• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:27Güneş 06:03Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:01Yatsı 21:31
    • 13°C Kocaeli
    • 17°C İstanbul
    • 22°C Ankara
    • 18°C Rize
  • BIST: 9722.09 0.80
  • Altın: 2428.571 -0.03
  • Dolar: 32.5199 -0.10
  • Euro: 34.8 -0.22

2023 Türkiye İhracat Stratejisi Ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2014 yılı Ocak-Şubat döneminde ihracatımız ise 7.2 oranında artarak, 25.6 milyar dolara ulaşmış, yılın ilk iki ayında gelen sinyaller bizim 2014 yılının başarılı geçeceği sinyallerini vermektedir” dedi.
2023 Türkiye İhracat Stratejisi Ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2014 yılı Ocak-Şubat döneminde ihracatımız ise 7.2 oranında artarak, 25.6 milyar dolara ulaşmış, yılın ilk iki ayında gelen sinyaller bizim 2014 yılının başarılı geçeceği sinyallerini vermektedir” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı. Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda konuşma yapan Bakan Zeybekci, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun üçüncü toplantısı için bir araya gelindiğini belirterek, önümüzdeki 10 yıla ilişkin ihracatın yol haritası olan ve bu doğrultuda ihracatın geliştirilmesine yönelik tüm faaliyetlerin koordinasyonu olan toplantının yılda iki defa geçekleştirildiğini ifade etti.

Strateji hazırlanırken kamu ve özel sektör olarak hareketlerin ortak olarak yapıldığını kaydeden Zeybekci, “Strateji kapsamında ilk olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için hangi politikalar, paydaşlara ve süreçlere ihtiyaç olduğu tespit edildi. Bu doğrultuda 9 ana eylem planının altında, 19 stratejik hedef ve bu hedeflere ilişkin 76 adet eylem belirlendi. 2012-2023 dönemini kapsayan strateji izleme değerlendirme iç ve dış gelişmeler ışığında güncelleme ve revizyonların yapılabilmesi amacıyla 3 aşama, 4’er yıllık dönemler halinde tasarlandı. Stratejinin uygulamaya aktarıldığı ilk dönem olan 2012-2015 döneminde kısa vadeli projeler ele alınırken, 2012-2019 döneminde orta, 2012-2023 döneminde uzun vadeli projeksiyonlar yer almaktadır. Stratejide ilk dönem olarak belirlenen 2012-2015 döneminin yarısını geride bırakmış durumdayız. Hali hazırda 2013 sonu itibariyle 12,17,30,70a numaralı dört eylemin süresi tamamlanmış durumda. Söz konusu eylemin toplantı kapsamında yeni bir değerlendirmeye tabi tutulmasında da fayda görmekteyim” ifadelerini kullandı.

“ORTA VADELİ PROGRAMA GÖRE 2014 YILINDA DA YÜZDE 4 BÜYÜME YAKALAMAYI ÖN GÖRÜYORUZ”

Türkiye’nin son 10 yılda ekonomide önemli mesafeler kaydettiğini ifade eden Bakan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ 2010 yılında yüzde 9, 2011 yılında yüzde 8.8 oranında büyüyen ülkemiz 2012 yılında dünya ekonomisinde yaşanan zor şartlara rağmen yüzde 2.1 oranında pozitif bir büyüme yakalamış ve bu büyüme trendini 2013 yılında devam ettirerek, yüzde 4’lük bir büyüme performansı sergilemiştir. Böylece orta vadeli programda hedeflediğimiz yüzde 3.6’lık büyüme oranını da geride bırakmış olduk. Orta vadeli programa göre 2014 yılında da yüzde 4 büyüme yakalamayı ön görüyoruz. IMF ve Dünya Bankasının yayınladığı raporlarda görüldüğü üzere, kriz sürecinin ardından başta küresel ekonomi, başta gelişmiş ekonomilerde görülen toparlanma sebebiyle ivme kazanmaya başlamış durumda ve 2014 yılında ekonomik büyümenin 2013’e göre daha güçlü olacağı öngörülmektedir. Bu doğrultuda Dünya Bankası küresel ekonominin yüzde 3.2 oranında, yüksek gelir grubundaki ekonomilerin yüzde 2.2 oranında ve gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 5.3 oranlarında büyüyeceğini öngörüyor. IMF olumlu beklentilerin ışığında 2014 yılında dünya ticaret hacminin yüzde 4.3 oranında, gelişmiş ülkelerin dış taleplerinin bir başka değişle ithalatlarının yüzde 3.5 oranında artış kaydedeceğini öngörmektedir. Bizimde içinde yer aldığımız gelişmekte yer alan ülkelerin ihracatları açısından fırsat teşkil etmektedir. Bu dönemde gelişmekte olan ülkelerin mal ve hizmet ihracatlarının yüzde 5 oranında büyümesi de beklenmektedir. Ancak küresel ekonomide ve ticarette yaşanan kırılganlıklar henüz tam olarak onarılmış değildir. Özellikle ABD’nin genişleyici para politikasını terk etmeye başlamasının gelişmekte olan ülke ekonomilerine olan yansıması 2014 yılı açısından üzerinde kafa yorulması gereken önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır.”

“2019 YILINDA 60 BİNE ULAŞMASINI HEDEFLEDİĞİMİZ İHRACATÇI SAYISINA 2013 YILINDA ULAŞILMIŞTIR”

Dış ticaretle ilgili ise Zeybekci, “2013 yılı ihracatımız bir önceki yıla göre, binde 4 oranında azalarak 151.8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalatımız yüzde 6.4 artışla 251.7 milyar dolar olmuştur. 2014 yılı Ocak- Şubat döneminde ihracatımız ise 7.2 oranında artarak, 25.6 milyar dolara ulaşmış, yılın ilk iki ayında gelen sinyaller bizim 2014 yılının başarılı geçeceği sinyallerini vermektedir. Ekonomi Bakanlığı olarak firmalarımızın ihracatının artırmasına yönelik 2013 yılı hedef ve öncelikli ülkeler olmak üzere tüm ülkelere yönelik ticaret ve alım heyetleri, fuar organizasyonları, tanıtım faaliyetleri, markalaşma çalışmaları çeşitli destek programları ve ticari engellerin bertaraf edilmesi çalışmaları gibi faaliyetlerimizi de devam ettirdik. Bunların yanı sıra ihracatımızın üretim odaklı yapıya kavuşturulması, ithal ara malına bağımlılığının azaltılması ve ülkemizde yaratılan katma değeri mümkün olan en üst düzeye çıkarmak amacıyla girdi tedarik stratejimiz ve yeni teşvik sistemi kapsamında çalışmalarımıza devam ettirdik” şeklinde konuştu.

2013 yılında strateji kapsamında gerçekleştirilen olumlu gelişmeleri ise Bakan Zeybekci, şöyle sıraladı:

“2019 yılında 60 bine ulaşmasını hedeflediğimiz ihracatçı sayısına 2013 yılında ulaşılmıştır. 2013 yılı itibariyle ihracatçı sayımız 60 bin 119 olmuştur. 2013 yılı için belirlenen 13 ilimizin 1-10 milyar dolar arasında ihracat yapmasına hedef açılarak, 15 ilimiz 1 ile 10 milyar dolar arasında ihracat yapma başarısına ulaşmıştır. 2013 yılı için 142 olmasını hedeflediğimiz turquality ve marka programları kapsamında desteklenen marka sayımız 2013 sonu itibariyle 157’ye ulaşmıştır. 2013 yılı için yüzde 30’a ulaşması hedeflenen orta ileri teknoloji ürünlerin imalat sanayi ihracatımızdaki payı yüzde 32.3 olmuştur. Tabi burada ileri teknoloji ürün ihracatının toplam ihracatımızdaki payının seviyesi olan 3 buçuklardan yüzde 10’ların üzerine biran önce taşımamızda çok büyük önem arz etmektedir. 2013 yılı için 11 milyar dolar düzeyinde, kullandırılması hedeflenen Eximbank kredileri kısa vadeli ihracat kredileri bazında 18 milyar dolara ulaşmıştır. Desteklenen KOBİ sayısı hedeflenenin 1,5 katı seviyesine ulaşmıştır. İhracatçılarımızın katılımlarının desteklendiği milli ve bireysel katılım uluslar arası fuar sayısı 3 bin 451 olarak stratejideki 3 bin 300 hedefini geride bırakmıştır. Türk Patent Enstitüsü’nün sorumlu olduğu 12’inci eylem kapsamında tasarım stratejisi belgesi ve eylem planı tasarım konseyinden geçmiş durumda ve haftaya gerçekleştirilecek olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda görüşülmesi planlanmaktadır. 41’inci eylem planında Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı kümelenme destek programının hazırlık çalışmaları tamamlanmış. İlk başvuruları da almaya başlamıştır. 2014 yılı ihracat hedefimizin orta vadeli programda 166 buçuk milyar dolar olarak belirlenmiştir. Hedeflere ulaşılması için 10’uncu kalkınma planında üzerinde önemle durulan bir sıçramaya ihtiyaç duyduğumuz da gayet açıktır. Küresel ekonomide beklenen gelişmeler doğrultusunda başta 2014 yılı olmak üzere 2023 yılına giden hedeflerimize ulaşmada ekonomide tüm aktörelere görev ve sorumluluklar düşmektedir. 2023 yılı Türkiye İhracat Stratejisinin belirlenmesi, sahip çıkılması ve bu doğrultuda ihracatımızın karşılaştığı yapısal sorunların tespit edilerek çözülmesi, ihracat kapasitemizin arge, inovasyon lojistik ve finansman gibi birçok alanda geliştirilmesi, ekonomideki küresel, bölgesel ve yerel kırılganlıklara karşı önlem alınması çok önemlidir. Bu ise takım çalışması ve ekip ruhuyla ancak mümkün olacaktır.”

“2023 İHRACAT STRATEJİSİ YALNIZCA BİR PLAN VE PROJEKSİYON DEĞİL BİR EYLEM VE AKSİYON TABANIDIR”

Stratejide yer alan eylemlere ilişkin izleme tablolarının bakanlığa iletildiğini belirten Zeybekci, “Böylece eylem planındaki gelişmeler sistematik bir şekilde takip edilmekte ve bu bakımdan izleme tablolarının aynı formatta ve zamanında doldurularak sekretaryamıza ulaştırılması ayrı bir önem taşımaktadır. Eylemlere yönelik faaliyet ve gelişmeleri içeren izleme tabloları bazı kurumlarımız tarafından gecikmeli olarak veya eksik bir şekilde bakanlığımıza iletilmekte. Bu durumda da izlemeyi zorlaştırmaktadır. Sorumlu kurum ve kuruluşlarımız bu hususta gerekli hassasiyeti göstermeli, stratejimizin takibi ve eksikliklerimizin görülmesi açısından büyük önem taşımaktadır. 2023 ihracat stratejisi yalnızca bir plan ve projeksiyon değil bir eylem ve aksiyon tabanıdır. Dolayısıyla ihracata yönelik tüm uygulamaların temeline bu anlayışı hep beraber yerleştirmeliyiz” diye konuştu.

Ticaret politikalarımızın ana hedefine ilişkin Bakan Zeybekci, “İhracat bazlı büyüme ve uluslar arası rekabet gücümüzün artmasını sağlamaktır. Dünya ihracat pastasından pay almanın giderek zorlaştığı, rekabetin kızıştığı bir ortamda ihracatçılarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek olan düzenlemeleri süratle hayata geçirmemiz, hedeflerimize ulaşmamızda çok kritik bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin ihracatını artırması ve ihracata dayalı bir kalkınma modelini benimsemesinin ne kadar doğru bir strateji olduğunu hep beraber çok rahat bir şekilde görüyoruz. Türkiye’nin gerek cari açığın,Türkiye’nin gerekse yatırım gereksinimi için duyduğu, tasarrufların yetersizliğinden dolayı yabancı doğrudan yatırım ihtiyacı Türkiye’nin ihracata dayalı bir kalkınmayı, ihracatını artırmasını, ihracatını arttırarak değerlendiremediği ham maddeleri değerlendirmesi, değerlendiremediği atıl kapasitesini değerlendirmesi, değerlendiremediği işgücü imkan ve kapasitelerini değerlendirerek dışarıdan sıcak finansman veya doğrudan yatırım bekleyerek, doğrudan kendi milli değerlerini kalkınmasının motorunu harekete geçirmesi son derece önemlidir. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin orta vadeli ihracat hedeflerini yakalaması bu yıl Türkiye’nin hedeflerini çok beklenenlerin üzerinde, sürpriz bir şekilde yakalayacağını öngörüyoruz. Yani ihracatımızı orta vadeli program olan 166 milyar dolar ve hatta üzerine çıkarmanın yüzde 10 bir ihracat artışının üretime ne denli tetikleyeceği, üretimin bu şekilde hareke geçmesiyle Türkiye’de istihdamın nasıl artacağı, refah seviyesinin artacağı ve refah seviyesi artan insanların tüketime yönelerek, yatırım ve milli büyümeyi tetikleyeceği bilincindeyiz” değerlendirmesini yaptı.

Zeybekci’nin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim