- Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Twitter ofisi olmalı ve kişiler mahkemeye gittiği zaman hem savunma hakkı olmalı hem de karşı dava açabilmeli, alınan kararları bir üst mahkemeye götürebilmeli" dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile buluşarak, gündemle ilgili sorulara cevap verdi. Türkiye'nin proaktif politika izlediğini belirten Bakan Çavuşoğlu, AB sürecinin dış politikanın birinci sırasında yer aldığını vurgulayarak, seçimden sonra Avrupa Birliği müzakere sürecinin birinci sırada olmasının doğal olduğunu ifade etti. Enerji, ekonomik politikalar, sosyal politikalar ile ilgili fasılların açılabileceğini belirten Çavuşoğlu, "Bu fasılları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bloke ediyor. Biz bu yılın Avrupa Birliği yılı olması için 5. Yargı Paketi'ni çıkardık. Önemli reform paketleri var. Bakanlar Kurulu kararları, kanun hakkında kararnamelerle atacağımız adımlarla aksayan yönlerin düzeltilmesi için yoğun bir yıl yaşayacağız. AB’nin bu olumlu havayı desteklemesi için adım atması gerekiyor, daha fazla fasıl açması gerekiyor. Enerji, ekonomik fasıl hemen açılabilir" diye konuştu.
Avrupa Birliği temaslarından da bahseden Bakan Çavuşoğlu, görüşmelerinin olumlu geçtiğini ifade ederek, Alman basınında çıkan AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin “fikir özgürlüğü, yolsuzluk iddiaları” konusunda Türkiye'ye 3 ay verdiği iddialarını da yalanladı. Ayrıca KKTC'ye her türlü desteği vereceklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu şunları dedi:
"Nasıl şimdi Türkiye Avrupa Birliği'nde çalışıyorsa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde çözüm olduktan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa Birliği'ne girdikten sonra fasıllar çerçevesinde Türkiye olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
Füle'nin son 3 ayda yaptığı olumsuz açıklamalara yönelik olarak ise Çavuşoğlu, "Kişilik hakları, kişilerin özel hayatının gizliliği dengesini nasıl kuracağız; Avrupa İnsan Hakları 8. ve 10. maddesi bu dengeyi çok güzel kurmuş. Bir taraftan özel hayatın gizliliğinin korunmasında kişilik hak ve özgürlüklerinin hiç kimse tarafından zedelenmemesi, 10. maddesinde basın ve medya özgürlüğü. Birleşmiş Milletler Konvansiyonu bu konuda dengelidir. Twitter ofisi olmalı ve kişiler mahkemeye gittiği zaman hem savunma hakkı olmalı hem de karşı dava açabilmeli, alınan kararları bir üst mahkemeye götürebilmeli" dedi.
Avrupa Birliği yetkililerinin eleştirilerine yönelik olarak Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'yi karalama çalışmalarının olduğunu belirterek, "Yanlış bilgilerin aktarılmasını doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.