• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:23Güneş 06:00Öğle 13:07İkindi 16:56Akşam 20:03Yatsı 21:34
    • 11°C Kocaeli
    • 13°C İstanbul
    • 12°C Ankara
    • 16°C Rize
  • BIST: 9915.62 2.05
  • Altın: 2440.177 0.51
  • Dolar: 32.4575 -0.23
  • Euro: 34.7559 -0.63

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Psikolog Barış Gürkaş, stres ile başa çıkmanın yollarını anlattı. Kişinin stres kaynağı olarak algıladığı uyaranların artmasıyla daha fazla stres yaşamaya başladığını ifade eden Gürkaş, “Stres kişinin...
Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Psikolog Barış Gürkaş, stres ile başa çıkmanın yollarını anlattı.

Kişinin stres kaynağı olarak algıladığı uyaranların artmasıyla daha fazla stres yaşamaya başladığını ifade eden Gürkaş, “Stres kişinin(organizmanın) verdiği doğal ve koruyucu bir tepkidir. Stres sayesinde vücut tepki için kendini hazırlar ve harekete geçer. Yani stresin en önemli özelliklerinde biri davranış için harekete geçiriyor olmasıdır. Ancak kişinin stres kaynağı olarak algıladığı uyaranlar arttıkça, kişi daha fazla stres yaşamaya başlar. Stres belli bir seviyeye çıktıktan sonra ise zarar vermeye başlar. Düzenli olarak stres uyaranına maruz kalmak kişinin sağlığını ciddi oranda etkilerken, stresin optimum (ideal) düzeyde olması üretkenliği arttırır. Bu sebeple çevremizdeki uyaranların stres düzeylerini ideal seviyede tutabilmek için fazladan çaba harcamamız gerekir. Bu çok kolay olmamakla birlikte bazı yolları mevcuttur” dedi.

İŞTE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Psikolog Barış Gürkaş, stres kaynaklarını belirleyerek stresle başa çıkılabileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Belirleyin stres ile başa çıkabilmek için öncelikle nelerin sizde daha fazla stres yarattığını iyi keşfetmeniz lazım. Sizi neyin strese soktuğunu bilmezseniz onunla başa çıkmakta da zorlanırsınız. Bunu keşfetmek için stres kaynaklarını yazıp, yanına stres anlardaki düşüncelerinizi yazmanız keşifte yardımcı olacaktır. Zamanınızı İyi Yönetin Aslında gün içinde sandığımızdan daha fazla zamanımız var. Sadece zamanı doğru kullanmıyoruz. Zamanımızı daha etkili kullanıp stresi düşürebiliriz bunu da ancak programlı yaşayarak başarabiliriz. Günlük planımızı neredeyse takıntı boyutunda düzenli hazırlamalıyız, günlük planımızın yanında mutlaka yapılacaklar listemiz (to-do list) olmalı. Aksi taktirde şehrin koşuşturmacısında kendimizi boş geçen günler içinde suçlarken buluyoruz. Bu da ciddi şekilde stresi arttıran bir durum. Nefes egzersizi yapmayı öğrenin, beyin ve vücudu rahatlatmanın ve stresi düşürmenin en hızlı yolu nefes egzersizleridir. Doğru nefes almayı öğrenmenin yanında, rahatlatıcı nefes egzersizleri yapmayı da öğrenmek stres yönetiminde oldukça etkilidir. Gün içinde kendinize zaman ayırın ve oturduğunuz yerde gözünüz kapalı, sadece nefesinize odaklandığınız nefes egzersizleri yapın. Bir tutkunuz olsun hayatın içinde koşturmaca halindeyken ne için yaşadığımızı, ne yapmak istediğimizi sıklıkla unutuyoruz ya da bunun üzerine hiç düşünmemiş oluyoruz. Hayatı daha anlamlı kılmak, hayattan zevk almak için bir tutku yaratmak neredeyse zorunluluk. Kimi zaman psikolojik danışma sürecinde çok stresli işlerde çalışan insanlarla karşılaşıyoruz. Görüyoruz ki işin yarattığı stresle bazı insanlar başa çıkabilirken bazıları başa çıkmakta zorlanıyor. Başa çıkabilen kesim, başka hobisi yada ciddi zaman harcadığı bir tutkusunun olan insanlardan oluşuyor. Bundan yola çıkarak ne olursanız olun bir tutkunuzun olması hem stresinizi düşürüyor hemde yaşam kalitenizi arttırıyor. Spor yapın yüksek stresli pozisyonlarda çalışan başarılı kişilerin, bu stresi yönetme biçimlerine baktığımızda sporun hayatlarında önemli bir yeri olduğunu görüyoruz. Genellikle de sabah erken saatlerde yaptıkları spor ile gün içindeki yoğun strese kendilerini hazırlamış oluyorlar.”

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim