014 YILINDA 37 MİLYON TURİST 35 MİLYAR DOLAR TAHMİNİ BEKLENTİ
Dünya üzerinde yılda yaklaşık 1 milyar insanın gezdiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu ise, 2014 yılında ülkeye 37 milyon turist ile 35 milyar dolar katkı beklediklerini dile getirdi. Prof. Dr. Aksu, “Dünyada yılda 1 milyar civarında insan çeşitli nedenlerle geziyor. Yapılan projeksiyonlara göre 2030 yılına doğru dünya nüfusunun yüzde 23'ünün turizm hareketlerine katılması bekleniyor. Ülke içi verilerine baktığımız zaman 2013 yılında 35 milyon turist gelmiş, içinde bulunduğumuz 2014 yılında da 37 milyon turist, 35 milyar dolar da tahmini beklentimiz var. Türkiye, dünyada yabancı ziyaretçi sayısında 6, turizm gelirleri bakımından da 12'nci sırada bulunuyor. Avrupa ve Rusya pazarlarındaki potansiyel durum düşünüldüğü zaman turist sayısı daha üst rakamlara çıkabilecek” diye konuştu.
Turistleri ikiye ayırdıklarını dile getiren Rixos Otelleri Başkan Yardımcısı Volkan Şimşek, “Müşteri trendinin 'parası az, vakti çok' ve 'parası çok, vakti az' şeklinde ikiye ayrılıyor. Otellerin asıl hedefinin parası çok müşteriye uygun ürün yapıp turisti kapmak. Ayrıca otellerde akıllı odalar git gide gelişmeye başladı. Oteller artık teknolojinin hat safhada, tek düğme ile ışıktan ısıya, müziğe ve daha birçok konforun sağlanıyor. Bunun neticesinde turistler bu olanaklara sahip otelleri daha çok benimsiyor” şeklinde konuştu.