• Bir Ayet
  • Bir Hadis
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • "Görmedikleri hâlde Rablerinden korkanlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükâfat vardır. Sözünüzü gizleyin, yahut onu açığa vurun; (fark etmez). Şüphesiz Allah, sinelerin özünü (kalplerde olanı) hakkıyla bilir. Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk, 12-14)
  • "Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)
  • için namaz vakitleri
    İmsak 04:25Güneş 06:02Öğle 13:07İkindi 16:55Akşam 20:02Yatsı 21:32
    • 14°C Kocaeli
    • 15°C İstanbul
    • 17°C Ankara
    • 17°C Rize
  • BIST: 9716.77 0.00
  • Altın: 2435.681 0.33
  • Dolar: 32.5203 -0.13
  • Euro: 34.8906 -0.16

"Başkanlık Sistemi Olmazsa Çift Başlılık Alır Basını Gider"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’Türkiye’nin seri kararlar alabilen bir idari yapıyı yakalaması lazım. Bu idari yapı için de Başkanlık sistemi çok çok önem arz ediyor. Biz bunu başaramazsak bu çif...
Başkanlık Sistemi Olmazsa Çift Başlılık Alır Basını Gider

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’Türkiye’nin seri kararlar alabilen bir idari yapıyı yakalaması lazım. Bu idari yapı için de Başkanlık sistemi çok çok önem arz ediyor. Biz bunu başaramazsak bu çift başlılık alır başını gider’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV ve A Haber’in ortak canlı yayınına katıldı. Fenerbahçe’nin Bursaspor’a 3-0 yenilmesini değerlendiren Erdoğan, Fenerbahçe’nin kendi evinde aldığı farklı mağlubiyeti “düşündürücü” olarak değerlendirdi. Bursaspor’u deplasmanda aldığı galibiyetten dolayı tebrik eden Erdoğan, yeşil beyazlılara finalde de başarı diledi.

“BU ALANDA MUHTEŞEM BİR KÜLLİYE TEŞEKKÜL ETSİN İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın dışarısında ya da külliyenin içerisinde ikamet edeceği bir binanın yapılacağını dile getiren Erdoğan, yapımı planlanan külliye ile ilgili bilgiler verdi. Bütün bakanlıklar ve devlet kurumlarının toplantılarının yapılacağı 2 bin, 2 bin 500 kişilik bir binanın yapıldığını kaydeden Erdoğan, “Bunun için mimar arkadaşlarımız dünyadaki opera binalarını gezdiler. Ve bir proje çizdiler. Bu binanın yapımı devam ediyor. Onun altında bölgede şuanda bir ibadethane de yok. Oraya bir cami yapıyoruz. Cami büyük ihtimalle Ramazan’ın ortalarına doğru yetişecek. Onun yanında çok amaçlı, 2 salonlu bir bina yapılıyor. Altına da bir sergi salonu yapalım diyoruz. Bu sergi salonundan bütün sanatkarlar istifade etsinler, eserlerini burada sergilesinler istiyoruz. Bunun dışında önemli bir binamız daha var. Cumhurbaşkanlığı’nın bir kütüphanesi olsun istiyoruz. Bu kütüphanede bizim hedefimiz; 5 milyon cilt kitap bulunacak. Burası 24 saat, gençliğe, okur yazar olan herkese hizmet verecek. Böylece bu alanda muhteşem bir külliye teşekkül etsin istiyoruz” diye konuştu.

Muhalefet partilerinin bu tür yapılara alışık olmadığı için farklı bir dil kullandığını kaydeden Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelenlerin gurur duyduklarını, halkın her kesiminin de Saray’a gelebildiklerini ifade etti.

“PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIKLARININ OLDUĞU ÜLKELERDE DAHA SERİ KARAR ALABİLME İMKANI OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, program moderatörünün Rusya Anayasası ile 1982 yılında yapılan Türkiye Anayasası’nın karşılaştırıldığında, Türkiye’deki Cumhurbaşkanı’nın Putin’den daha güçlü olduğunu söylemesi üzerine şöyle konuştu:

“Rusya’da hukuki bir durum mudur veyahut da fiili bir durum mudur bunu bilemiyorum. Orada da malum Başbakan var. Medmedev Cumhurbaşkanı’ydı ama Medvedev Cumhurbaşkanıyken yine güç Putin’deydi. Çünkü durum fiiliydi. Şu anda Putin Cumhurbaşkanlığını aldı Medvedev adeta ortada yok. Böyle bir görünüm var. Orada durum fiili… Duma’ya gelince; o da tabi Putin’in iki dudakları arasında bir durum. Orada da fiili bir durum söz konusudur. Peki nereden geliyor bu güç? Partili bir cumhurbaşkanı var orada. Türkiye’deki durum bu değil. Türkiye’de partili olmayınca aynen oradaki güç burada olamıyor. 82 Anayasası’nda partili bir cumhurbaşkanı yok. Partili olmayınca, orada ciddi bir güç kaybı oluyor. Amerika’ya baktığımız zaman; Amerika’da Başkan partili. Partili olduğu için oradan aldığı bir gücü var. Ama Amerika’nın da bana göre dezavantajı; 2 yılda bir yapılan yenileme sistemi ister istemez en ufak bir şeyde kongrenin yapısını değiştiriyor. O yapı değiştiği anda da güçlü geldiğiniz bir yerde güç kaybına uğrayabiliyorsunuz. Birinci dönem o kadar bir güç kaybına uğramadı ama ikinci dönem ciddi manada bir güç kaybına uğradı. Bir Başka durum da Fransa çift kamaralı ama yarı başkanlık sistemi var. Orada da Başbakan’ın herhangi bir yaptırımı yok. Bütün güç cumhurbaşkanında o da partili. Ben seçimlere giderken partili cumhurbaşkanını gündeme getirmiştim. Fakat bu muhalefetin hiç işine gelmedi. ‘Gelin hep beraber partili cumhurbaşkanı sistemini bir anayasa değişikliğiyle getirelim, bu Türkiye’yi çok daha farklı kılacaktır’ dedim. Türkiye’deki sıkıntı, şuanda partili-partisiz olayından kaynaklanıyor. Partili cumhurbaşkanlıklarının olduğu ülkelerde, bana göre yaptırım, uygulama, daha seri karar alabilme imkanı çok daha farklı olabilir.”

“TÜRKİYE’NİN SERİ KARARLAR ALABİLEN BİR İDARİ YAPIYI YAKALAMASI LAZIM”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Partili olmayanlardan da oy aldığını belirten Erdoğan, “Son seçimlerde aldığımız oy, yüzde 50’ye kıl payı yaklaşmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminden yüzde 52 ile çıktık. Demek ki; orada farklı yerlerden de ufak bir destek geldi. Partimizden güçlüyüz diye bir yaklaşım içine giremem ama o kampanyanın, belki muhalefetin de durumunu göz önüne alarak, vatandaşın vermiş olduğu oylar olabilir. Buradaki en önemli husus şu; Türkiye’nin seri kararlar alabilen bir idari yapıyı yakalaması lazım. Bu idari yapı için de Başkanlık sistemi çok çok önem arz ediyor. Biz bunu başaramazsak bu çift başlılık alır başını gider” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Milli Hakimiyet | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti: CM Bilişim