• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 19°C Kocaeli
    • 18°C İstanbul
    • 24°C Ankara
    • 27°C Rize
  • BIST: 9898.66 1.87
  • Altın: 2435.681 0.33
  • Dolar: 32.5203 -0.13
  • Euro: 34.8906 -0.16

İran’da Tarihi Bir Çağrı Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ran’ın başkenti Tahran’da mevkidaşı Hasan Ruhani ile yaptığı ortak basın toplantısında, bölgede akan kanın el birliğiyle durdurulması çağrısı yaptı.Cumhurbaşkanı Re...
İran’da Tarihi Bir Çağrı Yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ran’ın başkenti Tahran’da mevkidaşı Hasan Ruhani ile yaptığı ortak basın toplantısında, bölgede akan kanın el birliğiyle durdurulması çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temasları kapsamında geldiği Tahran’da İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında, “Gerçekten bugün çok anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirdik. Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi toplantımızın ikincisini Tahran’da gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Tabi bu toplantıda 8 anlaşma 1 mutabakat metni imzalanmak suretiyle de burada önemli bir adım atılıyor. Gerek siyasi alanda, ekonomik ticari, kültürel bu alanlarda neler yapabileceğimizi en geniş anlamda değerlendirme fırsatı bulduk. Bu anlamda bölge adeta ateşten bir çember. Bunları aramızda konuşma imkanımız oldu. Terörle mücadele konusunu değerlendirme fırsatımız oldu. Tabi siyasi noktada uluslararası alanda ne gibi adımları müşterek atabiliriz bunları konuştuk. Ekonomik alanda belli bir hızı ne yazık ki kaybettik, çok çok iyi giderken son 2013-2014’te bir düşüş söz konusu. Bir hedef belirlemiştik 30 milyar dolar gibi. Maalesef bu hedefte şu anda gerisiyiz, 4 milyar dolar yaklaşık bizim ihracatımız 10 milyar dolar İran’ın Türkiye’ye ihracatı söz konusu. Aramızdaki tabi ticaret açığı İran lehine çok çok fazla. Tabi burada yaptırımlar oldu. Bütün bunlar maalesef bu tabloyu ortaya çıkardı ve tahrik etti. Şimdi yeni dönemde çok daha farklı adımları bir dayanışma içerisinde birlikte atalım istiyoruz” dedi.

DOĞAL GAZ SİTEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adım atmak için her iki tarafta da irade olduğunu kaydederek, “Biraz burada gecikmeler oluyor bu gecikmeleri aşmamız lazım. Bu noktada ısrarla üzerinde durduğumuz konu özellikle enerjide şu anda biz İran’ın doğalgaz ihracatının çok ciddi bir kısmını yüzde 90-95 gibi biz alıyoruz. Bu tabi çok önemli bir oran. Fakat fiyatlara gelince fiyatlar noktasında şu anda en pahalı doğalgazı İran’dan ithal ediyoruz. Aslında bu fiyat şu anda aşağı çekilmiş olsa biz tabi ki İran’dan alacağımız doğalgazı çok daha arttırırız. Çünkü Türkiye doğalgaz tüketiminde ilerleyen özellikle sanayisinde bir de artık illerin dışında ilçelere dağılan şebekesi ile ihtiyacı var. Onun için de bir taraftan çeşitlendirmeyi yapıyoruz ama bir taraftan da bu doğalgaz ihtiyacımızı uygun fiyatlarla karşılayacağız ki vatandaşımıza da ucuz doğalgaz verebilelim ve vatandaşımız da bu noktada mağdur olmasın. Şimdi dost ve kardeş iki ülke bu noktada dayanışma birbiriyle içinde olmazsak, biz kiminle dayanışma içinde olacağız. Ben bu gerçeği burada söylemek durumundayım. Şu anda en pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz, bu noktada olmak istemeyiz. Bunu uygun yere taşımamız lazım, getirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

HEDEFİ AÇIKLADI

Diğer bir konunun da enerji noktasında elektrik enerjisi de İran’dan alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elektrik enerjisi de İran’dan aldığımız düşünürse bu noktada da ne denli bir dayanışma içerisinde olduğumuzu gösterir. Fakat biz bu dayanışmamızı bir kenara koymak istemiyoruz bunu tabi ki devam ettireceğiz. Ama asıl hedef bizim diğer ürünler noktasında da 30 milyarlık hedefi yakalamamızdır. Çünkü biz birbirimize seslendiğimizde duyabilecek bir noktadayız. İşte Ankara’dan kalktık Tahran’a 2 saate ulaştık, mesafe bu. Aramızdaki eğer işi medeniyet noktasında, inanç noktasında kadim değerler noktasındaki birlikteliğimizi de buna kattığımızda demek ki müşterek yapmamız gereken çok şey var” açıklamasını yaptı.

"BENİ MÜSLÜMAN İLGİLENDİRİR"

Ruhani ile yaptığı görüşmede, bölgedeki sorunları da ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Irak meselesi, aynı şekilde Suriye’de, şuana kadar 300 bin insan öldü. Ölen kim, Müslüman. Kim kimi öldürdü diye baktığımızda, ben mezhebe bakmıyorum. Beni ne Şia ilgilendirir, ne Sünni. Ben Müslüman diye bakıyorum. Bunu kabullenmek mümkün değil" diye konuştu.

İnsanın yaratılanların en değerlisi olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Biz de bir araya gelip, artık bu kana dur demek zorundayız. Birbiriyle vuruşanları bir araya getirelim, bu savaşa son verelim. Rabbimizin de yardımıyla bir neticeye ulaşalım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim